BIST 9.095
DOLAR 32,38
EURO 35,06
ALTIN 2.326,75
HABER /  EKONOMİ

Türkiye ile Rusya arasında kritik anlaşma! Sınır gemilerle aşılacak

RUSYA ile Ukrayna arasındaki savaşın neden olduğu lojistik krizi Ro-Ro seferleri ve limanlar ile aşılacak. Türkiye, Rusya ile anlaştı. Kapıkule, Hamzabeyli ve Sarp sınır kapılarındaki yoğunluk nedeniyle beklemek zorunda kalan TIR'lar İstanbul ve Samsun'daki limanlarda gemilere bindirilecek. Rusya'nın Novorossisk, Soçi ve Karvaz limanlarında karaya indirilecek.

Abone ol

RUSYA ve Ukrayna arasında yaşanan savaş bölge ekonomilerini ve ticaretlerini de ciddi oranda etkilerken savaşın yarattığı lojistik krizinin aşılması için Türkiye ve Rusya limanlar konusunda uzlaştı. Önümüzdeki günlerde Kapıkule, Hamzabeyli ve Sarp sınır kapılarında yaşanan karayolu taşımacılığındaki yoğunluk sebebiyle taşımacılığın daha çok deniz tarafına kaydırılacak. İlk etapta Samsun-Kavkaz limanları arasında başlayacak Ro-Ro seferleri daha sonra İstanbul-Novorossisk limanları ile artacak.

Seferler tarifeli olacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü sanayicilere gönderdiği yazıda Türkiye'nin artan ihracat hedefi doğrultusunda özelikle Kapıkule, Hamzabeyli ve Sarp sınır kapılarında oluşan yoğunluk kaynaklı bekleme sürelerinin artması ve maliyetlerin azaltılması amacıyla bakanlık tarafından gerekli idari düzenlemelerin yanı sıra bölge ülkeleri ile ikili görüşmelerin gerçekleştirildiğini belirtti. Deniz yolunun efektif şekilde kullanımı ve diğer ülke limanları arasında tarifeli seferlerin kurulması için çalışmalar yapılmaya başlandı.

Küçük gemiler Kavkaz limanına

Soçi limanının Ro-Ro gemi seferlerine açılması ile ilgili girişimler de başlayacak. Küçük ölçekli gemiler Kavkaz limanını kullanabilecek. Kavkaz limanının 5 metre kadar drafta sahip gemilere hizmet verebildiği, her türlü Ro-Ro ve Ro-Pax operasyonu için altyapısının hazır olduğu ve yolcu gümrüklemeye de müsait altyapılarının bulunduğu iletildi.

Bekleme süresi en fazla 2 saat
Kavkaz limanına seyir yaparken Kerç Boğazı geçişlerinde yaşanan sorunların en aza indirildiği belirtildi. Kerç Boğazı'na gemi geçişlerindeki beklemelerin 2 saatten fazla sürmediğini Türkiye'ye bildiren Rusya, karayolu nakliyecilerinin Kavkaz limanını bir transit liman olarak kullanabileceklerini ve Rusya'nın bundan çok memnun olacağı hususlarını da bakanlığa iletti. Türkiye'nin denizcilik sektörünün şu aşamada Kavkaz limanını ve önümüzdeki dönemde de Novorossisk limanını Ro-Ro ve Ro-Pax operasyonları için kullanabileceği, bakanlığın konuyu hassasiyetle takip ettiği Rus tarafına iletildi.

TIR'lar İstanbul ve Samsun'da gemiye bindirilecek
İstanbul ve Samsun'daki limanlarda gemilere bindirilecek yük dolu TIR'lar Rusya'nın Novorossisk, Soçi ve Karvaz limanlarında karaya indirilecek. Böylece Rusya ve doğusundaki ülkelere gitmek isteyen TIR'lar karayolu üzerindeki sınır kapılarındaki yoğunluğa takılmadan varmak istedikleri pazarlara daha hızlı ulaşmış olacak. Seferlerin sıklığı talep yoğunluğuna bağlı olarak kararlaştırılacak. Yapılan görüşmeler kapsamında Sarp sınır kapısında yaşanan yoğunluğun giderilmesi amacıyla çalışmalara başlandı. Rus yetkililer tarafından Novorossisk limanında Ro-Ro terminalleri, yolcu gümrük alanları ve karayolu taşıtlarının bekleme alanları için gerekli olan altyapının hazırlanmasına yönelik çalışmaların başladığı belirtildi.