BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.445,42
HABER /  SAĞLIK

Tabipler Birliği'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri sonrası açıklama

Türk Tabipler Birliği yerli aşı Turkovac'a yönelik eleştirilerini sürdürmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TTB'ye yönelik sözleri sonrası bir açıklama daha yaparak Turkovac için verilerin açıklanmasını istediler.

Abone ol

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, koronavirüs aşısı Turkovac ile ilgili bilimsel verilerin açıklanmamasını eleştiren Türk Tabipleri Birliği'ni (TTB) hedef almasının ardından, TTB'den bir açıklama daha geldi.

TTB Merkez Konseyi, Türkiye'de üretilen Covid-19 aşısı Turkovac tartışmalarıyla ilgili, "TTB, aşı çalışmalarına ve buna emek veren tüm bilim insanlarına minnettardır. İktidarın aşı konusunda da şeffaflıktan uzak bu tutumu ne yazık ki insanlarda 'aşı tereddüdü' oluşturmaktadır. Talebimiz çok açık ve nettir. İnsanların daha fazla aşı tereddüdü yaşamaması için tüm aşı çalışmaları ile ilgili verileri hızla kamuoyuyla paylaşın" açıklamasını yaptı.

TTB, "aşı çalışmalarını desteklemeyi toplumsal ve bilimsel bir sorumluluk olarak" gördüğünü vurgulayarak, daha önce yaptığı açıklamadaki Turkovac'a ilişkin eleştirileri tekrarladı. TTB, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de üretilen bir aşının sadece ülkemizde değil dünyada da pandemiyi kontrol altına alma ihtimali, sevinçle karşılayacağımız bir durumdur. Ancak bunu yapmak için henüz uluslararası bilimsel hakemli bir dergide yer almayan Faz 3 çalışmalarının bilimsel ortamlarda değerlendirilmesi, ardından fazların sonuçları ve bilimsel verilerinin paylaşılması gerekmektedir. Tüm bu sürecin ardından Acil Kullanım Onayı alınmalıdır."

"Pandemide yaşadığımız bu zorlukları bir daha yaşamamak için yabancı sermayeye bağımlı olmadan kendi aşımızı kendimiz üretebilmeliyiz" ifadesine vurgu yapılan açıklamada ayrıca aşı üretiminde önemli bir rol oynayan "Hıfzıssıhha Enstitüsü neden kapatılmıştır?" sorusu da yöneltildi.

Erdoğan'dan TTB'ye: Yalancı, cambaz, sahtekârsınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü Karaman'da katıldığı toplu açılış töreninde, Türkiye'de üretilen koronavirüs aşısı Turkovac'a dair bilimsel verilerinin açıklanmamasını eleştiren TTB'yi hedef almıştı.

Erdoğan, "Erciyes Üniversitesi büyük bir kadroyla Turkovac aşısını üretiyor, icat ediyor. Adamlar 'Böyle bir şey yok' diyor. Ya siz ne sahtekârsınız ya? Ne yalancısınız ya? Madem biliyorsunuz da Tabipler Birliği olarak bugüne kadar bir eseriniz var mı? Yok. Ama yapana da hep taş koydunuz. Yalancı, cambaz, sahtekârsınız" ifadelerini kullanmıştı.

Turkovac'ın mucidi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli garanti verdi! 'Hiçbir tereddüte gerek yok'

Bazı kesimlerin yeri korona aşısı Turkovac'a yönelik başlattığı kafaları bulandırma kampanyasına tepki gösteren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Acil kullanım onayı bağımsız komisyonlar tarafından verildi, hiçbir tereddüte gerek yok" demişti.