BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.435,24
HABER /  DÜNYA

Taliban Kabil'e girdiğini açıkladı! Dünya Afganistan'a kilitlendi

Taliban güçleri Afganistan'ın başkenti Kabil'e girdi. Örgüt, yönetimin 'barışçıl' yollardan devralınması için hükümetle görüşmeler yapıldığını açıkladı. Taliban'ın Başkanlık Sarayı'nın kontrolünü ele geçirdiği de belirtildi. Yaşanan gelişmeler sonrası dünya liderleri ve siyasiler tepkilerini sosyal medya ve basın aracılığıyla dile getirmeye başladı.

Abone ol

Afganistan'da Taliban yönetimi ele almaya hazırlanıyor. NATO'nun ülkeden çekilmesiyle birlikte Taliban, fazla direnişle karşılaşmadan Kabil'de 11 bölgenin kontrolünü ele geçirdi. Taliban, Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Saray'ının kontrolünü de ele aldı. 

Afganistan İçişleri Bakanlığı, yönetimin devri için müzakerelere başlandığı açıkladı. İçişleri Bakanı Vekili General Abdul Settar Mirzakval,  "Yönetim, barışçıl şekilde geçici idareye teslim edilecek. İktidar geçişi barışçıl şekilde gerçekleşecek" açıklamasını yaptı.

Taliban, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirdi

Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden ayrıldığını duyurmasının ardından Taliban'ın Başkanlık Sarayı'nın kontrolünü ele geçirdiği de açıkladı.

Başkent Kabil'in dış kesimlerinden silah sesleri geldiği bildiriliyor. Kabil'de bulunan bir hastanenin Twitter hesabından yapılan açıklamada en az 40 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Taliban, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi. Taliban sözcüsü, Kabil'in ele geçirilmesini Mekke'nin fethine benzetti, ülkeyi özgürleştirdiklerini ileri sürdü.

El Cezire muhabirinden şok açıklama

El Cezire Tv’nin Kabil’deki muhabiri canlı yayında ABD'nin Kabil'in bazı alanlara girmesine izin vermediğini söyledi. El Cezire'nin iddiasına göre Taliban'ın Kabil girişi ABD askerlerinin koordinasyonunda gerçekleşti.

Taliban ABD'nin izni ile Kabil'e girmiş

Taliban sözcüsü ise Kabil'e ABD'nin izniyle girdiklerini kabul ederken  Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader,  "Böyle bir başarıya bu kadar çabuk ve bu kadar kolay ulaşacağımızı beklemediğimi söylemeliyim." dedi.

Birader, "Kibirli olmamalıyız. Daha önce hiç sahip olmadığımız ağır bir sorumluluğumuz olacak. Şimdi imtihan zamanı. Şu anda ülkemiz insanlarının hizmet sunumu, güvenliği ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. İnsanların hayatlarını ve geleceklerini nasıl kuruyacağımıza ikna etmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Sözcüsü Muhammed Naim de Kabil'de büyükelçilikler, diplomatik misyonlar ve yabancı uyruklular için tehlike olmadığını kaydederek, Taliban'ın ülke genelinde güvenliği koruyacağını vurguladı.

Eşref Gani'den ilk mesaj

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkenin kan gölüne dönmemesi için ülkeden ayrıldığını söyledi. Nereye gittiğini açıklamayan Gani, "kalması halinde sayısız vatanseverin şehit olacağını ve Kabil'in yerle bir olacağını" savundu. Facebook hesabından bir mesaj yayınlayan Gani, "Taliban kazandı... Ve artık kendi halkının onur, malı ve korunmasından sorumlular" ifadelerine yer verdi.

11 bölge Taliban'ın kontrolüne geçti

Taliban Sözcüsü, başkent Kabil'de 11 bölgenin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu. Sözcü, "güvenliği sağlamak" için söz konusu bölgelere girdiklerini aktardı.

Ticari uçuşlar askıya alındı

BBC'nin bir NATO yetkilisine dayandırdığı habere göre; Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'ndan yapılacak tüm ticari uçuşlar askıya alındı. Havalimanından sadece askeri uçuşların yapılmasına izin verilecek.

NATO'dan kritik açıklama

Genel Sekreterı Jens Stoltonberg, tahliyelerin kolaylaştırılmasını ve koordinasyonu sağlamak üzere İttifak'ın Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'nın açık kalmasına destek sağladığını duyurdu.

Dünya liderlerinden ilk tepkiler

Afganistan'da yaşanan gelişmeler sonrası dünya liderleri ve siyasiler tepkilerini sosyal medya ve basın aracılığıyla dile getirmeye başladı.

Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, "Bölgenin ve en başta da Afganistan'ın bir an önce istikrara kavuşturulması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Afganistan'dan Türkiye'ye gelen düzensiz göçmenlerle ilgili de konuşan Erdoğan, "Türkiye olarak İran üzerinden gerçekleşen ve giderek yoğunlaşan bir Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız'" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden, nisan ayı ortalarında, 11 Eylül'e kadar tüm NATO ve Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekileceğini açıklamıştı.

Biden, ABD birliklerinin ülkeden çekilmesi sonrası Taliban'ın hızla başkent Kabil'e ilerlemesinin akabinde cumartesi günü bazı açıklamalarda bulundu.

Biden, "Afganistan ordusu ülkede kontrolü tek başına sağlayamayacaksa Amerikan askerlerinin bir sene ya da 5 sene daha Afganistan'da görev yapmasının faydası yok. ABD askerlerinin bir ülkenin iç savaşına müdahalede bulunması kabul edebileceğim bir şey değil" diye konuştu.

AB Komisyoneri Margaritis Schinas

Avrupa Birliği (AB) Komisyoneri ve Avrupa Halk Partisi üyesi Margaritis Schinas, Afganistan'daki gelişmelerle ilgili olarak göçmenlik ve iltica konularına atıfta bulundu.

Yunan siyasi, İtalyan gazetesi La Stampa'daki yorumlarına dikkati çekerek, "Avrupa'nın yeni bir göçmenlik ve sığınma mevzuatına ihtiyacı var. Gerekli değişiklikleri yapmak için bekleme süremiz doldu" ifadelerini kullandı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı

Afganistan'ın komşusu Pakistan'dan da Taliban'ın ülkedeki ilerleyişi konusunda bazı açıklamalar geldi.

İslamabad hükümeti bazı kesimlerce Taliban'a yardım ve yataklık yaptığı konusunda suçlamalara ve eleştirilere maruz kalıyordu.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zahid Hafız konuyla ilgili, "Afganistan'da giderek kötüye giden mevcut durumdan dolayı endişe içerisindeyiz. Ancak Büyükelçiliğimizi kapatma kararı almadık" diye konuştu.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı

AB'nin önce gelen ekonomilerinden Avusturya'dan da Afganistan'daki gelişmelere ivedi bir cevap geldi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Afganistan'daki istikrarsız durum ve iç karışıklığın sonucunun eninde sonunda Avrupa ve Avusturya topraklarına akacağını ifade etti.

Bakan Schallenberg ayrıca Afganistan haricinde Asya'daki komşu ülkelere de acilen destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Nobel ödüllü insan hakları aktivisti Malala Yousafzai

2014 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan en genç kişi unvanına sahip olan Pakistanlı insan hakları aktivisti Malala Yousafzai da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesini tam bir şok içinde izliyoruz. Kadınlar, azınlıklar ve insan hakları savunucuları için derinden endişe duyuyorum. Küresel, bölgesel ve yerel güçler derhal ateşkes çağrısı yapmalı, acil insani yardım sağlamalı ve mültecileri ve sivilleri korumalıdır" ifadelerine yer verdi.