BIST 9.768
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.438,00
HABER /  EKONOMİ

Bu olursa yandık petrol fiyatları için ünlü isimden gelen tahmin ürkütücü

Benzin, motorin ve LPG zamları arka arkaya gelirken, petrol fiyatları için yapılan kehanet ürküttü. Petrol sektörünün en tanınan hedge fon yöneticilerinden olan Pierre Andurand, petrolün varilinin 250 dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Abone ol

RUSYA Ukrayna savaşıyla fırlayan petrol fiyatları son olarak Karadeniz'deki fırtınayla 122 doların üstüne fırladı. Petrolün varil fiyatındaki her artış doğrudan tüketiciye benzin, motorin ve LPG zammı olarak yansıyor. Petrol sektörünün en tanınmış fon yönetici Pierre Andurand'dan gelen kehanet ise korkutucu. 

Financial Times tarafından Lozan'da düzenlenen emtia zirvesinde konuşan Pierre Andurand, Putin'in Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından Rus petrolünün Avrupa'ya arzının sona edebileceğini ve bunun küresel enerji piyasalarında kalıcı bir yeniden şekillenmeye yol açacağını vurguladı.

"Normal faaliyet düzenine birkaç ay dönemeyeceğiz" diye konuşan Andurand, "Avrupa'ya Rus petrolü arzını sonsuza kadar kaybetmekte olduğumuzu düşünüyorum. Ham petrol fiyatı bu yıl 250 dolar/varil seviyesine ulaşabilir" dedi.

Emtia zirvesine katılan diğer petrol piyasası uzmanları da, Ukrayna'da ateşkese varılsa bile Rusya'nın ham petrolünün ve motorin gibi petrol ürünlerinin yakın bir zamanda Avrupa piyasasına dönmeyeceğini savundular. RCMA’nın emtia fonu yöneticisi Doug King de petrol fiyatının bu yıl 200-250 dolar/varil aralığına yükseleceğini belirtti. King, "Bu geçici değil. Yaşanan durum bir ham petrol arz şoku olacak" diye konuştu.

Petrolün varili 25 Mart 2022 cuma günü kaç lira?
Dün 123,74 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 119,03 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.49 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,34 artışla 119,44 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili 112,56 dolardan alıcı buldu.

Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin diplomasi ve yaptırım adımları küresel petrol piyasalarının odağındaki yerini koruyor. Uzmanlar, ABD'nin Çin'e Rusya'ya yardım etmemesi konusunda uyarıda bulunmasına karşın, Çin'in Rusya'dan iskontolu petrol aldığına yönelik söylentilerin iki ülke arasında tansiyonu yükseltebileceği endişesinin de fiyatlar üzerinde etkili olduğunu kaydetti.

Kazakistan petrol ihracatını durdurdu
Kazakistan petrolünü Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Novorossiysk terminaline taşıyan Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu'nda sevkiyatın, Novorossiysk Deniz Terminali'nin Karadeniz'de yaşanan fırtına ve devam eden kötü hava şartları nedeniyle hasar görmesi sonucunda tamamıyla durması da arz endişelerini artırdı.

Kazakistan Enerji Bakanlığı, ülkenin petrol ihracatının yaklaşık yüzde 80'inin yapıldığı hattın durmasının ardından sevkiyat için alternatif güzergahlar araştırdıklarını bildirdi. Brent petrolde teknik olarak 120,10 ile 122,35 dolar aralığının direnç, 117,85 ile 115,60 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
930 lirayı aşan gram altın düşer mi? İslam Memiş altın kıtlığı başlayacak diyor
Foto Galeri 930 lirayı aşan gram altın düşer mi? İslam Memiş altın kıtlığı başlayacak diyor Galeriye Gözat