BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sihirli Dadı aramızda

Celia Imrie’nin oynadığı Sihirli Dadı (Nanny McPhee UIP Filmcilik tarafından gösterime sokuldu.

Abone ol

Kirk Jones’un yönettiği ve Emma Thompson, Colin Firth, Kelly MacDonald ile Celia Imrie’nin oynadığı Sihirli Dadı (Nanny McPhee UIP Filmcilik tarafından gösterime sokuldu.

Bay Brown’ın yedi çocuğu dünya tarihinin gelmiş geçmiş en yaramaz çocuklarıdır. Anneleri bir yıl önce ölmüştür. Ailenin bezgin aşçısı Bayan Blatherwick’in dediği gibi, “Ağustos ayında kar bile yağar da, bu çocuklar gene uslanmaz”. Kısacası çocukların uslanması için Brown ailesinin bir mucizeye ihtiyacı vardır. O mucize de Dadı McPhee’dir.

“Ve Hemşire Matilda geldi! Küçük topuz şeklinde kafasının arkasına topladığı saçları çaydanlık tutacağına benziyordu. Kırışıklar ve sivilcelerle dolu yuvarlak bir yüzü, çizme düğmesi gibi küçük siyah gözleri vardı. Peki ya burnu! İki tane kocaman patates büyüklüğündeydi!”
[Christianna Brand, “Nurse Matilda Goes to Town” adlı kitabından]

Aile komedisi “Nanny McPhee”nin yönetmenliğini, “Waking Ned” adlı çalışmasıyla adını duyuran Kirk Jones üstlendi. Senaryosunu, Christianna Brand’ın “Nurse Matilda” adlı çocuk kitapları serisinden Emma Thompson uyarladı.

1995 yılında “Sense and Sensibility” için yazdığı senaryo ile Oscar ödülü kazanan Emma Thompson, 10 yıllık aradan sonra ilk kez “Nanny McPhee”nin senaryosunu yazdı. Yapımcılığını Lindsay Doran, Tim Bevan ve Eric Fellner gerçekleştirdi.

Filmin baş karakteri olan Dadı McPhee rolünde Emma Thompson (“Love, Actually”, “Sense and Sensibility”, “Angels in America”) kamera karşısına geçti. Bay Brown rolünü ise Colin Firth (“Love Actually”, “Bridget Jones’s Diary”) üstlendi. Filmin önemli karakterlerinden birisi olan Adelaide Hala rolünde, “Beauty and the Beast” ve “Murder, She Wrote” gibi filmlerden tanıdığımız ve 20 yıldır sinema filmlerinde görünmeyen deneyimli kadın oyuncu Angela Lansbury oynadı.

“Nanny McPhee”nin diğer rollerinde ise şu oyuncular yer aldı: Hizmetçi kız Evangeline rolünde Kelly Macdonald (“The Girl In The Cafe”, “Gosford Park”, “Trainspotting”); evin aşçısı Bayan Blatherwick rolünde Imelda Staunton (“Vera Drake”); yedi kardeşin en büyüğü Simon Brown rolünde Thomas Sangster (“Love Actually”)... Diğer kardeşlerden beş tanesini, ilk kez bu filmle sinemaya başlayan küçük oyuncular Eliza Bennett, Jennifer Rae Daykin, Raphael Coleman, Sam Honnywood ve Holly Gibbs canlanırdı. Bebek Aggy rolünde ise yumurta ikizleri Hebe ve Zinnia Barnes oynadı.

FİLMİN ÖYKÜSÜ

Bay Brown’ın yedi çocuğu - Simon, Tora, Eric, Lily, Christianna, Sebastian ve bebek Aggy - dünya tarihinin gelmiş geçmiş en yaramaz çocuklarıdır. Çocukların kuşatması altında kalan Bay Brown, kasabanın cenaze işleri servisinde uzun saatler boyunca çalışırken bir yandan da çocukların bitmek tükenmek bilmeyen sorunlarıyla başa çıkmaya çalışmaktadır.

Çocukların anneleri bir yıl önce ölmüştür. Bay Brown’ın ücreti yeterli olmadığı için gerekli maddi desteği otoriter kişilikli halası Adelaide’den alır. Ancak bir ay içinde yeniden evlenmediği takdirde aileye desteği kesmekle tehdit etmektedir. Öte yandan borcunu ödemediği takdirde alacaklısının da hapishane tehdidi vardır. Böyle bir durumda çocukların kaderi ne olacaktır, bilinmez...

Bay Brown çocuklarına bu durumdan söz etmemeye karar verir. Ancak babalarının yeni üvey anne getireceğinden kuşkulanan çocukların davranışları giderek çirkinleşmektedir. Yaramazlıklarının had safhaya çıkması, bir dadının daha evden bağıra çağıra kaçmasıyla sonuçlanır. Yedi kardeşin en büyüğü ve elebaşısı olan Simon, evden kaçırılan dadıların listesini tutmaktadır. Yaptığı hesaplara göre, evden kaçırmayı başardıkları dadıların sayısı 17’yi bulmuştur.

Bay Brown yaramaz çocuklarının hakkından gelebilecek tek dadının McPhee adlı birisi olduğunu duymuştur ama onun kim olduğu ve nerede bulabileceği konusunda herhangi bir fikri yoktur. Ailenin bezgin aşçısı Bayan Blatherwick’in, mutfak hizmetçisi Evangeline’e dert yanarken dediği gibi, “Ağustos ayında kar bile yağar da, bu çocuklar gene uslanmaz”. Kısacası çocukların uslanması için Brown ailesinin bir mucizeye ihtiyacı vardır. O mucize de Dadı McPhee’dir.

YAPIM NOTLARI

Emma Thompson ile Lindsay Doran, 1990 yılında “Dead Again”in prodüksiyonu sırasında tanıştıkları günden beri senaryo yazarı / yapımcı ikilisi olarak beraber çalışıyorlardı.

Yapımcılığını Lindsay Doran’ın üstlendiği “Dead Again”in başrolünde oynayan Emma Thompson o günlerde henüz uzun metrajlı film senaryo yazarlığına başlamamıştı. Lindsay Doran ise Jane Austen’in “Sense and Sensibility” adlı yapıtının senaryosuna imzasını atabilecek bir yazar arıyordu.

Senaryosunu Emma Thompson’ın yazdığı TV komedi dizisinin bölümlerini izlediğinde Auesten’dan uyarlama yapabilecek doğru insanı bulduğunu hissetti. Emma Thompson henüz uzun metrajlı film senaryosu yazmamıştı ama böylesine zor bir işin üstesinden gelebilecek birikime sahipti.

Jane Austen hayranı olan Emma Thompson, “Dead Again”deki rolünü tamamladıktan sonra bu zor görevi aldı. Aradan beş yıl geçtikten sonra “Sense and Sensibility” gösterime girdi. Eleştirmenlerin beğenisini kazanan ve önemli gişe hasılatına ulaşan film, en iyi film kategorisi de dahil olmak üzere yedi dalda Oscar ödülüne aday gösterildi. Emma Thompson o filmdeki senaryo çalışmasıyla en iyi uyarlama senaryo dalında Oscar ödülünü kucakladı. “Sense and Sensibility” ayrıca en iyi drama filmi dalında Altın Küre; en iyi film dalında BAFTA ödülü kazandı.

Filmin Künyesi
Yönetmen: Kirk Jones
Kitap: Christianna Brand’ın “Nurse Matilda” kitap serisi
Senaryo: Emma Thompson Görüntü Yönetmeni: Henry Braham
Kurgu: Justin Krish, Nick Moore
Müzik: Patrick Doyle
Yapımcılar: Lindsay Doran, Debra Hayward, Tim Bevan, Eric Fellner
Dağıtımcı: UIP Filmcilik

Oyuncular:
Emma Thompson, Colin Firth, Kelly Macdonald, Celia Imrie, Imelda Staunton, Thomas Sangster, Angela Lansbury, Eliza Bennett, Raphael Coleman, Jennifer Rae Daykin