BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.424,56
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

EYT'lilere emekli aylığı bağlanma işlemi neden gecikti? Nedeni belli oldu

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından EYT'liler başvurularını yaparak emekliği aylığını beklemeye başladı. Bir ayda 250 bin kişinin emekli aylığının başlandığı öğrenilirken, gecikmenin nedenine dair dikkat çeken bir yazı SGK uzmanı Noyan Doğan'dan geldi.

Abone ol

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasının ardından emeklilik hakkı kazananlarının başvuruları başladı. Şu ana kadar 1.5 milyon kişinin emeklilik işlemleri için başvurduğu öğrenildi. Peki EYT'lilerin işlemleri neden gecikiyor?

Başvuru kapasitenin çok üzerinde

Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, EYT'lilerin başvurularının gecikmesini SGK'nın kapasitesinin çok üzerinde başvuru olmasına bağladı.

Gecikme olması doğal

Doğan, yazısında, "Normal şartlarda sosyal güvenlik sistemi; aylık ortalama 40-45 bin arasında, yıllık da ortalama 500 bin kişiyi emekli ediyor. EYT düzenlemesi 3 Mart’ta uygulamaya girdi ve nisan başına kadar 1.5 milyon kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etti ve bir ayda başvuru işlemi tamamlananların sayısı 250 bini geçti. Açıkça söylemek gerekirse böyle bir yoğunluğun, gece gündüz çalışılsa bile altından kalkılmaz ki, SGK çalışanları gece gündüz çalışıyor. Diyeceğim o ki, gecikme olması çok doğal"  ifadelerine yer verdi.

Şartlara tek tek bakılıyor

"Başvuranların; prim gün sayıları, hizmet yılları, gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları, varsa hizmet birleştirmeleri, varsa prim borçları olup olmadığı gibi detaylara bakıldığına değinen Doğan, her başvuran için bunlara tek tek bakıldığını belirtti.

1.5 milyon kişiye tek tek uygulanıyor

Tüm şartları yerine getirilenlere tahsis numarası verildiğini aktaran yazar, "Aylık bağlama işlemi tamamlandığında kişiye bilgi yazısı ve SMS gönderiliyor ki, bu işlemleri e-Devlet üzerinden takip edebiliyorsunuz. Düşünün, bu söylediğim prosedür, şu anda 1.5 milyon kişiye tek tek uygulanıyor." diye yazdı.

Noyan Doğan'ın yazısının tamamı

BU FOTO GALERİYE BAKIN
İlham Aliyev yerli otomobil Togg'u teslim aldı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Gardaşım Aliyev' paylaşımı
Foto Galeri İlham Aliyev yerli otomobil Togg'u teslim aldı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Gardaşım Aliyev' paylaşımı Galeriye Gözat