BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Yeni ABD Başkanı Joe Biden yemin ederek görevine başladı

Geçen yıl 3 Kasım'da gerçekleştirilen seçimleri kazanarak görevdeki Donald Trump'ı mağlup edip 46'ncı ABD Başkanı seçilen Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamala Harris, yeminlerini ederek görevlerine başladı.

Abone ol

Joe Biden yemin ederek ABD'nin 46. Başkanı olarak göreve başladı. Kamala Harris, yemin ederek ABD'nin ilk kadın, siyahi ve asya kökenli Başkan Yardımcısı oldu. Biden yemin sonrası konuşmasında, "Bugün Amerika'nın günü. Düzeltmemiz gereken çok şey var. Yeni bir sayfa açalım ve birbirimizi dinlemeye başlayalım. Bütün Amerikalıların başkanı olacağım." dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde bugün Beyaz Saray'ın sahibi değişti.  Donald Trump gider ayak bir kuralı daha bozdu ve yemin törenine katılmadı. Kasım ayındaki seçimden galip çıkan Demokrat aday Joe Biden, TSİ 19.50'de yemin ederek ABD'nin 46. Başkanı oldu.

Biden: Bugün Amerika'nın günü

Biden başkanlığının ilk dakikalarında bir konuşma gerçekleştirdi. Biden konuşmasında, "Bugün Amerika'nın günü. Demokrasinin ne kadar hassas olduğu görülmüştür ve bugün demokrasi kazanmıştır. Birkaç gün önce şiddet başkentin temellerini sarstı ancak biz birleştik. Barışçıl yetki transferini bir kez daha başardık. Her iki partiden seleflerime teşekkür etmek istiyorum.

Anayasamızın da ne kadar güçlü olduğunu biliyorum. Başkan Carter da aynı fikirdeydi. Kendisi burada değil ama dün telefonla konuştum. Amerika'nın hikayesi bireylere bağlı değildir. Biz halkız, bu çok büyük bir ulus. Düzeltmemiz gereken çok şey var. Şu anda belki de tarihimizin en zor dönemlerini yaşıyor. Bir yılda dünya savaşlarından daha fazla Amerikalı hayatını kaybetti. Düşmanlarımızla savaşmamız için birlik olmalıyız. Bütün Amerikalıların başkanı olacağım" dedi. 

Trump Biden'a Mektup bıraktı

Beyaz Saray Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Trump, geleneğe uyarak Biden için Oval Ofis'teki masaya bir not bıraktı. Mektubun içeriğine ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Ayrıca Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de Kamala Harris'e benzeri bir not bıraktığı belirtildi.

Trump, Biden'ın yemin törenine katılmamış ve sabah erken Beyaz Saray'dan ayrılarak Florida'ya geçmişti.

ABD'nin 46'ncı başkanı seçilen Joe Biden, 6 Ocak'taki kanlı baskına tanıklık eden kongre binasının önünde kurulacak platformda yemin ederek görevine başladı. Başkan yardımcısı seçilen ilk kadın ve ilk siyahi olarak tarihe geçen Kamala Harris de Biden ile birlikte yemin etti.

Törene katılmadı askeri üsse geçti

Saat 16.30'da helikopterle Maryland Askeri Üssü'ne geçen Donald Trump buradan veda konuşması gerçekleştirdi. 

Trump, "Amerikan ordusunu yeniden inşa ettik. Yaptıklarımız gerçekten muazzamdı. Biz sıradan bir yönetim değildik. Bir şekilde geri döneceğim. Pandemi bizi etkilememiş olsaydı, inanılmaz rakamlara ulaşacaktık. Kongreye çok teşekkür etmek istiyorum birlikte çok iyi çalıştık, en azından bazı unsuralarıyla" dedi.

Melania Trump, "Sizin First Lady'niz olmak benim için bir onurdu" ifadelerini kullandı. 

ABD'de 400 bin kişinin ölümüne yol açan Kovid-19 salgını yemin töreninin formatının değiştirilmesine yol açtı. Normal koşullarda yüz binlerce kişi yemin töreni kutlamalarına katılmak ve tarihi devir teslime tanık olmak üzere başkent Washington'a gelirken; bu kez yalnızca 2 bin kişi törenlere katıldı. Töreni izlemek üzere parkta bulunamayacak olanları temsil etmek üzere alana 200 bin ABD bayrağı yerleştirildi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
46. ABD Başkanı Joe Biden'ın yemin töreninden kareler
Foto Galeri 46. ABD Başkanı Joe Biden'ın yemin töreninden kareler Galeriye Gözat