BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  GÜNCEL

Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'a araç girişi yasaklandı! Ölü sayısı artıyor! Dakika dakika deprem haberleri...

KAHRAMANMARAŞ merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'a 48 saat itibariyle, işi olmayan diğer araçların girmesi durduruldu" dedi. Gelen son bilgilere göre ölü sayısı sayısı 5 bin 894 kişiye yükseldi yaralıların sayısı ise 34 bin 810 oldu. 5 bin 775 bina yıkılırken şu ana kadar 285 artçı var.

Abone ol

Türkiye'nin Güneydoğu'su deprem fırtınası nedeniyle tarihin en büyük felaketlerinden birini yaşıyor. Dün sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve saat 13.24'te Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde iki büyük, 6.5 şiddetine kadar 285 artçı deprem oldu. Depremler Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma neden oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremde 13 buçuk milyon vatandaşın etkilendiğini belirtirken ‘Gaziantep'te 581 yıkık bina var, can kaybı bin 468 oldu. Deprem bölgedeki 10 ilimizi doğrudan etkilemiştir.’ dedi. İşte Kahramarmaraş depremleriyle ilgili dakika dakika gelişmeler...

OHAL KARARI RESMİ GAZETE'DE

 10 ilde bugün saat 01.00'den itibaren 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

1 MİLYON BATTANİYE YOLDA

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank AFAD Genel Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Varank, "Afetten etkilenen bölgeler sanayi anlamında en önemli merkezler arasında yer alıyor. İlk günden itibaren olayı sıcak bir şekilde takip ediyoruz. Üretime zarar verecek, yıkımın olmadığını görüyoruz. Bölgedeki sıkıntılar atlatılır atlatılmaz, tesislerimizi yürütmeye devam edeceğiz. Birçok ihtiyacımızı sanayiciler sayesinde hızlı şekilde yerine getirebiliyoruz. Verdikleri destek sebebiyle sanayici arkadaşlarımıza hükümetimiz adına teşekkür ediyorum. Uşak'taki sanayicilerimiz 1 milyona yakın battaniyeyi bölgeye gönderiyorlar" dedi.

CAN KAYBI 5894'E YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay, "Kayıplarımızla başlayacağız. Çok acı bununla başlamak. 5 bin 894 hayatını kaybeden vatandaşlarımız. Hayatta kalanlar açısından çalışmalarımız devam ediyor. Yaralılarımız 34 bin 810. Yıkılan binamız 5775. Kurtarılanların sayısı 8 bin civarında. Toplam 16 bin 139 arama kurtarma ekibi sahada. Uluslararası alanda olsun, gelecek olan ekipler, yerelden gelecek bazı ekipleri de sahaya sevk ediyor olacağız. Özellikle Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş özelinde ekiplerimizi havadan sevk etmeye devam ediyoruz. Tüm bakanlıklarımız ve birimlerimizden 60 bin 218 kişi fiilen sahada görevlendirilmiş, çalışıyor. Türkiye'den bin 500'e yakın ilave arama kurtarma ekibini sevk ediyor olacağız. Jandarma, TSK arama kurtarma ekipleri burada, UMKE burada, gönüllüler burada. Sahada 750 civarı vinç bulunmakta. Toplam 4 bin 794 araç sahada.

9 BİN MEHMETÇİK GÖREV YAPACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay’daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, "Büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Yoğun bir çalışma var. İlk yaptığımız şey sabah erken saatlerde kriz yönetim merkezimizi açmak suretiyle çalışmaya başladık. Hava yolu yardım köprüsü kurduk. Büyük uçaklarımızı seferber etmek suretiyle, açık olan hava meydanlarımıza personel naklini başlattık. Batıdan aldığımız personeli İncirlik ve Antep Havalimanı'na Malatya'ya taşımaya başladık. 75 hava aracı var elimizde. Batıya gitmek isteyen vatandaşlarımıza uçakları kullandırmaktayız. Helikopterler yoğun şekilde çalışmaktadır. 19 helikopter görev yapmakta. Gelecek helikopterlerle sayının 45'e ulaşacağını düşünüyoruz. Hatay Havalimanında hasar dışında diğer havalimanlarında hasar yok. Mehmetçik felaketle mücadelede milletinin yanında. 7 bin 500 Mehmetçik çalışmaları sürdürmekte. Yarından itibaren bin 500 Mehmetçik katılacak. Kıbrıs'ta bulunan 4 tabur bölgeye gelecek. Hatay'da bin 600 Mehmetçik görevini sürdürmekte. Seyyar mutfaklarımızı 25 il ve ilçelere dağıtmış bulunuyoruz. Jeneratörleri bölgeye sevk ettik. Ekmek dağıtımına başladık. Her gün 15 bin vatandaşımıza sıcak çorba verme gayreti içerisindeyiz. Bölgede bulunan birlik, karargahlar sivil vatandaşlara açılmış durumda. Dost ve müttefik ülkelerden yardımlar geldi. Sevkini sürdürüyoruz. Akaryakıtın kamu ve sivil vatandaşa dağıtımını başlattık. Diğer çıkarma gemilerimiz görevlendirildi. İskenderun limanındaki yangının söndürülmesi için çalışmalar gerçekleştirildi" dedi.

DEPREMDE CAN KAYI 5 BİN 434

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da depreme ilişkin yaptığı açıklamada, "Depremin boyutu çok büyük, zorlu bir coğrafyayı vurdu. Hava koşulları son derece zorlu. Kurtarma ekipleri, zarar gören merkezlere zorlukla ulaştılar. Hatay'da 2749 binanın yıkıldığını tespit ettik, artış olabileceğini düşünüyoruz. Hatay 1647 vefat, Kahramanmaraş 1243 vefat, Gaziantep 504 vefat, Şanlıurfa 127 vefat, Adana 167 vefat, Adıyaman 896 vefat Malatya 201 vefat, Osmaniye 502 vefat, Kilis 22 vefat, Elazığ 5 vefat. toplamda 5 bin 434 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hatay'da enkazdan kurtarılanları sayısı 1846. Dün gece 98 yaralımız MSB İskenderun gemisiyle Mersin'e ulaştırıldı. Hatay'daki yaralılarımız Adana Şehir Hastanesi ve bölgedeki hastanelere nakil ettik. Tüm ekiplerimize ve gönüllü yardıma koşan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

KAHRAMANMARAŞ BEŞİK GİBİ

 AFAD, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde saat 21.09'da 5 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu.

76 ÜLKEDEN YARDIM TEKLİFİ GELDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu deprem ile ilgili yaptığı açıklamada, "Devletimiz tüm kurumlarıyla seferber olmuş, gece gündüz çalışıyor. Biz de bakanlık olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yurtdışından telefonlar geliyor. 76 ülkeden yardım teklifi geldi. Bu yardımların koordine edilmesi önemli. Adana'ya 2 büyükelçimizi görevlendirdik. Hatay'daki büyükelçimiz enkaz altında. 1 büyükelçimizi görevlendirdik. Diyarbakır temsilciliğimiz açık. Şu ana kadar 3319 personel sahada, 7 ülkeden de ilave ekipler planlanmıştır. Yurtdışından ayni yardımlar da gönderiliyor. Mevkidaşlarım taziyelerini ilettiler. Teşekkürlerimi iletiyorum. KKTC ve Kosova'da da yas ilan edildi. Farklı teşkilatlarda da bayraklar yarıya indirildi. Teşekkür ediyoruz. Deprem bölgesinde ne kadar imkan sağlandığına dair açıklamaları Cumhurbaşkanımız açıkladılar. Farklı şehirlerde de imkanları sağlamak adına bir çalışma başlattık. Mehmet Ersoy sahada çalışmaları koordine ederken, Antalya Muğla bölgesinde otellerde de barınma için çalışmaları yaptılar. Biz de destek oluyoruz. Bu sabah Antalya'ya geldik. Daha sonra Alanya'ya geçtik, otel sahipleriyle bir araya geldik. Bugünkü toplantılar neticesinde, 51 binin üzerinde yatak kapasitesine ulaştık. Kamu kurumlarımızın misafirhanelerimizin hepsini depremzedelere ayırdık. 4 bin 380 yataktan bahsediyoruz. Tüm turizmcilerimize teşekkür ediyorum. Bazılarının otelleri açık. Kış sezonu sebebiyle kapalı olan otellerden bazıları bir iki gün içerisinde açacaklar. Orta ve uzun vadede barınma ihtiyacı olursa neler yapabileceğimizi bugün görüştük. Vatandaşlarımızın bölgeye intikali için gerekli çalışmaları yapıyoruz, otobüs ve uçaklarla. Depremzede vatandaşlarımızın kendi illerinde kriz merkezleri, AFAD var, buraya kaydedilmesi. O isimler Antalya'da kurulan kriz merkezinde de yönlendirecek planlamaları yapıyorlar. Büyük bir dayanışma örneği gösterdiler. İlerde ihtiyaç olursa kapasiteyi artırabileceğimizi görmüş olduk. 36 ülkeden ekipler geldi. Her zaman olduğun gibi ilk intikal eden Azerbaycan'dan Aliyev'in gönderdiği ekipti. Hepsine teşekkür ediyoruz" dedi.

VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER ERTELENDİ

 Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Deprem bölgesinde bulunan mükelleflerimiz için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

YANGINA MÜDAHALE DEVAM EDİYOR

 Milli Savunma Bakanlığı, "İskenderun Limanı'nda meydana gelen yangına, Kara Kuvvetlerimize ait helikopterler ve Hava Kuvvetlerimize ait uçak ile havadan müdahale edildi" açıklamasını yaptı.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR CAN KAYBI ARTTI

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar deprem sonrası son durumu paylaştı. Tatar yaptığı açıklamada "4 bin 544 can kaybı var, 26 bin 721 kişi yaralandı. Yıkılan bina sayısı 5 bin 775. Bölgede arama kurtarma faaliyetlerine destek için görevlendirilen gemi ve araçlarımız var. 100 civarı uçak helikopter bölgede bulunmakta. Bugünkü faaliyetlerde 60 bin 217 personel görev yapmaktadır. Ülkemizin her yerinden yardımlar yapılmasıyla ilgili talepler gelmekte. AFAD'ın deprem sonrası bağış hesapları var. Bu hesaplara yardımlar yapılıyor. Bir diğer husus bilgi kirliliği. Art niyetli paylaşımlar kafa karışıklığına sebep verebiliyor. İtibar edilmemesini rica ediyoruz. Artçı sarsıntılar artıyor. Şu ana kadar 435 artçı sarsıntı meydana geldi. Büyük depremlerden sonra uzun süre devam edecektir. Bu tür sarsıntılar hasarlı binalarda yıkıma sebebiyet verebilir. Vatandaşlarımızın bu tür binalardan uzak durmasını rica ediyoruz. Yollarımızın açık kalması, arama kurtarma ekiplerine yardımcı olunmasını rica ediyoruz. Telefonların kullanılmamasını rica ediyoruz. 1 saat sonra Sayın Fuat Oktay Bey daha ayrıntılı bilgi verecek." ifadelerini kullandı.

YILMAZ VURAL ACI HABERİ DUYURDU

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Malatya'da yıkılan binanın enkazında kalan Spor Toto 1. Lig ekibi Yeni Malatyaspor'un kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan hayatını kaybetti. Acı haberi Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, "Maalesef Ahmet'imiz öldü. Şimdi cansız bedenini çıkardılar. Maalesef yaşamıyor" sözleriyle duyurdu.

CAN KAYBI 3 BİN 703'E YÜKSELDİ

 AFAD: SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 3.703 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 22.286 vatandaşımız yaralanmıştır. 

BAKAN SOYLU SON DURUMU AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğünde kurulan kriz masasında depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'yi yasa boğan deprem ile ilgili son durumu paylaşan Soylu açıklamasında, "Sadece Kahramanmaraş'ta şu ana kadar tespit edebildiğimiz 941 bina tamamen yıkılmıştır. Biraz daha fazla olduğu değerlendiriyoruz, hasarlı olanlar bunun içinde değildir. Şu ana kadar 600 hemşehrimizi defnettik. Yabancı ve yerli 2 bin profesyonel arama-kurtarma birimi, yaklaşık 96 ekip olarak çalışmaktadır. Herkesin yardımına ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. Öte yandan Kahramanmaraş'ta 11 bin çadır sevk edildiğini ve bunun 5 bini aşan kısmının kurulduğunun bilgisini paylaşan Soylu, "Şu ana kadar Türkiye geneline 18 bin jandarma sevk ettik. 10 bine yakın da polis sevk ettik. Şimdi bir 10 bin jandarma talimatı daha verdik. TSK da bu konudaki sevkini devam ettirmektedir. 31 vali, 70'in üzerinde kaymakam görevlendirildi" dedi.

TBMM tüm partilerin imzasıyla bildiri yayınladı

TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un imzasıyla AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti grupları, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili ortak bildiri yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı'nın 2 uçağı bölgeye tahsis edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Cumhurbaşkanlığına ait 2 uçak, arama-kurtarma ve sağlık görevlilerinin deprem bölgesine intikali için tahsis edildi. Uzman doktor ve AFAD personelini taşıyan Cumhurbaşkanlığına ait iki uçak Ankara'dan, Adıyaman ve Kahramanmaraş'a hareket etti..

AK Parti milletvekili hayatını kaybetti

 Depremde Adıyaman'da ailesi ile birlikte enkaz altında kalan AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş hayatını kaybetti. AK Parti milletvekili Metin Yavuz, Yakup Taş için taziye mesajı yayımladı.

Futbol Federasyonu tüm maçları erteledi...

- TFF, 7-12 Şubat tarihleri arasında oynanması planlanan tüm profesyonel ve amatör müsabakaların ertelendiğini duyurdu.

- Katar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere 10 bin konteyner ev gönderecek

Erdoğan açıkladı: OHAL ilan edildi, ölü sayısı 3 bin 549

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen felaketlere refakat ediyor. Hemen 100 milyar liralık kaynağı seferber ettik. Sadece Antalya'da 50 bin yatak hazır.3.549 vefatımız, 22 bin 168 yaralımız var. En büyük tesellimiz şu ana kadar 8 binin üzerinde vatandaşımızın enkaz altından sağ olarak kurtarılmış olmasıdır. Depremin yaşandığı 10 ilimizi Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan ediyoruz." dedi.

Bölgede ilave savcılar görevlendirildi

Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK başka illerde görev yapan savcılardan Kahramanmaraş 23, Adıyaman 22 ve Hatay'da 21 olmak 66 ilave savcı görevlendirildi.

Deprem Yardımlaşma Seferberliği başlatıldı

 Depremden zarar gören vatandaşların öncelikli ihtiyaç ürünlerinin satılacağı e-Ticarette Deprem Yardımlaşma Seferberliği (e-Seferberlik) başlatıldı.

Ölü sayısı 3 bin 432, yaralı sayısı 20 bin 103

Saat 12.50 itibarıyla ölü sayısı 3 bin 432, yaralı sayısı 20 bin 103, yıkılan bina sayısı 5 bin 777, yıkıldı ihbarı gelen bina sayısı ise 11 bin 302 olarak açıklandı.

Veliaht Prans Muhammed Erdoğan'ı aradı

- Suudi Arabistan Başbakanı Veliaht Prens bin Salman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü

- BOTAŞ, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında doğal gaz hatlarındaki hasar onarım çalışmalarının aralıksız sürdüğünü bildirdi .

Fırsatçılara ağır yaptırımlar geliyor

Ticaret Bakanlığı; Deprem sırasında acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş fiyat artışı yapıldığı iddialarına yönelik olarak Bakanlığımızca ülke genelinde denetimler başlatılmıştır. Bu tür fırsatçılık eylemlerinde bulunanlara karşı bakanlığımızca en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağından hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın.

Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'a giriş yasaklandı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, üç ilde araç girişinin durdurulduğunu açıkladı. Oktay, "Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'a 48 saat itibariyle, işi olmayan diğer araçların girmesini durdurmuş durumdayız. Saat 11.00 itibarıyla başladı." dedi.

Can kaybı 3 bin 419'a yükseldi

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "2 büyük depremde 3419 can kaybı meydana geldi. 10 ili vuran 7,7 ve 7,6'lık depremlerde 20 bin 534 kişi yaralandı. Vinç ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili sahada ciddi yol alındı. Sahaya sevk edilen 500'ü geçti. 6 A400m, 6 C130, 19 CN235, 4 KC135 tanker uçakları ve 26 helikopter sahada. Yoğun şekilde Adana Havalimanı lojistik üs haline geldi." dedi

İlk acil yardım gemisi İskenderun'a gidiyor

Deprem bölgesine destek sağlamak için tüm imkanlar seferber ediliyor. Türkiye'nin ilk acil müdahale gemisi Nene Hatun, 09.30 itibariyle İstanbul’dan İskenderun’a hareket etti.

3 bin 500 kişi vagonlara yerleştirildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, depremden etkilenen illerde 3 bin 400 kişiye vagonlarda konaklama imkanı sağlandığını duyurdu.

Murat Kurum: Deprem 13.5 milyon kişiyi etkiledi

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasından satır başları şöyle:

- Birçok ilimiz doğrudan deprem hasarı yaşamış durumdadır. 10 ilimizi doğrudan etkilemiş, illerimizin birbirine yakın olması, yollardaki sıkışıklık... Yaşadığımız süreç son 1 asırda yaşadığımız en büyük felakettir.
- Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır. İlk büyük depremden sonra bazı binalar yoruldu, ikinci büyük depremle birlikte yorulan ve hasarlı binalar da yıkılma durumunda kaldı.
- D-400 karayolunda kontrollü şekilde ulaşım sağlanıyor. Bu yolun açılmasıyla birlikte tüm bölgede hem Maraş hem Kilis hem Urfa bölgesine yardım sürecini de hızlandırmış olacağız. Biz yolu otobandan vermeye başlayacağız.

30 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı

Hatay'da, 600 konutlar bölgesinde enkazdan 30 saat sonra bir kişi daha sağ çıkarıldı.

Provokatif paylaşım yapan 90 hesap tespit dildi

Emniyet Genel Müdürlüğü: Deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 90 hesap yöneticisi tespit edildi. 4 şahıs gözaltına alındı.

AFAD: Can kayıpları 3 bin 381'e yükseldi

AFAD'dan yapılan son açıklamaya göre depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 3381 kişiye yükseldi yaralıların sayısı 20 bin 426 oldu. 5 bin 571 bina yıkılırken şu ana kadar 285 artçı var. Her dakika yeni sarsıntılar meydana geliyor.

27 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldılar

Kahramarmaraş'ta deprem enkazından gelen sevindiren haber... 4 kişi, 27 saatin sonunda sağ olarak kurtarıldı...

AFAD açıkladı: Ölü sayısı 2 bin 921'e çıktı

AFAD: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası SAKOM'dan alınan bilgilere göre, an itibarıyla 2921 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 15834 vatandaşımız yaralanmıştır. An itibarıyla 6217 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
İşte Kahramanmaraş'ın merkezi! Depremin caddede verdiği yıkım böyle görüntülendi
Foto Galeri İşte Kahramanmaraş'ın merkezi! Depremin caddede verdiği yıkım böyle görüntülendi Galeriye Gözat