BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  SEÇİM

İYİ Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına itiraz etti! 3. kez aday olamaz...

İYİ Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığına itiraz etti. Erdoğan'ın üçünü kez aday olmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade eden İYİ Parti, yarın açıklanacak geçici aday listesi öncesi YSK'ya dilekçe verdi. Parti sözcüsü Kürşat Zorlu, Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağı gerekçesiyle YSK'ya başvuracaklarını duyurmuştu.

Abone ol

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasına itiraz etmek için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gitti. YSK önünde açıklamalarda bulunan Poyraz, "Ben ümit ediyorum ve diliyorum ki yarınki geçici aday listesinde Sayın Erdoğan'ın isminin olmayacak. Bu bir siyasi tavır değildir. Bu bir hukuki tavırdır." dedi. Poyraz şöyle devam etti:

"Dilekçeyi YSK temsilcimize verdik"

- Yüksek Seçim Kurulu'nun oluşturduğu seçim takvimine göre yarın geçici Cumhurbaşkanlığı listeleri açıklanacak. Şu an olası olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmesine ilişkin Anayasa ve Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nun ilgili maddelerini içeren, teknik detayları içeren dilekçemizi bugün YSK temsilcimiz Sayın Mustafa Tolga Öztürk'e verdik.

- Anayasamızın101. maddesi ve 106. maddesi ile mevzuatımızdaki hükümlere göre üçüncü aday olamayacağına ilişkin hukuki görüşümüzü ve hukuki itirazımızı YSK temsilcimize teslim ettik.

- Biz bugüne kadar İYİ Parti olarak siyasetimizin temelini de ülkeye hizmet etmemizin temelini de hukuk, demokrasi ve adalet ilkeleri üzerine oluşturduk.

- Bugün biz herhangi bir muhalif duruşla, muhalif duyguyla hareket etmiyoruz. Hepimizin tabi olduğu anayasanın ve ilgili mevzuatların gereği olarak biz bu başvurumuzu yapıyoruz.

Kürşad Zorlu:Herkes gibi neticeyi göreceğiz

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, gündem ile ilgili açıklamalarda bulunurken Erdoğan'ın yapacağı üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığı için YSK'ya itiraz edeceklerini açıklamıştı.. Kürşat Zorlu şunları söyledi:

- Milletimizin huzurunda şu gerçeğin altını çizelim. Miting yapmayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı devletin hizmetlerini kullanarak miting tarzında temel atma törenleri yapıyor.

- Bu bakanlar bütün devletin imkanını kullanıyor. Evet Cumhurbaşkanı ancak partili bir Cumhurbaşkanı. Getirdikleri ucube sistemin bile kabul edemeyeceği bir şey bu. Parlamenter sistemi yeniden güçlendirerek getireceğiz.

Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığı...

- Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığı için bugün YSK'ya itirazda bulunacağız.  Sorumluluğumuzun gereği olarak, önümüzdeki saatlerde partimizin Genel Sekreteri Uğur Poyraz, kapsamlı bir dilekçe ile YSK'ya başvuracak. Bu sonuca ilişkin olarak da yarışa devam edeceğiz, yarışın galibi biz olacağız.

- Milletimizin kafasını karıştırabilecek, bu seçimin meşruiyet sorunu yaratmaması adına sonuçlandırılması gereken süreçlerin tamamlanması adına başvurumuzu yapıyoruz. Herkes gibi neticeyi göreceğiz ve seçim sürecini işleteceğiz.

Erdoğan'ın adaylık tartışması nedir?

Muhalefet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir kez daha aday olmasının anayasaya aykırı olduğunu dile getiriyor. Anayasada bir kimsenin en fazla iki kere seçilebileceğine yönelik maddeye vurgu yapan muhalefet partileri ve bazı STK'lar Erdoğan'ın adaylığına itiraz ediyor.  İktidar cephesi ise Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'nde geçildikten sonra "sayacın sıfırlandığını", Erdoğan'ın sistem değişikliği sonrası 2. kez aday olduğunu savunuyor.