BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.447,92
HABER /  SAĞLIK

Diş fırçalamak orucu bozar mı ramazanda ağız kokusuna önlem

Prof. Dr. Hakkı Sunay, Ramazan’da uzun süre besinlerden uzak kalmanın yol açtığı ağız kokusunun önüne geçmenin mümkün olduğunu anlattı.

Abone ol

Ramazan ayının sıcak havalarda yaşanıyor olmasının, sağlıklı bir oruç için daha özenli davranmayı gerektirdiğine dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay, oruç tutanlara ağız ve diş sağlığı konusunda tavsiyelerde bulundu.

Prof. Dr. Sunay, “Ramazan’da gün içinde diş fırçalamakta bir sakınca yok. Ağız kokusunu diş fırçlayarak önleyebiliriz. Suyu yutmadan, dişlerinizi fırçalayıp iyice tükürmelisiniz” dedi.

Oruç nasıl açılmalı?
Ramazan’da oruç nedeniyle ağız ortamının uzun bir süre kuru kalması ve tükürük miktarının azalmasıyla ağızdaki asidik ortamın arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Hakkı Sunay, hem sağlık hem de sosyal yönden olumsuz etkilere yol açan ağız kokusunu önleme ve diş sağlığına dair yapılacakları anlattı.

Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalama ve diş fırçalamanın orucu bozmayacağı açıklamasını hatırlatan Prof. Dr. Sunay, ağızdaki yüksek asidik ortamın diş minelerinde aşınma gibi sonuçlara yol açabileceğini belirterek, “Bu nedenle dişler iyi fırçalanmalı. Ramazan’da gün içinde diş fırçalamakta bir sakınca yok. Fırçaladığınız suyu yutmadan, dişlerinizi fırçalayıp iyice tükürerek ağız ortamını hem ferah tutmak hem de bu asidik ortamdan korumak mümkündür” diye konuştu. 

Asitli içeceklere dikkat
Prof. Dr. Sunay, “Gün boyunca herhangi bir faaliyet göstermeyen ağız ortamında asidik seviye yükselmişken bir de üzerine iftarda asitli ve gazlı içeceklerin tüketilmesi dişlerimize ciddi zararlar verir. Oruç açılırken asitli ve gazlı içeceklerden kaçınılması gerekir. Önce oruç açıp su ihtiyacımızı giderdikten sonra ağzımızı normal suyla çalkalamalı ve su içtikten sonra besinleri tüketmeye başlamalıyız” tavsiyelerinde bulundu.