BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.247,37
HABER /  EKONOMİ

Prof. Dr. Emre Alkin döviz borcu olanlar, kurdaki gevşemeleri fırsata çevirmeli

Demirören Haber Ajansı
Demirören Haber Ajansı

23 Haziran Yerel Seçimlerinin ardından döviz kurunda gevşeme meydan geldi. Dolarda aşağı yönlü bir hareketlilik mevcut. Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, seçim sonrası piyasaları yorumlayarak “Döviz kurları mesnetsiz şekilde gevşediği zamanlarda döviz borcu olanlar bu fırsatı değerlendirmeli” dedi.

Abone ol

Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasından sonra ekonomi, diplomasi ve piyasalardaki durumu ve beklentileri değerlendirdi.

Seçim heyecanının yerini memleket meseleleri aldı

İstanbul seçimlerinin sonuçlanmasından sonra ilk günkü heyecanın yerini memleket meseleleriyle alakalı ciddiyetin aldığını ifade eden Prof. Dr. Alkin, “Hem yatırımcılar hem de vatandaş 23 Haziran’daki seçimi doğru şekilde tamamlanması gereken bir iş olarak gördü ve Türkiye’nin önündeki ciddi meselelere bakmaya başladı. Mesele vatandaş için iş ve aş, yatırımcılar için ise ABD ile ilgili tartışmalar, Suriye’deki çatışmalar, Doğu Akdeniz’deki gerginlik ve aynı zamanda büyüme ile enflasyon beklentileridir” diye konuştu.

İmamoğlu ile G20’de Türkiye’nin eli güçlendi

İstanbul seçimlerinin, Türkiye’de demokrasinin hâlâ ayakta ve iş görür halde olduğunu ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Emre Alkin, bunun hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük bir memnuniyetle karşılandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Osaka’daki G20 zirvesi öncesinde İstanbul seçimlerinde ortaya çıkmış bariz sonucun, Ankara tarafından kabul edilmiş olması, S-400 müzakerelerinde Türkiye’nin elini güçlendiren önemli bir ayrıntı. Çünkü 31 Mart seçimlerinin iptali sonrası yapılan açıklamalar, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye lehine hareket etmesini engeller tarzdaydı.

Türkiye aleyhinde konuşanlar sustu

Senato, Temsilciler Meclisi, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ı, Türkiye’nin demokrasiden saptığı konusunda sert şekilde uyarıyordu. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimden sonra Ekrem İmamoğlu’nu tebrik etmiş olması ve yeni seçilen belediye başkanının hemen göreve hazır hale gelmesi, Osaka’daki zirve öncesinde Türkiye aleyhinde konuşanları susturdu diyebilirim.”

Piyasalar neye göre davranıyor?

Prof. Dr. Emre Alkin, mevcut şartlar altında yatırımcıların erken seçim ihtimali, Türk-Amerikan gerginliği, Doğu Akdeniz meselesi, Suriye’deki sıcak çatışma ortamı ve nihayetinde bozulan ekonomik parametrelerle değerlendirme yaparak ‘fazla para bağlamadan’ yola devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Döviz borcu olanlar fırsatı değerlendirmeli

Prof. Dr. Alkin, “Bu durum, Türk para ve sermaye piyasalarında volatiliteyi arttıracak bir sonuca yol açacaktır. Buradan hareketle döviz kurları mesnetsiz şekilde gevşediği zamanlarda döviz borcu olanların bu fırsatı değerlendirmeleri gerekiyor. Çünkü elimizdeki tüm veriler, piyasaların henüz sakinleşmekten çok uzak olduğunu bizlere söylüyor” dedi.