BIST 10.331
DOLAR 32,22
EURO 34,76
ALTIN 2.456,48
HABER /  GÜNCEL

Diyanet Hürriyeti yalanladı

Sansür iddialarına Diyanet'ten cevap geldi. Diyanet İşleri söz konusu haberlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Aylık Dergisi'nde ''sansür'' uygulaması  olduğu yönündeki yorumların gerçeklerle hiçbir ilgisi bulunmadığı belirtti.

Başkanlık, bir haber ajansı tarafından hazırlanan ve Hürriyet gazetesinde yer alan ''Dergide yırtık sayfanın sırrı'', haberi üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Söz konusu haberde, Diyanet Aylık Dergisi'nin Şubat 2006 tarihli 182. sayısındaki, ''Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan'' bölümünün çıkarılarak, yerine basın açıklamasının konulmasının, ''kurulun bir üyesinin görüşlerine sansür uygulaması olduğu'' yorumları yapıldığı ifade edilen açıklamada, ''Bu tür yorumların gerçeklerle hiçbir ilgisi bulunmamaktır'' denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Söz konusu dergide sayfa değişimine gidilmesi, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 7 Kasım 2002 tarihli kararında bir sayın üyenin görüş ve düşüncelerini sansürlemek için değil, tam tersine söz konusu farklı görüş ve düşüncenin gerekçeli açıklamasına yer verilmemiş olmasından kaynaklanmıştır. Kaldı ki Din İşleri Yüksek Kurulumuzun kararlarına
yer verilirken, karara muhalefet eden üye veya üyelerin görüşlerini ilan etmek kurulun kendi prensiplerine de uymamaktadır. Karşı oy sahibinin isteği bir yana, bilgisi ve onayı olmadan yalın olarak sadece karşı oy kaydıyla ismine yer verilmesi; neye, niçin ve hangi gerekçelerle karşı olduğunun belirtilmemiş olması etik bulunmamıştır.

Çünkü sayın üye, 'Şekil bakımından: Namaz için alınan bir karar, namaz dışına da teşmil edilmiştir. Esasa gelince: Tarihi sürecin tek yanlı ve eksik incelenmesi, konuyla ilgili farklı uygulamaların ve yorumların olduğunun göz ardı edilmesi sonucu verilen karara karşı olduğunu' muhalefet şerhi olarak belirtmiştir. Ayrıca söz konusu sayfa değişimi, ilgili sayın üyenin bilgisi dahilinde yapılmıştır. Bu sebeple ciddi ve saygın bir haber ajansının kamuoyunu bu şekilde yanlış bilgilendirmesi, basınımızın tamamen bir derginin editoryal hatasını yayın etik kurallarına uygun olarak sonradan düzeltmiş olmasını kısıtlı ve yanlış yorumlarla manşetlere çekmesi de oldukça düşündürücüdür.''

PROF. DR. SELÇUK'UN SÖZLERİ

Söz konusu görüşlerin sahibi Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mualla Selçuk,AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir basın açıklaması yaptığını anımsattı.

Prof. Dr. Selçuk, ''Basın açıklamasında belirtildiği gibi, 7 Kasım 2002 tarihli karara muhalefet şerhi düşmüştüm. O muhalefet şerhinde şekil bakımından ve esas bakımından iki madde var ve basın açıklamasında bunların aynen yazıldığını görmekteyim. Bu muhalefet şerhim basın açıklamasında yer almıştır teşekkür ederim'' şeklinde konuştu.

İlgili haber için tıklayın

Diyanetten şaşırtan sansür