BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  DÜNYA

Darbeci Hafter ateşkes anlaşması kararını açıkladı! 1 günlük süre istemişti

LİBYA 'yla ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Dün akşam yapılan görüşmeler sonrası 1 günlük süre isteyen Hafter ateşkes anlaşmasını imzalamadı. Kararı Rusya bir son dakika açıklamasıyla duyurdu. Hafter anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrıldı. Hafter'in anlaşmayı imzalamama gerekçelerinden biri ise Türkiye.

Abone ol

Dün Moskova'da Türk ve Rus heyetlerinin ara buluculuğunda devam eden görüşmelerde Libya'da taraflar ön koşulsuz ve süresiz ateşkes için anlaşılmış ancak darbeci general Hafter imza için 1 günlük süre istemişti. 

İmzalamadan Moskova'dan ayrıldı

Tüm dikkatlerin üzerinde olduğu Hafter'in Türkiye ve Rusya'nın aracılık ettiği ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrıldığı açıklandı.

Hafter'in gerekçesi; Türkiye'nin hem Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile vardığı deniz yetki paylaşımı anlaşması hem de ateşkes denetimine nezaret edecek olması.

Rus Dışişleri açıkladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Hafter'in anlaşma metnini imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını duyurdu. 

Zakharova, Rusya'nın bir anlaşma bulabilmek için taraflarla görüşmeye devam edeceğini açıkladı. 

Türkiye'nin arabulucuğu olsun istemiyor

Suudi Arabistan’a ait Al Arabiya’ya konuşan kaynaklar ise, Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Halife Hafter‘in Türkiye’nin ateşkes denetimine katılmasını, herhangi bir müdahale ve arabuluculuğu reddettiğini öne sürdü.

Al Arabiya kanalına göre; General Halife Hafter ateşkes anlaşmasını, Ankara’nın Libya’daki askerlerini geri çekmesine ve Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile yapılan anlaşmaların geçersiz olduğuna dair maddeler içermemesi nedeniyle imzalamamaya karar verdi.

Al Arabiya muhabiri, anlaşmayı imzalamadan Moskova’dan ayrılan General Hafter’in Bingazi’ye ulaştığını da duyurdu. Rus Ria Novosti haber ajansı da Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es Serrac‘ın da görüşmelerin ardından Moskova’dan ayrılarak İstanbul’a geçtiğini bildirdi.

Müzakereler 8 saat sürdü

Türkiye ve Rusya’nın arabuluculuğunda dün UMH Başkanı Fayiz es Serrac ile ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi’nin desteklediği General Halife Hafter arasında ateşkesin koşullarıyla ilgili yaklaşık 8 saat süren görüşmeler yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Halife Hafter’in ateşkes anlaşmasını imzalamayı ertelediğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Hafter’in salı sabahına kadar süre istediğini belirtmişti.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Son seçim anketinde şaşırtan sonuçlar Erdoğan ve İmamoğlu
Foto Galeri Son seçim anketinde şaşırtan sonuçlar Erdoğan ve İmamoğlu Galeriye Gözat