BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,86
ALTIN 2.435,66
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Twitter'ın eski sahibi meydan okudu! Yeni uygulama hizmete açıldı: Elon Musk'a "Bluesky" şoku!

Dünya çapında en çok kullanılan sosyal medya ağları arasında yerini alan Twitter'da sular durulmuyor. Eski kurucusu Jack Dorsey yeni atılımıyla Elon Musk’a meydan adeta meydan okudu. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in platforma rakip olarak geliştirdiği ‘Bluesky’, Apple kullanıcıları için kullanıma sunuldu. Twitter’a benzer bir deneyim sunan platforma şimdilik sadece davetiyeyle kayıt yapılabiliyor. İşte detaylar...

Abone ol

Jack Dorsey olaylı şekilde Elon Musk’a teslim ettiği Twitter sonrası büyük planını başlattı. Edinilen bilgiye göre yeni projesi sayesinde büyük bir çıkış yapmaya hazırlanıyor. Öyle ki Elon Musk’a meydan okumaya geliyor.

Elon Musk ile Jack Dorsey Twitter satışı sırasında büyük olaylar yaşamış ve dünya basınına yansıyan polemiğe damga vurmuştu. Aradan birkaç ay geçmiş sonuca bağlanamamış olay mahkemeye taşınmışken sonunda Elon Musk yeni Twitter'ın sahibi olmuştu.

Kısa süre önce Elon Musk’a uygulamayı satan Jack Dorsey yeni bir atılımla piyasalara fırtına estirmeye hazırlanıyor. Twitter'a rakip olarak Bluesky isimli bir platform kurduğu biliniyor. Bu yeni platform ile beraber sosyal medyada daha farklı ve yenilikçi bir ortam yaratmaya çalıştığını ifade etti.

Jack Dorsey, 3 aylık deneme sürecinin ardından Bluesky’ı hizmete açtı. Ancak her isteyen bu yeni sosyal medya platformuna giremiyor. İlk kullanıcılar davetiye yöntemiyle alınıyor. 

Tıpkı Clubhouse gibi bu ‘gizem yaratan’ davetiye usülü, şimdilik amacına hizmet ediyor gibi görünüyor, zira üye olamayanların merakı gittikçe büyüyor. 

Ancak bu sistemin bir balon olduğunu gerçeğini yine Clubhouse örneğinde yaşamıştık. Bir anda üye olabilmek için adeta yarışan kullanıcılar kısa süre sonra ayda bir kez dahi yüzüne bakmaz oldu. Hızlı başlayan macera çabuk yavaşladı. 

Bluesky kullanmaya ‘hak kazanan’ kullanıcılar şimdilik ortamın sakin olduğunu söylüyor, deyim yerindeyse henüz ‘dutluk’ diyebiliriz. 

Burada Dorsey’nin Bluesky’ı kar amacı gütmeyen bir platform olarak tasarlamasının da rol oynadığını söyleyebiliriz. İşin içinde para kazanma güdüsü olmayınca fikirlerin çok daha tarafsız ve sakince dile getirildiği bir ortam söz konusu… Troll hesapların da henüz Bluesky’a erişememiş olduğu, rafine bir fikir ortamından bahsediyoruz. 

Bluesky’ı Twitter’ın rakibi yapan, hatta bir adım önüne çıkaran bir diğer özelliği ise açık kaynak ve protokollü olması. Teknoloji yazarı Serdar Kuzuloğlu bu konuya “isteyen herkes bu yapı üstünde kendi hizmetini (ağını) oluşturup kuralları tanımlayabiliyor; hatta yönetimini (moderasyonunu) üstlenebiliyor.” şeklinde açıklık getirdi. 

Uygulamanın arayüzü, Twitter’a çok benziyor, bu sebeple üye olanlar platformu keşmekle vakit kaybetmiyor. Kullanıcıların etkileşim şekline göre geliştirileceği söylenen Bluesky’da 300 karakterlik gönderilere ve yanıtlara, fotoğrafların ve metinlerin yeniden paylaşılmasına ve doğrudan paylaşılmasına izin veriliyor. 

Peki Bluesky’a nasıl üye olunuyor? 

iPhone kullanıcısıysanız App Store’dan uygulamayı indirip bilgilerinizi girerek davetiye bekleme listesine dahil olabilirsiniz. 

Aynı yöntem Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar için de geçerli. 

Bluesky web adresinden de yine istenen bilgileri girerek davetiye talebinde bulunabilirsiniz. 

Halihazırda Bluesky üyesi olan bir kullanıcının tarafınıza davetiye göndermesi durumunda ise bu süreç çok daha kısa bir hale geliyor. 

26 Nisan tarihli Data. ai verilerine göre Bluesky uygulaması Apple Store’dan 360 bin kez indirilmiş görünüyor. Bu rakam global. Bloomberg bu yüklemelerin büyük bir bölümünün bu ay içinde gerçekleştiği detayını yazdı. 

Öte yandan Twitter, o ihtişamlı egemenliğini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Bunun en büyük sebeplerinden biri, Elon Musk’ın çocuk oyuncağı gibi her dakika bir özelliği değiştirmesi, kafasına göre yeniliklere gitmesi olarak görülüyor. 

Zaman içinde verdiği röportajlarda Twitter hakkındaki en büyük pişmanlıklarından birinin platformu ticari hale getirmek olduğunu söyleyen Dorsey ise bu defa hayalini tam anlamıyla gerçekleştirmişe benziyor. Ancak davetiye sistemi ve körüklediği merak, beklentinin yükselmesine neden olduğu için daha ne kadar işe yararayacak bilinmez…