BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,61
ALTIN 2.382,36
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'yi sarsan deprem felaketinde 4. gün! Can kaybı çok arttı mucizeler ve acı haberler peş peşe geliyor

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin üzerinden 4 gün geçti. Enkaz altından yaralıları kurtarma çalışmalarında mucizeler yaşanıyor ancak can kaybı da her geçen saat artıyor. Öte yandan AFAD, bölgeden tahliye edilecek vatandaşlar için 10 ilde oluşturulan tahliye toplanma alanlarının listesini paylaştı.

Abone ol

Kahramanmaraş'ta 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Deprem başta Malatya, Hatay, Adana, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere 10 ili vurdu. Bölge adeta harabeye dönerken 13.5 milyon insanı doğrudan etkiledi.

Arama kurtarma çalışmalarında zamana karşı yarış sürerken, 81 saat sonra enkazdan sağ çıkarılanlar herkese umut veriyor. İşte deprem bölgesinden saat saat haberler...

Depremde can kaydı 17 bin 674'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 674 kişinin hayatını kaybettiğini, 72 bin 879 kişinin yaralandığını açıkladı.

Bakan Soylu: "Türkiye devletiyle milletiyle seferber oldu"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta deprem sonrası devam eden çalışmalara ilişkin son durumu paylaştı. Soylu, "Bazı yerlerde havalimanları çalışmadı. Elektrik su doğalgaz bütün olumsuzluklara kara kışın getirdiği olumsuzluklara rağmen vatandaşımızın bir an önce imdadına yetişebilmek için Türkiye devletiyle milletiyle seferber oldu. Birçok afette çalıştık. Afette üsulumuz şudur, arkadaşlarımız masanın etrafında çalışırlar, bizler de sahada sıkıntıları belirleriz, değerlendirir çözüm üretiriz. Geldiğimden beri şuradan kalktığım saat çok olamadı. Sahaya da gidemedim. Büyük bir afet alanında güçlü bir en büyük depremlerden birisi. AFAD ölüm sayılarını sürekli olarak açıklamaktadır. Enkazdan yaralı olarak kurtulanları açıklamaktadır. Burada büyük bir operasyon yürüttüğümüzü söylemem gerekir." ifadelerini kullandı. 

Karaismailoğlu'ndan trafik uyarısı

Adıyaman'da incelemelerini sürdüren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, özel araçların çalışmaları aksatmasından şikayet ederek, "Tek sıkıntımız burada görevi olmayan vatandaşlarımızın özel araçlarıyla şehre girmeye çalışmaları ve şehri de yaşanan yoğunluk nedeniyle buradaki enkaz kaldırma çalışmalarını maalesef yavaşlatıyorlar. Vatandaşlarımızın daha hassas davranarak buradaki çalışma ortamını, düzenini aksatmadan buradaki hareketlerini sağlamaları ve mümkün olduğu kadar yayan olarak İstedikleri şekilde gelebilirler ama araçlarıyla gelerek şehir trafiğini lütfen meşgul etmesinler" dedi.

Bakan Koca son durumu paylaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 406 kişinin hayatını kaybettiğini, 71 bin 866 kişinin yaralandığını açıkladı. Koca, "Tarihimizin en büyük felaketlerinden birinde 10 ilimizde mücadele veriyoruz. Başımıza gelen afet milletçe hafızamızdan silinmeyecek izler bırakıyor. Olan biteni ekranları başından takip eden vatandaşlarımızın eli yüreğinde. Son bilançoları paylaşacak olursak; 17 bin 406 vatandaşımız hayatını kaybetti, 71 866 vatandaşımız yaralandı. Vatandaşlarımız, yaralı yakınları hakkındaki bilgilere e-Nabız uygulaması üzerinden ulaşabilirler. Raporlu ilaç kullanan hastalarımız eczanelerden ücretiz alabilirler. Deprem bölgesindeki hastanelerimizde, Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanemiz tam kapasite hizmet vermekte. Kahramanmaraş'taki hastanelerin hizmete açılması için çalışmalar yapıldı. Necip Fazıl Hastanesi'nde yoğun bakım hizmete alındı. Hatay'da üniversite hastanesi daha yoğun bir şekilde hizmete başlamış oldu. Hatay'dan diğer illere sevkler azaldı. Kısa süre açılan Samandağ Hastanesi de devrede. Kırıkhan'da hastanemiz hasarlı, sahra hastanesi ile hizmet veriyoruz. İskenderun Hastanesi'nin eski A blok kullanılamaz durumda. Devletimiz bu felaketin yaralarını sarmak için tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Milletimizin desteğini her an hissediyoruz. Enkazı kaldıracak, yaralarımızı saracak olan bizleriz. Milletimizden dualarını eksik etmemelerini isterim. Allah bu millete bir daha böyle acılar göstermesin." ifadelerini kullandı.

Can kaybı 17 bin 134'e yükseldi

AFAD, saat 20.50 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 134 kişinin hayatını kaybettiğini, 70 bin 347 kişinin yaralandığını açıkladı.

Doğal gaz verilmeye başlandı

BOTAŞ sosyal medya hesabından deprem bölgelerine doğalgaz verilmesine ilişkin bilgileri paylaştı. Paylaşılan bilgilere göre, Kahramanmaraş il merkezi ile Pazarcık ve Narlı ilçesine, Gaziantep il merkezi ile Nurdağı ve Islahiye ilçesine, Hatay’ın Reyhanlı ve Hassa ilçelerine şehir giriş istasyonlarına doğalgaz verilmeye başlandı. Hatay il merkezi ve Kırıkhan ilçesine ise yarın şehir giriş istasyonlarına doğalgaz verilmesi planlanıyor. Paylaşılan bilgide konutlara doğalgaz arzının ise dağıtım şirketlerinin teknik ekipleri ve AFAD ile birlikte tüm güvenlik önlemleri alınarak koordineli bir şekilde yapılacağı ve mahalle, sokak ve bina kontrolleri sonrasında doğalgaz dağıtımı sağlanacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan rakamları paylaştı

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem sonrası yaralıları ziyaret ettiği Kilis Devlet Hastanesi'nde açıklama yaptı. Depreme ilişkin son rakamları paylaşan Erdoğan açıklamasında, "Kilis'te bu felaketten etkilenen şehirlerimizden biri oldu. Kahramanmaraş merkezli bu felakette şu ana kadar ciddi vefat durumumuz var. Yaralı sayımız var. Depremin merkezi Kahramanmaraş ile Hatay'daydım. Buraları gezdim. Hayatını kaybedenlerin sayısı şu an itibarıyla 16 bin 546'ya ulaştı. Yaralılarımızın sayısı 66 bin 132. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Devletimiz tüm kurumlarıyla tüm vilayetlerde yer almıştır. Depremin 13.5 milyon insanımızın yaşadığı 500 kilometre çapında etkili olması işimizi zorlaştırmıştır. Artık sayıları yüzbini bulan personelimiz sahada şu anda görev başındadır. Ülkemizin her ilinden yardım malzemeleri ve gönüllüler illerimize gelmeyi sürdürmektedir." dedi.

Okullar 20 Şubat'a kadar uzatıldı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle eğitim öğretime verdiğimiz arayı tüm Türkiye'de 20 Şubat’a kadar uzatma kararı aldık." ifadelerini kullandı.

Faturalara erteleme

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem bölgesinde elektrik ve doğal gaz faturalarının tahsilatının erteleneceğini bildirdi.

Can kaybı 16 bin 170'e yükseldi

Osmaniye'de deprem bölgesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 bin 170 kişinin hayatını kaybettiğini, 64 bin 194 kişinin yaralandığını açıkladı. Erdoğan, ayrıca 6 bin 444 binanın yıkıldığını söyledi.

Ölü sayısı 14 bin 351'e yükseldi

AFAD: "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 14 bin 351 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 63 bin 794 vatandaşımız yaralanmıştır. "

MEB, süreyi 3 Nisan'a kadar uzattı

Milli Eğitim Bakanlığı, depremler nedeniyle Açık Öğretim Okulları ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemlerini 3 Nisan'a kadar uzattı.

95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Tüm dünyadan da güçlü bir dayanışma gördük. 95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık." açıklaması yaptı.

Devam şartı kalktı

10 ilde Cumhuriyet tarihinin en büyük depreminin yaşandığını belirten, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "2. dönemde tüm kademelerde devam şartı aranmayacak. Tüm öğrenciler istedikleri taktirde çevre illerdeki okullara nakilleri yapılacak." açıklamasında bulundu.

Fuat Oktay'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay "14 bin 351 kimliğini belirlediğimiz vatandaşımız hayatını kaybetmiştir."  dedi.

Erdoğan açıkladı... Ölenlerin sayısı 14 bini aştı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 14'e ulaştı.

1185 artçı sarsıntı oldu

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin artçı sarsıntıları devam ediyor. Bugün en büyükleri Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 5.0 ve Malatya'nın Pütürge ilçesinde gerçekleşen 4.4 şiddetindeki artçılarla beraber toplam 1185 artı sarsıntı meydana geldi.

İki savaş gemisinde sağlık hizmeti

 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İskenderun’daki Türkiye Cumhuriyeti Gemisi (TCG) Sancaktar ve Bayraktar’ın bölgede her türlü sağlık hizmetini sağladığını bildirdi.

THY 173 uçuşla 30 bin 318 kişi tahliye edildi

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, bugün deprem bölgelerine 173 uçuş seferinin planlandığını ve 30 bin 318 depremzedenin tahliye edileceğini açıkladı. 

AFAd tahliye edilenlerin sayısını açıkladı

AFAD: Bugün saat 11.38 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden kara yolu, demir yolu ve hava yoluyla 28 bin 44 kişi tahliye edildi.

Memur maaşları hesaplara erken yatırıldı

Hazine Ve Maliye Bakanlığı, aylıkları personel kanunlarına göre almakta olup Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde görev yapanlara, 15/2/2023 tarihinde ödenmesi gereken tüm hakedişleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 164 üncü ve ek 24 üncü maddeleri uyarınca ivedilikle ödeneceğini bildirdi.

Provokatif paylaşımlarla ilgili açıklama

 Emniyet Genel Müdürlüğü: "Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 274 hesap yöneticisi tespit edildi. 31 şahıs gözaltına alındı, 9'u tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı."

AFAD açıkladı! Şanlıurfa'da enkaz aramaları sona erdi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD): "Ekiplerimiz, Şanlıurfa'da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa'daki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir."

113 bin 201 personel görevde

 AFAD: "Deprem bölgesinde 113 bin 201 personel ile 5 bin 557 araç ve iş makinası görev yapmaktadır."

519 sortiyle kurtarma ekibi ve yardım malzemesi taşındı

 Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin deprem bölgesine destek uçuşları 'hava yardım koridoru' üzerinden aralıksız sürüyor. Koridor üzerinden Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illere 519 sortiyle kurtarma ekibi ve yardım malzemesi taşındı, taşınmaya devam ediliyor" denildi.

Savcı sayısı 206'ya ulaştı

 Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK'nın başka illerde görev yapan savcılardan deprem bölgesindeki il ve ilçelere görevlendirdiği savcı sayısı 206’ya ulaştı.

Ölü sayısı 12 bin 873'e yükseldi

AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana,Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 12 bin 873 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 62 bin 937 vatandaşımız yaralanmıştır" ifadelerine yer verildi

Baba ve 2 oğlu 76 saat sonra kurtarıldı

Gaziantep’in merkez Şehitkamil ilçesine bağlı İbrahimli Mahallesindeki Polat Sitesinde bulunan 4 binadan 3’ü yıkıldı. Bölgeye giden AFAD ekipleri, enkazda çalışma başlattı. Çalışma sırasında enkaz altında kalan Ersin Tabur, yakınlarıyla telefonla irtibata geçerek babası ve kardeşiyle birlikte yaşadıklarını iletti. Yakınları da durumu ekiplere bildirdi. Ekipler, sağlık personeli olan Ersin Tabur ile iletişime geçip yerini tespit etmeye çalıştı. Ailenin bulunduğu noktayı belirleyen ekipler, yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmanın 76’ın saatinde apartmanın 4’üncü katındaki aileye ulaşıldı. Ekiplerin aileye ulaşmasıyla birlikte ambulanslar enkaza yanaştı. Sedyeye konulan 60 yaşındaki baba Mithat Tabur, ekipleri tarafından tekbirler eşliğinde indirilerek ambulansa alındı. Daha sonra ise 25 yaşındaki Mustafa Tabur indirilerek ambulansla hastaneye götürüldü. 

250 adet duvar kırıcı iş makinesi gönderildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, deprem bölgelerinde arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere 250 adet duvar kırıcı iş makinesini (HILTI) askeri kargo uçağıyla Adana’ya gönderdi.

Twitter'dan Türkiye'ye taahhüt

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Twitter'ın Türkiye'den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile bir toplantı gerçekleştirdi. Twitter tarafından yapılan geri bildirimde, "Dezenformasyonla mücadelede iş birliği içinde olacağız" denildi.

Can kaybı 12 bin 391

 AFAD: Saat 03.00 itibariyle 12 bin 391 vatandaşımız hayatını kaybederken, 62 bin 914 vatandaşımız ise yaralı.

İstedikleri okullara nakil

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen 10 ildeki okullarda eğitim gören öğrencilerin, istediği illerdeki okullara nakillerini yapacaklarını bildirdi.

İskenderun Limanı'nda alevler yeniden yükseldi

 İskenderun Limanı'ndan gece saatlerinde gelen son bilgiye göre alevler yeniden yükseldi. 

Küçük Nisa herkesi duygulandırdı: ‘Abi gözümü açayım mı?’

Adıyaman'da göçük altından 64 saat sonra kurtarılan Nisa’nın enkaz altından çıktıktan sonra kendisini kurtaran Giresun Belediyesi itfaiye personeline; “Artık gözümü açabilir miyim?” demesi hüznün ve sevincin bir arada yaşanmasına neden oldu.

AFAD 10 ilde tahliye toplanma alanlarını duyurdu

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Adana'da deprem sonrası yolların hali ürküttü!
Foto Galeri Adana'da deprem sonrası yolların hali ürküttü! Galeriye Gözat