BIST 10.724
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.495,39
HABER /  GÜNCEL

İsteyen dinini sildirebilecek

Aile kütüklerindeki din hanesi, kişinin yazılı beyanına uygun olarak değiştirebilecek veya sildirecek.

Abone ol

Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarı, nüfus hizmetlerinin, devletin ve vatandaşın ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeye ulaştırılmasını, nüfus kayıtlarının düzgün tutulmasını, bütün adres bilgilerinin kaydedileceği bir adres veri tabanının kurulmasını, Türk vatandaşları ile Türkiye'de yaşayan yabancıların ikamet adreslerinin, nüfus kütüklerine elektronik ortamda kaydedilmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Tasarıya göre, Türkiye'de aile kütüğü bulunmayan ve yabancı ülkelerde oturan vatandaşlar, İçişleri Bakanlığı'nın göstereceği bir nüfus müdürlüğünde açılacak aile kütüğüne kaydedilecek.

Nüfus kayıtları ve ilgili belgeler, gizli olacak.

Türk vatandaşları, nüfus kütüğüne kaydolmak ve nüfus cüzdanı almakla zorunlu olacak.

Her çocuk, doğumdan itibaren yurtiçinde 30 gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurtdışında ise 60 gün içinde dış temsilciliğe bildirilecek. Bu süreden sonra bildirilen 6 yaşını bitirmemiş çocukların doğum tarihi tespitinde, beyan esas alınacak. Çocuk, 6 yaşını doldurmuşsa, nüfus müdürlüğünde resmi sağlık kuruluşunca yaşı tespit edilecek.

Nüfus müdürlükleri, süresi içerisinde bildirilmeyen çocuk veya nüfusa işlenmeyen erginlerin varlığını haber almaları halinde, erginlerin kendilerini; çocukların ise veli, vasi veya kayyımlarını, bunların bulunmaması halinde ise büyükanne, büyükbaba, kardeşlerini veya muhtarları, beyan için davet edecek.

Nüfus müdürlüklerinin uyarısına rağmen süresinde bildirimde bulunmayanların polis zoruyla getirtilmesi için gereken işlemler yapılacak.

Emniyet kuvvetleri, kimlik kontrollerinde veya herhangi bir işlem sırasında kimliğini ispat edemeyenler ile nüfusta kayıtlı olmadığını tespit ettikleri kişileri, o yerdeki nüfus müdürlüğüne bildirecek.

Yurt dışında evlat edinme, Türk mevzuatına uygun olmak şartıyla Türkiye'de de geçerli olacak. Evlat edinmeye ilişkin yabancı makamlardan verilen ve o ülkenin hukukuna göre kesinleşmiş olan veya kesin hüküm gibi sonuç doğuran kararların işleme alınabilmesi için, bu kararların Türk mahkemelerince de tanınması gerekecek.