BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,58
ALTIN 2.381,14
HABER /  POLİTİKA

Kılıçdaroğlu 'İmamoğlu'nun Saraçhane çağrısını sosyal medyadan öğrendim' dedi flaş adaylık açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mahkeme kararı sonrası Ekrem İmamoğlu'nun Saraçhane çağrısı için "sosyal medyadan öğrendim." dedi. Belediye başkanları görevleri başında açıklamasını yineleyen Kılıçdaroğlu, "masa 'aday sizsiniz' derse adayım." ifadelerini kullandı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, mahkemenin İmamoğlu kararı sonrası yaşananlardan,, altılı masadaki aday sürecine kadar önemli başlıklarda önemli mesajlar verdi. 

Neden karar günü Almanya’ya gitti, seyahatini ertelemedi?

Kılıçdaroğlu, dava günü Almanya'da olmasıyla ilgili eleştirilere, "Yargının sopa olarak kullanıldığı bir düzene demokrasi denmez. Şu anda görülen tablo, yargı aracılığıyla siyasi dizayn etmeye çalışıyorlar. Bu kabul edilemez. Kaldı ki, olayı sürekli takip eden birisiyim. Almanya'ya gittiğim diye takip etmiyor değilim. Yurt dışına gidiş 'Hadi beyler ben geliyorum, hepiniz hazır mısınız' denecek bir olay değil. 1,5 ay önceden hazırlık yapıyorsunuz. Önceden randevularınızı alıyorsunuz. Ona göre hazırlık yapıyorsunuz. Saati saatine takip ediyoruz, karar çıktığı andan itibaren hemen özel uçak kiraladık ve geldik." diye yanıt verdi.

Çağrıyı sosyal medyadan öğrendim

"İmamoğlu'nun çağrıdan önce sizi aramasını bekler miydiniz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Bilgim yoktu önceden. Çağrı yapıldığını sosyal medyadan öğrendim. İki kez Ekrem beyi aradım ve gelişmeler konusunda kendisinden bilgi aldım." diye yanıt verdi.

Akşener'e mesaj: İçişlerimize karışılmamalı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "İmamoğlu ve Yavaş'a hayır" demeyiz açıklamalarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Bir parti başka bir partinin iç işlerine karışmamalı. Her partinin kendi kuralları vardır. Her partinin kendi iradesi ve kurulları vardır. Her parti kendi içinde değerlendirmesini yapar, bir sorun varsa. işin doğrusu bu." dedi.

"Belediye başkanlarımız görevlerinin başındalar"

"14 Aralık’taki karardan sonra İmamoğlu’nun muhtemel adaylığıyla ilgili görüşünüzde bir değişiklik oldu mu?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Belediye başkanlarımız görevlerinin başındalar. İstanbul’un rantını kaybeden saray, rantı almak istiyor. Bunun tek yolu da belediye başkanının yetkisini almak, yargıyı kullanarak görevini sonlandırmak. Bu konu hukuk açısından kabul edilebilir bir konu değildir. İstanbulluların seçtiği bir kişiyi siz yargı sopası kullanarak görevden alamazsınız. Ne adalete ne yasalara ne ahlaka uyar." diye cevap verdi.

"Çoklu aday masada konuşulmadı"

"İlk turda ortak adayda uzlaşma sağlanamazsa çoklu adaya açık mısınız?" sorusuna da Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi: "Çoklu aday hiç konuşulmadı ki! Masada her şey tartışılır, Altı lider de uygar insanlar. Batı medyasında haberler olabilir. Siz okuyorsanız biz de okuruz."

Akşener'in İBB'ye gitmesi

Kararının açıklanması üzere İYİ Parti lideri Akşener'in İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gitmesi hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, "Sayın İmamoğlu bir çağrı yapmıştı. Ben de Almanya'da öğrendim çağrı yaptığını. Çağrı üzerine Meral Hanım da gitti. Saygı duymamız gerekiyor. Bir haksızlık, adaletsizlik var. ertesi gün de altı lider benzer tepkileri gösterdik." dedi.

Sarılma pozu

Kararın açıklanmasının ardından Akşener ile İmamoğlu'nun sarılmasını değerlendiren CHP lideri, "Gördüm, olabilir. Daha önce de Ekrem beyi tanıyordu. Meral abla diye hitap eder zaten. Yadırganacak bir fotoğraf olduğunu düşünmüyorum." diye konuştu.

Bahçeli'ye kumpas cevabı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Saraçhane mitingi sonrası yaptığı "kumpas" çıkışını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Herkes kendi penceresine göre yorumluyor. 16 milyon İstanbullunun iradesine kumpas kuruldu. Asıl kumpas İstanbul’un iradesine" dedi.

"Doğal olan altılı masadan birinin aday olması"

Adaylık tartışmalarıyla ilgili ilgili olarak Kılıçdaroğlu, "Doğal olanı şudur, altılı masadan bir kişinin cumhurbaşkanı olarak belirlenmesi.... Benim şahsi kanaatim. Masada tartışılmadı bu. Uzun süredir beraberiz. Neyi nasıl yöneteceğiz. Belli bir noktaya gelindi." ifadelerini kullandı.

"Masa 'aday sizsiniz' derse adayım"

"Aday olmak istiyor musunuz cumhurbaşkanlığına?" sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı konusunda samimi olarak ifade ediyorum, kararı verecek olan altılı masadır. Bu konuda kendi aramızda da görüş birliği sağladık. Altılı Masa’nın bir üyesi olarak onların iradesi dışında bir şey deklare edersem bu doğru olmaz. Altı lider bir araya gelip “Bizim adayımız sizsiniz” derse elbette aday oluruz." dedi.

YSK başkanının adaylık açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı'nın açıklamasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "YSK başkanın böyle bir açıklama yapması kabul edilemez, doğru değil. YSK’ya güvenmiyoruz, yargı ya da güveniyoruz. Seçim güvenliğine dair tedbirlerimizi alıyoruz" diye konuştu.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası sonrası siyasilerden art arda tepkiler!
Foto Galeri Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası sonrası siyasilerden art arda tepkiler! Galeriye Gözat