BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.427,55
HABER /  SAĞLIK

Delta paniği harekete geçirdi! TTB hükümete derhal diyerek o aşıyı istedi

TÜRKİYE aşılama ile rahatlamayı beklerken Covid-19'un Delta varyantı ile endişeye düştü. Türk Tabipler Birliği aşılanan Avrupa'yı bile paniğe sevk eden Delta varyantına karşı uyararak üçüncü doz için 'derhal' diyerek çağrı yaptı.

Abone ol

Koronavirüsün yeni ortaya çıkan delta varyantı büyük endişe yaratıyor. Yeni bir mutasyon geçiren delta varyantının Delta Plus varyantı, 2 doz aşı olanları bile etkiliyor. Dünya bu yeni gelişmeyle alarma geçerken, Türkiye'de de Tabipler birliğinden uyarı geldi. Yaşlıların ve sağlıkçıların Sinovac aşısı olduğu için Delta için riskte olduklarını belirten TTB üçüncü doz için Biontech ismi vermeden güvenilir bir aşı yapılması çağrısında bulundu. Açıklamada şöyle denildi:

-“Aşılamanın yapıldığı ilk gruplar olan sağlık çalışanları ile 65 yaş ve üzeri yurttaşlara Delta varyantına karşı etkililiği kanıtlanmış aşıların randevuları derhal açılmalıdır.”

-Aşılamanın yapıldığı ilk gruplar olan sağlık çalışanları ile 65 yaş ve üzeri yurttaşlara Delta varyantına karşı etkililiği kanıtlanmış aşıların randevuları derhal açılmalıdır.

2 doz sinovac olan doktorlar öldü

Endonezya'da 2 doz Sinovac aşısı olmasına rağmen Delta varyantına yakalanan doktorların öldüğünü haberleri geldi. ABD'ye yaşayan Türk profesör Derya Unutmaz, olayı paylaşarak şu uyarıyı yaptı:

-Endonezya’da bu ay Covid den ölen 26 doktordan 10’u daha önce 2 doz Sinovac aşısı olmuş! Şu anda delta varyantı Endonezya’da çok hızlı yayılıyor, Sinovac aşısı deltayı durdurmakta yetersiz kalıyor. Acilen daha önce Sinovac yapılan tüm sağlık personeline 3.doz Biontech yapılmalı!

Ve tabii 65 yaş üstü Sinovac olan isteyen herkese de bilahare 3. Doz Biontech yapılmalı. En riskli gruplara maalesef koruyuculuğu en düşük aşı yapıldı. Delta varyantının yayılması, bu durumu daha da zorlaştırdı. Neyseki Biontech aşıları temin ediliyor artık.

DELTA VARYANTI NEDEN BU KADAR ENDİŞE YARATTI?

Kovid-19'un Hindistan'da ortaya çıkan "Delta" varyantının kendi içinde mutasyona uğramasıyla oluşan "Delta Plus"ın en tehlikeli mutasyon olarak anılıyor. Söz konusu varyant aralarında ABD, Japonya, Rusya, Hindistan'ın da olduğu 11 ülkede görüldü. Dünya genelinde 200'e yakın kişide görülen varyantın yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu belirtiliyor.

DELTA PLUS'IN BELİRTİLERİ NELER?

Hindistan'ın önde gelen virologları, Delta Plus varyantının Delta ile benzer belirtilere sahip olduğunun altını çiziyor. Buna göre, en sık görülen Delta Plus semptomları öksürük, ishal, ateş, baş ağrısı, deri döküntüsü, el ve ayak parmaklarında renk değişikliği, göğüs ağrısı ve nefes darlığı. Mide ağrısı, mide bulantısı ve iştahsızlık ise nadir görülen Delta Plus belirtileri olarak kabul ediliyor.  

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Müge Anlı ATV canlıda kayıp doktor Duygu Eda Altıngeyik'i bakın nerede buldu
Foto Galeri Müge Anlı ATV canlıda kayıp doktor Duygu Eda Altıngeyik'i bakın nerede buldu Galeriye Gözat