BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.430,35
HABER /  POLİTİKA

Halk kütüphaneleri yenileniyor

Kültür Bakanı Koç, halk kütüphanelerini toplumun merkezine taşımak istediklerini söyledi.

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, halk kütüphanelerine kültürel gelişme yolunda büyük görevler düştüğünü
belirterek, ''Kitapları ve kütüphaneleri toplumun merkezine taşımak istiyoruz'' dedi.

Toplum Gönüllüleri Vakfı'nca başlatılan ''Benim Kütüphanem'' projesi kapsamında, halk kütüphanelerinin yenilenmesine yönelik kurumsal sosyal sorumluluk sendikasyonuna ilişkin protokol, Türkiye'deki 12 yabancı banka ve mali kuruluşun temsilcisinin katılımıyla Swissotel'de düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Bakan Koç, ''Benim Kütüphanem'' projesine ilk defa Sakarya'da şahit olduğunu, oradaki toplum gönüllüsü gençlerin çabalarının gözlerini yaşarttığını ifade ederek, ''İnşallah bütün Türkiye'yi böyle gönüllülerle donatırız'' dedi.

İdarecilik hayatının 10 yılını Karadeniz'de, 10 yılını da
Güneydoğu Anadolu'da geçirdiğini, oradaki sıkıntı ve imkansızlıkları çok iyi bildiğini vurgulayan Koç, gönüllü gayretlerinin kendi çalışmalarına hız kazandıracağını söyledi.

''Kısa kes Aydın havası olsun'' diye uzun konuşmayı sevmediğini, ancak bu konuyu önemsediği için biraz bilgi vermek istediğini kaydeden Koç'un, ''Uyanık olduğum tek konu bu olabilir'' şeklindeki esprisi salonda gülüşmelere yol açtı.

Bakan Koç, AB'ye girmeye hazırlanılan bu dönemde ortak kültür mirasının öne çıkarılması, bilgiye ulaşmanın kolaylaştırılması ve bilginin yaygınlaştırılması gibi konuların büyük önem arz ettiğini anlattı.

''Halk kütüphanelerine, kültürel gelişme yolunda büyük görevler düşmektedir'' diyen Koç, günümüzde kütüphanelere bilinenlerin dışında göze ve kulağa hitap eden pek çok materyalin girdiğini söyledi.

KÜTÜPHANELERDE YAPILANLAR

Bakanlık olarak kütüphanelerde 2005 yılında yaptıkları çalışmaları da anlatan Koç, ilk olarak kapalı kütüphaneler sorununa el attıklarını, çünkü 1500 kütüphaneden 250'sinin kapalı olduğunu bildirdi.

Eleştirilere rağmen bazı kütüphaneleri belediye ve valiliklere devrettiklerini anımsatan Koç, bu yıl da yeni kütüphaneler açmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Bakan Koç, kütüphanelere kitap, süreli yayın ve yazma eser alımı için geçen yılki bütçeden ayrılan 2 milyon 170 bin YTL'nin 640 bininin DÖSİM tarafından karşılandığını, bu parayla da 79 bin 751 adet kitap ve 220 adet yazma eser alındığını, 119 süreli yayına abone olunduğunu,
72 bin eserin de CD ortamına aktarıldığını ifade etti.

Kütüphanelerin hak ettiği yere gelmesi için 81 ilin halk
kütüphanesine 10'ar bilgisayar gönderildiğini belirten Koç, 100 halk kütüphanesinde otomasyon sistemine geçildiğini ve internet erişiminin sağlandığını kaydetti.

Koç, ''e-kitap'' projesi çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayarak, ''Bugün Toplum Gönüllüleri Vakfı geniş bir kitleyi bizimle buluşturuyor. Kitapları ve kütüphaneleri toplumun merkezine taşımak istiyoruz. Bu husustaki katkıları için kendilerine teşekkür
ediyoruz'' dedi.

KÜTÜPHANELERE 200 BİN DOLARLIK KATKI

Toplum Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil de bugün sosyal sorumluluk projeleri için önemli bir dönüm noktası yaşadıklarını söyledi.

Betil, Avrupa'daki belli başlı ülkelerin nüfusunun yaş
ortalamasının 39-42 arasında değiştiğini, Türkiye'de ise bu rakamın 27 olduğunu vurgulayarak, buna karşılık eğitim sıralamasında dünyada son sıralarda yer alındığını anlattı.

''Türkiye kütüphane fakiri. 1500 kütüphanemiz var'' diyen Betil, buna karşılık Türkiye'de 124 bin kahvehane, 16 bin meyhane bulunduğunu kaydetti.

Betil, toplumun kitap okumaktan kaçmadığını, ancak onlara iyi ortamın yaratılması gerektiğini belirterek, ''Benim Kütüphanem'' projesiyle bunu amaçladıklarını bildirdi.

5 YIL SÜRECEK

Projeye, Türkiye'de yatırımı olan 12 yabancı banka ve mali
kuruluşun desteğinin sağlandığını, 5 yıl sürecek proje için her yıl 200 bin dolarlık bir fon yaratıldığını dile getiren Betil, bu paranın yüzde 70'inin kütüphanelerin iyileştirilmesinde, yüzde 30'unun da kütüphanelerde görev yapacak gönüllülerin eğitiminde kullanılacağını
söyledi.

Betil, hesaplamalarına göre her kütüphaneye 20 bin YTL'nin düşeceğini de kaydederek, ilk aşamada Hakkari'nin gündeme alınması için gerekli duyuruları yapacaklarını sözlerine ekledi.

Projenin ana destekçilerinden Deutche Bank Türkiye Genel Müdürü Dilek Yıldırım da kurumlar için müşteri memnuniyeti kadar sosyal sorumluluk projelerinin de önemli olması gerektiğini söyledi.

''Benim Kütüphanem'' projesinin sunumunun ardından, aralarında Deutche Bank, Garantibank International N.V., FinansInvest, Fortis Bank'ın da bulunduğu 12 yabancı banka ve mali kuruluş temsilcisi, kurumsal sosyal sorumluluk sendikasyonu protokolünü imzaladı.

Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da projeye yüzde 50 oranında kaynak vereceği bildirildi.