BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ayasofya 86 yıl sonra ibadete açıldı! İlk cuma eşsiz oldu Erdoğan dua okudu

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Camii'nden ilk cuma namazı tüm kanallarda canlı yayınlandı. Bir çok yabancı ajansta açılışı son dakika haberi olarak duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 saat önceden ilk cuma için geldi. Ayasofya'nın 4 minaresinden 4 ayrı müezzin tarafından 4 farklı makamda ilk ezan okundu.

Abone ol

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'da bugün ilk kez namaz kılındı. Bu tarihi ana tanıklık etmek isteyenler Ayasofya'ya akın ettiler. Tarihi anları Türk TV kanalları canlı yayınlarla aktarırken, yabancı ajanslar da son dakika gelişmesi olarak geçtiler. Ayasofya'daki ilk cuma namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 12.00'da geldi. Salavatlarla ve Kur'anı Kerim tilaveti ile başlayan program, 350 bin kişinin katıldığı cuma namazı ile noktalandı. 86 yıl sonra Ayasofya'nın ibadete açılması muhteşem oldu. İşte açılıştan önemli anların notları.

86 YIL SONRA CUMA NAMAZI KILINDI

Türkiye ve dünya Ayasofya'daki tarihi anlara tanıklık etti. 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'da binlerce kişi ilk cuma namazını kıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet erkanı ilk namaza safların ön sırasından katıldı. Erdoğan daha sonra Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaret etti. Türbe çıkışında ise "cuma namazına 350 bin kişi katılmıştır' dedi. 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI KILIÇLA ÇIKTI

Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk cuma hutbesini Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş verdi. Ayasofya'daki hutbe geleneğine uyan Ali Erbaş mimbere elinde "Fetih Kılıcı" ile çıktı. 

AYASOFYA 4 MİNAREDEN 4 MÜEZZİN OKUDU

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'da cuma namazı için ilk ezan tarihi binanın 4 ayrı minaresinden 4 ayrı müezzin tarafından 4 farklı makamda okundu.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN FATİHA OKUDU

Ayasofya'da 1 saat Kur'anı Kerim tilaveti dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından Fatiha duasını okudu. 

Hemen ardından da topluca dua yapıldı. Duayı yaptıran Diyanet İşleri Ali Erbaş oldu. Ayasofya içinde ve dışında toplanan binlerce kişi duaya el açıp amin dedi. 

DEVLET BAHÇELİ ÖN SAFTA

Ayasofya'nın ibadete açılmasına destek veren Cumhur ittifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli, ilk cumada en ön safta yer aldı. Devlet Bahçeli namazı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte yan yana kıldı. 

EMİNE ERDOĞAN KADINLARLA CUMADA 

Ayasofya'daki ilk cuma namazına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da katıldı. Emine Erdoğan, Ayasofya'da kadınlar için ayrılan bölümde en ön safta yerini aldı. 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'da kadınlara 2 bölüm ayrıldı. 

BUGÜN VUSLAT VE ÖZLEM GÜNÜ

Ayasofya'nın açılışına davet edilen siyasilerden en dikkat çekici olanı eski Başbakan Tansu Çiller oldu. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılış programına katılan Çiller, basın mensuplarının soruları üzerine, bugünün bir vuslat ve özlem günü olduğunu ifade etti. 

Çiller, "Bu heyecan, bugün bir vuslat günü olarak ortaya çıkıyor. Tabii ben bunun ne kadar güç olduğunu bilen bir geçmişten geliyorum. Çok büyük bir dirayet ve cesaret isteyen bir şeydir. Dolayısıyla bunu başaran bütün arkadaşlarımı canı gönülden kutlamak istiyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün buna emeği geçenleri ayrı ayrı, teker teker kutlamak isterim." dedi.

AYASOFYA CUMASINDA İNCE DE VARDI

Muharrem İnce Ayasofya'daki ilk cuma namazına CHP kanadından katılan tek siyasetçi oldu. İnce, cuma namazını camii içi yerine dışarda vatandaşlarla kıldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan davet aldığını belirten İnce, davete icabet etti. 

VATANDAŞ AYASOFYA'YA AKIN ETTİ

Vatandaşlar 86 yıl aradan sonra bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne akın etti. Saat 11.00 itibariyle aşırı ilgi dolayısıyla Ayasofya'ya girişler durduruldu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'da da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ayasofya-i Kebir Camii çevresindeki namaz kılma alanlarının dolması üzerine girişlerin durdurulduğunu bildirdi. 

Vatandaşların izdiham oluşturmasını önlemek için Kabataş-Eminönü seferleri durduruldu, 2 metro istasyonu da kapatıldı. İlk cumaya katılmak için İstanbul dışından bir çok ilden gelenler oldu. İlk cumaya 350 bin kişinin katıldığı tespit edildi. Namazdan sonra vatandaşlar Ayasofya camiinin içine akın etti. 

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Ayasofya'da ilk Cuma namazına kaç kişi katıldı? Erdoğan rakamı açıkladı
Foto Galeri Ayasofya'da ilk Cuma namazına kaç kişi katıldı? Erdoğan rakamı açıkladı Galeriye Gözat