BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.452,87
HABER /  DÜNYA

İran ile güvenlik anlaşması

Ankara ile Tahran güvenlik alanında tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor.

Abone ol

Tahran’da yapılan 11. Yüksek Güvenlik Konseyi toplantısı sona erdi. Toplantıya, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şehabettin Harput Başkanlığında, Dışişleri, Genelkurmay, Emniyet Genel Müdürlüğü ve istihbarat uzmanlarının yer aldığı bir heyet katıldı.

Yetkililer, iki ülke arasında 1937 yılından bu yana ilk kez güvenlik işbirliği anlaşması imzalanması için mutabakata varıldığını belirttiler. Buna göre, anlaşmanın çerçevesini belirlemek üzere teknisyen düzeyinde çalışmalara yakında başlanacak.

Toplantıda, İran tarafının PKK’ya karşı ortak mücadele için net görüş ortaya koyduğu belirtildi. İmzalanacak güvenlik işbirliği anlaşmasının uyuşturucu, insan ve sınır kaçakçılığıyla ortak mücadeleyi de kapsayacağı ifade edildi.

İran’ın eskiye oranla işbirliğine daha yakın olduğunu belirten yetkililer, 2004 yılında 28, 2005 yılında da 10 PKK militanının Türkiye’ye teslim edilmesini örnek olarak gösterdiler.

Yetkililer, PKK’nın İran’daki Kelereş, Piran, Şehidan, Danbat, Türeş, Kozareş ve Kuran kamplarının kapatılmasını da gündeme getireceklerini ifade ettiler.

Kaynak: