BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,05
HABER /  EKONOMİ

Etiye Mükemmellik Ödülü

Eti, Japon Fabrika Bakım Enstitüsü (JIPM) tarafından 'Mükümmel Fabrika' ödülünü kazandı.

Abone ol

Eti, Japon Fabrika Bakım Enstitüsü (JIPM) tarafından her yıl Toplam Verimlilik Yönetimi (TPM) modelini kullanarak verimliliğini ve çalışan memnuniyetini artıran firmalara verilen ''Mükemmel Fabrika'' ödülünü almaya hak kazandı.

Eti Şirketler Grubu İkinci Başkanı Firuzhan Kanatlı, Eskişehir'de kurulu Eti Gıda ve Bisküvi Fabrikası'nda düzenlediği basın toplantısında, 1425 Eti çalışanının katılımıyla gerçekleştirilen Toplam Verimlilik Yönetimi çalışmalarının 2002 yılı sonunda başladığını belirtti.

Çalışmalar sonucunda tüketici memnuniyeti, kalite, verimlilik, iş güvenliği ve enerji tüketimi göstergelerinde önemli gelişmeler elde edildiğini anlatan Kanatlı, bu başarıda Eti çalışanlarından gelen 30 bini aşkın önerinin önemli rol oynadığını ifade etti

Kanatlı, Eti'nin sektöründe bir ilki gerçekleştirerek söz konusu prestijli ödülü Türkiye'ye getiren ilk bisküvi fabrikası olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Üç yıllık gelişimin sonucunda operasyonel verimlilikte yüzde 25 artış sağlandı. Eti olarak her alanda yüksek verimlilik, sıfır kusurlu ürün, sıfır arıza ve sıfır iş kazası sloganıyla yola çıktığımız gelişim yolculuğumuzda, TPM ile sağladığımız kazanımlarımızı büyümek ve yeni atılımlar yapmak yönünde kullanacağız. TPM yaklaşımı önümüzdeki dönemde de lokomotif olacaktır. TPM Mükemmellik Ödülü'nü alarak henüz birinci basamağı geçtik. 5-6 yıl bu alandaki en üst ödül olan World Class Manufacturing ödülü almayı hedefliyoruz.''

İŞ KAZALARI, ŞİKAYETLER VE MALİYET AZALDI

Eti Şirketler Grubu Genel Müdürü ve TPM Yönlendirme Komitesi Başkanı Basri Akçasoy da, TPM Mükemmellik Ödülü'nün dünya çapında her yıl 7 dalda verildiğini anlatarak, fabrikanın, Japon yönetim metodoloji ve yaklaşımlarını dünya genelinde yaygınlaştırmak amacıyla kurulan ve Japon devlet kuruluşlarının desteklediği Japanese Institute of Plant Management (JIPM) tarafından birçok kez denetlendiğini kaydetti.

TPM Mükemmellik Ödülü'nü almaya hak kazanan Eti'ye ödülünün Japonya'da düzenlenen törenle verildiğini ifade eden Akçasoy, şöyle konuştu:

''TPM Mükemmellik Ödülü, Eti'nin başarısını uluslararası platformda belgeledi. Müşteri şikayetlerinde yüzde 40, iş kazalarında yüzde 93 azalma, maliyetlerde yüzde 18'lik düşüş sağlandı. Kişi başına düşen üretim miktarı ve çalışanların beceri düzeyleri arttı. Fabrikada (benim şirketim, benim işim, benim makinam) anlayışı yerleşti. Üretim ve bakım departmanları arasındaki takım çalışması gelişmesine olumlu katkı sağladı. Bu ödül Eti'nin dünyadaki rekabet gücünü artırdı.''

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan Eti, 5 üretim tesisinde 3 bin 126 çalışanıyla faaliyet gösteriyor. 120 bin tonun üzerinde yıllık üretim hacmi bulunan Eti'nin 66 ülkeye yaptığı ihracatı, yıllık satışlarının yüzde 13'ünü oluşturuyor. Eti, bisküvi, kek ve çikolata alanında 240 çeşit ürün üretiyor. Toplam 7 farklı bölgede deposu ve 150 distribütörü bulunan Eti, 190 bin perakende noktası ile 60 zincir mağazaya erişim sağlıyor.

TPM METODOLOJİSİ NEDİR?

TPM, ''Toplam Üretken Bakım'' veya ''Toplam Verimli Yönetim'' anlamına gelen, şirket verimini topyekün artırmayı hedefleyen bir Japon yönetim metodolojisi. TPM, üretimde, kalitede, stok ve maliyetlerde oluşan kayıpları azaltmayı, verimi en yüksek seviyelere getirmeyi ve çalışanların motivasyonunu artırmayı hedefliyor.