BIST 10.759
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.504,77
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Yeni Dünya keşfedildi

Amerika'nın yeni keşfedildiği yıllarda beyazla yerlinin karşılaşmasını anlatan bir film.

Abone ol

Yeni Dünya: Amerika’nın Keşfi (The New World)
Terrence Malick’in yönettiği ‘Yeni Dünya: Amerika’nın Keşfi’ (The New World) filminde başlıca rolleri Colin Farrell, Christopher Plummer, Christian Bale ile Q’Orianka Kilcher üstleniyor.

‘The New World’ 1607’de Jamestown kasabasının kuruluşu sırasında İngilizler ile kızılderililerin karşılaşması döneminde geçen bir epik dram. John Smith ve Pocahontas efsanesinden esinlenen ünlü sinemacı Terrence Malick bu klasik hikayeyi aşk, kayıp ve keşfin derin bir incelemesine, bir zamanların Amerikası’nın kutlamasına ve sonradan alacağı hâlin bir ağıtına dönüştürmüş. Malick, çok uzun aralar vererek yönettiği 3 uzun metrajlı film ‘Badlands’, ‘Days of Heaven’ ve ‘The Thin Red Line’ ile şimdiden efsaneleşmiş bir yönetmen.

“…başlangıçta tüm dünya Amerika’ydı, üstelik şimdikinden çok daha fazla.” [John Locke]

Büyük bir yerli medeniyetin yaşadığı, dramatik ve tarihi açıdan zengin bu bakir Cennet bahçesi fonunda, Malick, iki güçlü iradeli karakterin dramatik hikayesini anlatıyor: Tutkulu ve asil bir genç kızılderili kadın ile hırslı bir paralı askerin, toplumsal görevlerin yadsınamaz gereklilikleriyle yüreğin kaçışı mümkün olmayan istekleri arasında sıkışıp kalan iki insanın hikayesini.

17. yüzyılın başlarında, Kuzey Amerika ondan önceki son beş bin yıldır olduğu gibi, karmaşık bir kabile ağını barındıran, uçsuz bucaksız bir doğal yaşam ortamıdır. Bu topluluklar çevreleriyle büyük bir uyum içinde yaşıyor olsalar da, aralarındaki ilişki biraz daha huzursuzdur. Bu dengenin bozulması için gereken tek şey dışarıdan gelen davetsiz misafirlerdir.

FİLMİN ÖYKÜSÜ

1607 yılında, London Virginia Company’nin finanse ettiği üç İngiliz gemisi, Atlantik Okyanusu’nun diğer tarafındaki yeni topraklarda olduğuna inanılan efsanevi hazineleri ve altını bulmak üzere okyanusu geçer. Virginia eyaletindeki James Nehri’nden karaya çıkarak Jamestown kasabasını kuran bu ilk gruptaki 103 kişinin çoğu Yeni Dünya’daki hayata hazırlıksız aristokratlardan oluştuğu için, kasaba sakinleri hayatta kalma mücadelesi verirken, altın bulma hayalleri de hızla söner.

Chickahominy Nehri’nin yukarı kısımlarından yiyecek toplamak üzere yapılacak keşif gezisine liderlik etme görevi Kaptan John Smith’e verilir. Bu gezi sırasında, o bölgenin hakimi konumundaki Powhatan Kızılderili kabilesinin üyeleri Smith ve adamlarına yaklaşırlar. Smith haricinde herkes öldürülür.

Kaptan Smith ise Kızılderili köyüne götürülür. Burada tanıştığı Powhatan kabile reisinin kızı Pocahontas, ona halkının kültürünü ve geleneklerini öğretir. Aylar sonra, Smith, yanında kasabasındaki insanların kışı geçirmesine yetecek miktarda yiyecekle, Jamestown kolonisine döner.

Ertesi bahar, Powhatan kabilesi koloninin orada kalma niyetinde olduğunu keşfeder ve savaşa hazırlanır. Pocahontas bu durumdan habersiz olan Smith’e savaşın yaklaşmakta olduğunu söyler. Kabilesi geri püskürtülen Powhatan, kendisine ihanet edenin kızı olduğunu anlar. Pocahontas kabilesi ve ailesinden sonsuza dek dışlanır.

YAPIM HAKKINDA

Amerika, Columbus’ın Nina, Pinta ve Santa Maria’sıyla başlamadı; Göçmenler ve Mayflower’la da başlamadı; hatta Plymouth Rock’a ayak basılmasından 30 yıl sonra, 1607’de, Jamestown olarak bilinen ilk yerleşik İngiliz kasabasıyla da başlamadı. Uzak kıyılardan gelenler tarafından dünyaları alt üst edilmeden önce, 15.000 yıldır Virginia’da yaşayan yerli insanlar ve kültürleri vardı. Bu güçlü hikaye, ve onun merkezindeki Kaptan John Smith ve güçlü Kızılderili Reisi Powhatan’ın kızı Pocahontas arasındaki ilişki ilk olarak yirmi yılı aşkın bir süre önce Terrence Malick’in ilgisini çekti.

“Terry ‘The New World’ü ilk olarak 25 yıl önce yazdı” diyen yapımcı Sarah Green, sözlerine şunu ekliyor: “1970’lerde bulduğu bu fikir, Terry’nin aklında ve hayalgücündeki yerini hep korudu. ‘The New World’, Terry’nin tüm diğer filmleri gibi, çok derin bir insanlık anlayışına sahip”.

Ama yine Malick’in tüm çalışmalarında olduğu gibi, filmde basit yerli hikayesinden çok daha fazlası var.

Green bu konuda şunları söylüyor: “Biz Amerikalıların hikayesini, kusurlarını, iyi yönlerini, erdemlerini ve gittikçe büyüyen farkına varışımızın hikayesini, en basit bir öğeyle dokuyor: Bizi insan yapan sevgiyle. Bu, insanların birbirine ihanet ettiği, hatalarını düzeltmeye çalıştığı, tekrar ihanet ettiği, ve sonunda pek çok doğru olduğunu, ve sadece kendi başınıza yaşayabileceğinizi anlatan bir öykü. Tam anlamıyla kahramanlar ya da kötü adamlar yok. Bazılarına daha fazla olmak üzere, her karaktere anlayış gösteriyorsunuz; ve yine bazılarının daha çok olmak üzere, her karakterin kusurları var”.

Filmin Künyesi
Yönetmen: Terrence Malick
Senaryo: Terrence Malick
Yapım: 2005, ABD
Tür: Macera, Drama
Dağıtımcı: Warner Bros.

Oyuncular:
Colin Farrell, Christopher Plummer, Christian Bale, Q’Orianka Kilcher, Arturo Tointigh Adrian, Jason Aaron Baca, Irene Bedard, Blake Bess

Resmi Web Sitesi: www.thenewworldmovie.com