BIST 8.895
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.240,46

Recep Tayyip Erdoğan aslen nereli çocukları ve torunları

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, oğulları ve kızları kimdir damatları ile torunları hakkında merak edilenler? Erdoğan'ın biyografisi:

Aslen Rizeli olan Recep Tayip Erdoğan 26 Şubat 1954 yılında, Kasımpaşa’da ailesinin üçüncü çocuğu olarak doğdu. Babası Ahmet Erdoğan, annesi ise Tenzile Erdoğan'dı. Babası, deniz yollarında kıyı kaptanı olarak çalışırdı. Babası Ahmet Erdoğan ailesiyle birlikte 13 yaşında Rize’nin Güneysu ilçesinden İstanbul’a göç ettiğinde Kasımpaşa semtine yerleşmişlerdir. Recep ayında doğduğu için Recep adı ve dedesinin adını verdikleri Tayyip Erdoğan'ın 3'ü erkek ve 1'i kız olmak üzere 4 kardeşi daha bulunmaktaydı.

Eğitimi
1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu'ndan, 1973 yılında ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı

27 Mart 1994'teki yerel seçimlerde Refah Partisi'nden aday olduğu İstanbul büyükşehir belediye başkanlığını yüzde 25.19 oranında oy alarak kazandı.  

Hapis dönemi

6 Aralık 1997'de Siirt'te düzenlenen bir açıkhava toplantısı sırasında Ziya Gökalp'ın 1912 yılında Balkan Savaşı'ndaki Türk askerler için yazdığı "Asker Duası" adlı şiirinin sonradan değiştirilmiş bir versiyonunu okudu. Okuduğu dörtlüğün bu şekliyle Gökalp'e ait olduğunu iddia etti. Erdoğan'ın okuduğu sürümün, Türk Standardları Enstitüsünün 1994'te çıkarttığı Türk ve Türklük kitabında bulunduğu ortaya çıktı ancak kim tarafından değiştirildiği anlaşılamadı.

Erdoğan'ın bu şiir sebebiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi.  26 Mart 1999 günü Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesindeki Pınarhisar Cezaevi'ne girdi. 24 Temmuz 1999'da ceza süresini tamamlayarak 4 ay sonra cezaevinden tahliye edildi.

Siyasi yasaklı olduğu dönem

Fazilet Partisi'nin, Anayasa Mahkemesi tarafından daimi kapatılmasının ardından, bağımsız kalan milletvekilleri, yeni parti kurma çalışmalarını "gelenekçiler" ve "yenilikçiler" olarak adlandırılan iki kanattan sürdürdü. "Millî Görüşçü" olarak adlandırılan kanat, Recai Kutan'ın genel başkanlığında 20 Temmuz 2001'de Saadet Partisi'ni kurarken, "değişimci" kanat da, Tayyip Erdoğan liderliğinde 14 Ağustos 2001'de, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurdu ve Tayyip Erdoğan, parti genel başkanlığına seçildi. Erdoğan "biz gömleğimizi değiştirdik" ifadesiyle muhafazakarlardan büyük tepki aldı. Kurulan AK parti, 3 Kasım 2002 seçimlerinde %34,29 ile birinci parti oldu.

Erdoğan, siyasi yasağı bulunduğu için seçimlere giremedi ve milletvekili seçilemedi. Seçim sonrasındaki 58. Hükûmet, Abdullah Gül başbakanlığında kuruldu. Bu hükûmet döneminde Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılması için meclise yasa teklifi sunuldu. Bu yasa değişikliği TBMM tarafından CHP'nin verdiği oy desteğiyle kabul edilse de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yasayı "öznel, somut ve kişisel" olduğu gerekçesiyle veto etti. Daha sonra aynı yasa değiştirilmeden mecliste tekrar kabul edildi ve Cumhurbaşkanı Sezer yasa değişikliğini bu kez onayladı. Bu yasanın kabulüyle Erdoğan'ın milletvekili seçilmesi için yasal bir engel kalmadı. Seçimlerde Siirt milletvekili seçilen Fadıl Akgündüz'ün milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Siirt'teki seçimlerin tekrar edilmesi kararlaştırıldı. Seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ilk sıradaki adayı Mervan Gül'ün adaylıktan çekilmesi ile Erdoğan partinin birinci adayı olarak Siirt seçimlerine girdi ve oyların %85'ini alarak kazandı.

Gül istifa etti başbakan oldu
Erdoğan'ın milletvekili seçilmesinin ardından başbakan Abdullah Gül, istifa etti. Erdoğan başkanlığında 59. Hükümet kuruldu.
-22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan seçimlerde %46,6 oy alarak 341 milletvekili çıkaran Adalet ve Kalkınma Partisi, Recep Tayyip Erdoğan'ı başbakanlık koltuğuna ikinci kez taşıdı.
-12 Haziran 2011 tarihindeki seçimlerde oy yüzdesi %49,83'e çıktı ve 327 milletvekili ile üçüncü kez hükümet kurma yetkisi aldı.

Seçilmiş ilk cumhurbaşkanı oldu
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi 2014'te dolduğundan, Tükiye'de ilk kez Cumhurbaşkanını halk doğrudan seçti. İlk turu 10 Ağustos'ta olan seçimde CHP ve MHP Ekmeleddin İhsanoğlu'nu, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı adayları olarak gösterdi.

Erdoğan, seçimin birinci turunda yüzde 52 oy olarak Türkiye'nin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı oldu. 28 Ağustos 2014'de TBMM Genel Kurulu'nde cumhurbaşkanlığı yemini eden Erdoğan, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.

Erdoğan'ın küçük kızı Sümeyye Erdoğan  Selçuk Bayraktar ile evlendi. Erdoğan'ın damadı havacılık sektöründe milli İHA ve SİHA'ların üretiminde. 

Erdoğan'ın eşi, çocukları, torunları ve damatları : Recep Tayyip Erdoğan 4 Temmuz 1978'de Emine Erdoğan ile evlendi. Erdoğan çiftinin 4 çocukları var. Çocuklarının isimleri şöyle : Ahmet Burak, Necmeddin Bilal, Esra Erdoğan ve Sümeyye Erdoğan.

Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük kızı Esra Erdoğan'ın eşi Berat Albayrak. Erdoğan'ın damadı kabinede görev yapıyor. 


Mal varlığı

Resmi gazetede 2018 yılında yayınlanan mal bildirim beyanına göre, Erdoğan'ın 3 ayrı bankada ve elinde toplam 6 milyon 347 bin lira nakit parası var. Yine Erdoğan'ın mal varlığı bildirimine göre, memleketi Rize'nin Güneysu ilçesi Dumanlı Köyü'nde değeri 10 bin lira olan 2 bin metrekare bir arazi ve Üsküdar Kısıklı'da değeri 4 milyon lira olan bir evi bulunuyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alınış değeri 234 bin lira olan Audi A8 marka bir otomobili var. Bunun dışında üzerine kayıtlı başka bir araç görünmüyor.

Erdoğan'ın borçlu olduğu işadamı : Erdoğan'ın mal varlığı bildirim beyannamesine göre, Mehmet Gür isimli iş adamına da 2 milyon lira borcu gözüküyor. Erdoğan'ın mal varlığı listesi sadece şahsını kapsıyor. Eşi Emine Erdoğan ve çocuklarının üzerine olan mal varlıkları listede yer almıyor.



Siyasi Kariyeri
1976 yılında MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi.
1984 yılında Refah Partisi Beyoglu İlçe Başkanlığı'na seçildi.
1985 yılında Refah Partisi Istanbul İl Başkanlığı'na seçildi.
1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi.
15 Mart 2003 tarihinde T.C. Başbakanı oldu.
28 Ağustos 2014 tarihinde Cumhurbaşkanlığı görevine başladı

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Foto Galeri Emine Erdoğan'ın gelinlikli fotoğrafına bakın hiç görmediniz Galeriye Gözat