BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,74
ALTIN 2.447,47
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Dünya Yardım İstiyor

3 boyutlu ‘Dünya Yardım İstiyor’ Mars The Cinema Professionals tarafından gösterime girdi.

Abone ol

Ben Stassen’in yönettiği ve Müşfik Kenter tarafından seslendirilen 12 dakika süreli, 3 boyutlu ‘Dünya Yardım İstiyor’ (SOS Planet), Mars The Cinema Professionals tarafından gösterime sokuldu.

Borneo’nun sisli yağmur ormanlarından, el değmemiş Kutup bölgelerine ve okyanusların derinliklerine uzanan SOS Planet / Dünya Yardım İstiyor, gezegenin çevre problemleri açısından en sorunlu üç bölgesini keşfetmek adına teknoloji harikası 3 boyutlu dijital animasyon tekniklerini kullanıyor.

Günümüzün en önemli çevre sorunlarına DMAX Dijital 3 boyutlu ekrandan etkileyici bir bakış.

Dünyamızı tehdit eden bu üç tehlikenin sebep ve sonuçları 3 Boyutlu Ekran ve gerçeğe özdeş tasarlanmış görselliğin sihriyle dikkat çekerek açıkladığından SOS Planet / Dünya Yardım İstiyor, hem şaşırtacak hem de bilgilendirecek.

‘SOS Planet / Dünya Yardım İstiyor’, filminde konuyu anlatan Müşfik Kenter’in filmde vermek istediği mesaj; en kısa sürede yaşadığımız çevrenin kalitesini arttırmak için harekete geçilmesi konusunda gereken ilgiyi uyandırabiliriz; kirliliği azaltmak, nüfus artışını kontrol altına almak ve vahşi hayatın, ormanların ve denizlerin sömürülmesinin önüne geçilmesiyle başlayarak. Ancak yaşadığımız gezegeni mutlu edebilirsek çocuklarımızın, torunlarımızın ve onların çocuklarının geleceğini güvence altına almış oluruz.

Mars the Cinema Professionals’ın distribütörlüğünü üstlendiği; Dünya Çevre Koruma Vakfı Hollanda (World Wildlife Fund) ve nWave Pictures işbirliği ile Dijital 3 boyutlu sinema teknolojisi kullanılarak çekilen ve gezegenimizin karşı karşıya kaldığı 3 kritik sorunu konu alan film, ünlü tiyatro oyuncusu Müşfik Kenter tarafından seslendirilmiş.

Mars Sinema tarafından dağıtımı yapılan SOS Planet / Dünya Yardım İstiyor; Türkiye’deki DMAX Dijital 3 Boyutlu salonlara sahip olan İstanbul Cinebonus Maçka Gmall, Cinebonus Kadıköy Nautilus, İstanbul Megaplex Cevahir, Antalya Cinebonus Migros sinemalarında gösterime giriyor.

YAPIM HAKKINDA...

Müşfik Kenter tarafından seslendirilip sunulan, ‘SOS Planet / Dünya Yardım İstiyor’, gezegenin çevre problemleri açısından en sorunlu üç bölgesini keşfetmek adına teknoloji harikası DMAX Dijital Animasyon tekniklerini kullanıyor.

3 Boyutlu Gümüş Ekran ve gerçeğe özdeş tasarlanmış hayvan görselleri ile izleyicileri filmin içine doğru çekerek yaşarcasına bir sinema deneyimi sunuyor.

Gezegenimizi tehdit eden en önemli 3 sorun, yani yağmur ormanlarının katledilmesi, küresel ısınma ve denizlerin kirlenmesinin sonuçlarıyla yüz yüze getirmek için gerçek çekimler ve animasyonu harmanlayarak görsel zenginliğe sahip bir ortam yaratıyor.

SOS Planet röportajları

Üçüncü Boyut

Film, küresel yaşam alanının korunmasını amaçlayan 3 ana gündem maddesini aktarıyor. Bunlar - küresel sera etkisi, denizlerin korunması ve ormanların katledilmesini kapsar. Yaşanan sorunları daha iyi ifade etmek adına bahsi geçen 3 krizi sanal ortamda dijital teknoloji sayesinde canlandırılan hayvan karakterleriyle birlikte yaratıyor.

Filmin yapımcısı Charlotte Huggins, “Yarattığımız üç boyutlu dijital karakterler; kutup ayıları, orangutanlar, maymunlar, deniz kaplumbağaları, denizatı, yılan hepsi seyirciyle iletişime geçiyor.” diye anlatmaya başlıyor. “Karakterlerin seyirciyle interaktif bir iletişime geçmesi sayesinde izleyiciler filmi sadece seyretmek için değil deneyimlemek için görmeye gidiyorlar.”

“Üçüncü boyut gerçekten de destekleyici bir unsur diyerek” devam ediyor Charlotte Huggins. “Film 2 boyutlu olarak çok güçlü ama 3. boyut özelliği eklenince seyirciler ekranda yansıtılan ortamların gerçekten içine girmiş gibi hissetmeye bir adım daha yaklaşıyor.”

3-D efekt uzmanlarının iddia ettiğine göre bu teknoloji, “pencere etkisini (window effect) ortadan kaldırarak seyircinin çerçeve içindeki bir görüntüye bakıyor hissine engel oluyor.” Stassen olayı: “Seyirci, sinematik alan içinde seyahat ediyor, ve bu gerçekten inanılmaz bir teknik” diye tanımlıyor.

Yeni Ufuklara Doğru

Filmin yönetmeni Ben Stassen: “Aslına bakarsanız, en yeni dijital teknolojilerle bile 3-D karakter animasyonu henüz bu kadar ileri şekilde kullanılmadı.

İşin Görünen Kısmı

35 kişilik nWave animasyon ekibi 12 dakikalık SOS Planet/ Dünya Yardım İstiyor filmini yarattı. Bunu, içinde barındırdığı animasyonların karmaşıklığı ve fazlalığı göz önüne alındığında kısa sayılacak, 12 ay gibi bir sürede tamamladı. Stassen filmin teknik tarafını yaratmanın çok ağır bir yük olduğunu itiraf ediyor. “Çözünürlük ve 3-D kavramları animatörler için farklılık gösteriyor. Bu da onları zorluyor.”

Eğlenerek Öğretmek

“nWave, kuruluşundan bu yana eğlence ağırlıklı filmler piyasaya sürdü. “SOS Planet/ Dünya Yardım İstiyor, ciddi bir konusu olan eğlenceli bir film” diyor filmin yapımcısı Huggins. “Mesajımızı çocukların, ebeveynlerin ve öğretmenlerin hoşuna gidecek bir şekilde sunuyoruz. Ama eğlencenin altında çok ciddi bir meseleyi vurguluyoruz. Vermek istediğimiz mesaj gezegenimize saygılı olalım ve çevreyi iyileştirmek için sorumluluk alalım.”

Bu filmin sinema salonlarında gösterime girmesi, okul müfredatlarında yer alması bekleniyor. İşin eğitim tarafı filmi gösteren salonlarda öğretmenlere dağıtılacak bir kılavuz ile destekleniyor. Kılavuz 3. Sınıf - 10. Sınıf arası öğrencileri hedefliyor. Kılavuzlar filmde anlatılan ve küresel çevre problemlerinin başında gelen üç konu olan; küresel ısınma, yağmur ormanlarının yok edilmesi ve okyanusların tüketilmesi konularının üzerinde duran ödevler içeriyor.

Ben Stassen;, “DMAX Salonlarından çıkan herkesin gezegenimizi yok olmaktan kurtarmaya çalışan çevre kuruluşlarına maddi veya gönüllü anlamda katkıda bulunmak isteyeceklerini umuyorum” dedi. “En azından insanların, bu kurumlara ve gezegenimizi koruyan ve geleceğini kollayan kişilere daha fazla ilgi göstereceğini ve destekleyeceğini umut ediyorum.”

“Hedefimiz, izleyicilerin bahsi geçen 3 sorunlu yaşam bölgesi ve bizi tehdit eden 3 kriz hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyerek bu sinemadan ayrılmaları. Bu konularda sanki başka bir yerde olup biten herhangi bir şeymiş gibi davranmak yerine izleyicilerin gidip bu gidişatı geri çevirmenin bireysel olarak başlayacağını fark etmelerini umuyoruz. İnsanların Borneo ormanlarında olan bir şeyin kendi hayatlarını birebir etkileyeceğine inanması hayli güç ancak, hepimizi kesinlikle etkiliyor. Her şey bağlantılı ve hepimiz birbirimize bağlıyız. SOS Planet işte bundan bahsediyor.”