BIST 10.160
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.394,72
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı vizyon belgesini açıkladı

'Türkiye Yüzyılı' sloganıyla hazırlanan vizyon belgesini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk hedefin yeni bir anayasa olduğunu söyledi. Erdoğan, başörtüsü teklifinin de önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacağını ifade etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen ' Türkiye Yüzyılı' programında AK Parti vizyon belgesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Alkışlar eşliğinde salona giren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında ilk olarak, "Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere Cumhuriyetimizi kuran tüm kahramanlarımızı minnetle ve rahmetle yad ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Yeni anayasa konusunda kararlılık vurgusu yapan Erdoğan, milli iradeye işaret etti. Erdoğan, "Başı açık veya başı örtülü tüm kızlarımızın haklarını güvenceye alacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde: 

- Gözümüzün nuru, geleceğimizin teminatı kıymetli gençler, bugün bu salonda bizlerle yüz yüze birlikte ve çeşitli medya mecralarından bizleri takip eden kardeşlerim, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

- Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilanıyla, kendi içinde pek çok merhaleyi ve mücadeleyi barındıran yeni bir döneme adım attık.

- Cumhuriyetimizin ilk yüz yılına Anadolu'daki özellikle Anadolu topraklarındaki 900 yıllık varlığımızı sona erdirmek isteyen bir saldırın altından giriş yağmıştık. Osmanlı Devleti ile birlikte milletimizi de tarihe gömmek isteyenler doğrudan karşımıza çıkmadılar. Bunun yerine en elverişli aracı kullanarak Anadolu'yu işgale yeltendiler. Beli bükülen milletimiz, 'Yurdumuzu alçaklara uğratma sakın' diyerek işgali bertaraf etti.

- Kardeşlerim, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere bizlere üzerinde özgürce nefes aldığımız bu vatanı armağan eden tüm kahramanlarımızı minnetle yad ediyorum.

Maşalar dün vardı, bugün de var!

- Cumhuriyetimiz maalesef bu asrın bir kısmında kendi içinde barışık yaşayamadı. Emperyalistlerin ülkemiz üzerindeki hesapları hiç mi hiç eksik olmadı. Bu kirli hesaplarda kullanılan maşalar da eksik olmadı. Dün vardı, bugün de var.

- Ülkemiz milli iradenin üstünlüğüne dayanmak üzere vesayet güçlerinin güdümünde kalan yönetimlerin elinde altın kıymetinde yılarını heba etti.

- Ülkemiz vesayet yoluyla, cumhuriyet ve demokrasiyi birleştirmekten hep kaçınan bir zihniyetin elinde ciddi sıkıntılar çekti. Milletimizin teveccühü ile ülkeyi yönetme sorumluğunu üstlendiğimiz 2002 Kasım'da böyle bir mirası devraldık. Kalkınma ve milletimizin sahip olması gereken demokrasi seviyesi ile bulunduğumuz yer çok büyüktü.

- Biz 20 yıl boyunca hep 'Durmak yok yola devam' dedik. Geliştirdik, güçlendirdik ve zenginleştirdik. Tıpkı 15 Temmuz'da olduğu gibi... Yeri geldiğinde bize canı pahasına sahip çıkan milletimizin desteğiyle 20 yılda ülkemizin kayıplarını telafi edecek çalışmalar gerçekleştirdik.

Çözümü sadece milletin sinesinde aradık

- Emperyalistlerin, darbecilerin ne kadar aparatı varsa hepsi üzerimize salındı. Yeri geldi bildiriler yayınladılar, tuzaklar kurdular, terör örgütlerini harekete geçirdiler. Hatta partimizi kapatmaya çalıştılar. Bununla da kalmayıp silahla saldırmaya çalıştılar. Biz hiç şikayet etmek. Mücadele ettik. Çözümü sadece milletin sinesinde, milli iradenin gücünde aradık.

Ayasofya'yı yeniden açmamız bile...

- Geçmişte ayrıştırılmaya çalışılan kim varsa son 20 yıla sığdırmaya çalıştığımız bu büyük devrime katkı vermiştir. Herkesin yanında olduk, mücadelesine destek verdik ve kayıplarını telafi ettik. Ayasofya'yı yeniden camii olarak açmamız bile büyük bir meydan okumadır.

- Bu tarihi dönemde hakkın hakikatın yanında yer alan her bir vatandaşıma şükranlarımı sunuyorum. Milletimizi hayallerine kavuşturduk. Aşk ile çalışarak milli iradeyi güçlendirerek vesayeti adım adım yok ettik. İnsanımızın bugününü huzurla yaşamasını geleceğe umutla bakmasını sağladık.

Türkiye Yüzyıl'nın ilk hedefi: Yeni Anayasa

- Geçtiğimiz 20 yılda ülkemize eğitim, sağlık, enerji, sanayi, tarım alanlarında eserler kazandırırken hayata geçiremediğimiz işler de oldu. Ülkemizi darbe anayasasından kurtararak özgürlükçü ve sivil bir anayasaya kavuşturma girişimlerimiz geliyor. Bu konuda halen süren eksikliği görmemize ve hayıflanmamıza mani değildir. 12 Eylül anayasasının raf ömrü çoktan doldu.

- Tekliflerimiz muhalefetin destek vermemesi sebebiyle yarım kaldı. Her şeyiyle milli iradenin ürünü yeni bir Anayasayı ülkemize kazandırmak, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ilk hedeflerinden biridir.

Başörtü teklifi haftaya Meclis'te

- Başı açık örtülü herkesin hakkı güvence altında olacak. Ailelerimizi sapkın akımlardan koruyacak yeni bir anayasa değişikliği teklifi hazırladık. Önümüzdeki hafta teklifi Meclis'e sunarak ülkemizin gündeminden çıkaracağız. Ülkemizin gündeminde yoktu birileri zorla soktu.

Kritik bir eşikteyiz!

- Cumhuriyetimizin 99 yılını 2023'te 100'e tamamlarken bütün dikkatimizi Türkiye Yüzyılı'nın inşasına vereceğimizi herkesle paylaşıyoruz. Türkiye Yüzyılı'nın bir devrim olduğunu da paylaşıyoruz.  Dünyanın krizlerle boğuştuğu bir dönemde Türkiye Yüzyılı gibi bir projeyle karşınıza çıkmak kolay değil. Öyle kritik bir eşikteyiz ki bundan sonra atacağımız adımlarla bu ligin ön sıralarında yerimizi alacağız ya da geriye düşme riski ile karşı karşıya kalacağız. Üstesinden gelinmesi zor bir yükün altına giriyoruz.

Türkiye Yüzyılı yeni bir başlangıç

- Türkiye Yüzyılı hep birlikte daha büyük hedeflere yönelebileceğimiz yeni bir başlangıçtır. Bugün ülkemizde evladının ana sınıfından üniversiteye kadar evladının en iyi eğitimi almasını isteyenler hiçbir külfete girmeden bunu yapabilir. Yaptığımız bölünmüş yollarda güvenle seyahat eden gitmek istediği yerel tren veya uçakla çabucak ulaşan insanlar kendisine daha çok vakit ayırabilmektedir. 

- Türkiye Yüzyılı; kimlik siyaseti yerine birlik siyasetini, kutuplaştırma siyaseti yerine bütünleştirme siyasetini, inkar siyaseti yerine kucaklama siyasetini, tahakküm siyaseti yerine özgürlük siyasetini, nefret siyaseti yerine sevgi siyasetini ikame etmenin adıdır.

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak demiştik...

- Hükümete ilk geldiğimizde Türkiye'da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak demiştik. Birileri o zaman sözümüzü küçümsemişti. Bunların asıl küçümsediği milletimizin kendisiydi. Vesayetin desteğiyle eğitimden iş hayatına dışladıkları önlerini kestikleri gençlerimizi küçümsüyorlardı. Asker evladının yemin törenini zileyen yemenili anneleri sakallı babaları küçümsüyorlardı. 

- Biz hiçbir zaman ayrım yapmaksızın milletimizin tüm fertlerini bunların engellemelerinden kurtaracak adımları attık. Hizmetler gerçekleştirdik. İnsanımızı gelişmiş ülkelerde ne varsa sahip olabilecekleri, kolayca ulaşabilecekleri bir altyapı kurduk.

- Üniversite sayımızı 76'dan 208'e, akademik personel sayımızı 70 binden 184 bine ulaştırdık. Mesleki eğitimi yeniden cazip hale getirdik.

Asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarttık

Kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda çok önemli mesafe katettik.Sosyal yardım şemsiyemizi, elektrikten doğal gaza pek çok başlıktaki destekle gerçek ihtiyaç sahibi her aileyi kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Net asgari ücreti, hem çalışanıı hem de işvereni koruyacak tedbirlerle 184 liradan 5 bin 500 liraya çıkarttık. 

Terör koridorunu parçalayıp attık

Suriye'de oluşturduğumuz güvenli bölgelere yaklaşık 530 bin kişinin güvenli geri dönüş yapmasını temin ettik. Güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu parçalayıp attık.

Ulaştırmada bölünmüş yol mesafemizi 6100 km'den 28 bin km'ye çıkardık. Fiber internet altyapımızı süratle yaygınlaştırarak, yakında hedeflerimize uygun seviyeye getireceğiz. Hazine ve Maliye'de milli gelirimizi 238 milyar dolardan aldık, 1 trilyon dolar sınırına kadar getirdik. Ticarette ihracatımızı 250 milyar doların üzerine çıkarırken 228 ülke ve bölgeye yaygınlaştırdık. Milletimizin bel kemiği olarak gördüğümüz esnaf ve sanatkarlarımızı tüm imkanlarla destekledik. Savunma sanayinde kendi ihtiyacımızı karşılamanın ötesinde İHA'lar, SİHA'lar başta olmak züere 170 ülkeye savunma sanayi ürünleri ihraç edebilen bir ülke haline geldik.

TOGG'UN FABRİKASINDA İLK ARACI YARIN 29 EKİM'DE BANTTAN İNDİRİYORUZ

Sanayi ve teknolojide kurduğumuz 152 organize sanayi bölgesi ve tekno parklarla milletimizin üretim gücünü arttırdık. Yarın yerli otomobilimiz Togg'un fabrikasında ilk aracı yarın 29 Ekim'de banttan indiriyoruz. Ülkemizi salgın ve savaşla sarsılan dünyanın yeni tedarik merkezi haline getirecek altyapıyı kurduk, şimdi de geliştiriyoruz.

Enerjide yeni müjdeler yolda

Karadeniz'de toplam 540 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik. İnşallah yakında enerjide yeni müjdelerin sevincini sizlerle paylaşacağım. Bunlar durup dururken olmadı. Geçrek anlamda diplomasinin işletilmesiyle oldu.

Kanal İstanbul'u yapacağız

Muhalefet Kanal İstanbul'a karşı çıkıyor. Yahu siz bugüne kadar neye karşı çıkmadınız. Dikili bir ağacınız yoık. Ya yapacağız.Yakında Kanal İstanbul'un çalışmaları başlayacak. İstanbul Boğazı'nı çevre tehdidinden kurtaracağız. Bu muhalefetin kafası basmaz, anlamaz bunlar anlamaz. Kanal İstanbul Projesi, Türkiye Yüzyılı'mızdaki sözlerimizden biri olarak hedeflerimiz arasındaki yerini korumaktadır.

Türkiye yüzyılı huzurun yüzyılıdır

Sürdürülebilirliğin ana eksenini oluşturan çevrenin korunması alanında tüm kurumlarımızla birlikte ortak hedeflere yürüyeceğiz. Türkiye Yüzyılı huzurun yüzyılıdır.Türkiye Yüzyılı başarının yüzyılıdır. Ülkemizi daha nice başarılarla, ilklerle, enlerle tanıştırarak Cumhuriuyetin ikinci yüzyılında ülkemizi zirveye çıkartmakta kararlıyız. 

Geleceği inşa etmek için ülkemize eser ve hizmet kazandırmayı sürdüreceğiz. Ülkemizi en kısa sürede 1 trilyon dolar dış ticaret hacmine, 100 milyar dolar turizm gelirine kavuşturacağız. Türkiye Yüzyılı üretimin yüzyılıdır. Önümüzdeki dönemi yeni ve etkin üretim stratejilerini konuşup hayata geçireceğimiz bir sürece dönüştürüyoruz. Türkiye Yüzyılı verimliliğin yüzyılıdır. Türkiye Yüzyılı, gücün yüzyılıdır. Attığımız her adım ülkemizin gücüne güç katmaktadır. Hiçbir alanda duraklamaya mahal vermeden doğru hedefler yoluyla büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını tamamlayacağız. Türkiye Yüzyılı dijitalin yüzyılıdır.Türkiye Yüzyılı iletişimin yüzyılıdır. Vatandaşımızı ve dünyayı güvenilir kaynaklar aracılığıyla doğru bilgilendirecek tedbirler almayı sürdüreceğiz. Türkiye Yüzyılı, bilimin yüzyılıdır. Ülkemizde insanımızın hayat kalitesini arttırmaya yönelik bilimsel çalışmaları destekleyerek bu alanda da söz sahibi konuma ulaşmayı planlıyoruz. 

Konuşma öncesi gün içinde neler yaşandı?

Beştepe'den hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yol güzergahı boyunca sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlar, Erdoğan’ın makam aracını attıkları karanfillerle kapladılar.

Erdoğan'dan Türkiye'nin Yüzyılı paylaşımı

Erdoğan saat 16:00'da başlayacak toplantıya dakikalar kala, sosyal medya hesabından Türkiye'nin Yüzyılı paylaşımı yaptı. Erdoğan'ın bugüne kadar açılan tesislerin kurdele kesiminde kullanıldığı Cumhurbaşkanlığı Makas Koleksiyonunu konu alan filmi "Biz siyaseti ülkemiz için eser üretmek, milletimize hizmet etmek için yapıyoruz. İnşallah milletimize hizmet yolculuğumuzu Türkiye Yüzyılı ile zirveye çıkaracağız." notuyla paylaştı.

Alışılmışın dışında bir sahne düzeni...

Tribünde davetliler var ama orta kısımda ağırlıklı şekilde protokol ya da bakanlar oturmayacak. Türkiye’nin dört bir yanından gelen, farklı etnik gruplarına, farklı inanç gruplarına mensup davetliler protokol yerinde oturacak. Ağırlıklı olarak vatandaşların oturacağı bir protokol düzeni olacak. Orta kısımda sandalyelerin üzerinde sadece Türk bayrakları var. Davetliler de orta kısımdaki yerlerini almaya başladılar. Devasa logo maketi de salonun ortasında duruyor.

11 siyasi partiye davet, 3 partiye davet yok

Cumhur İttifakı'nı oluşturan MHP ve BBP'nin yanı sıra CHP, İYİ Parti, DSP, Saadet Partisi, HÜDA-PAR, Demokrat Parti, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Anavatan Partisi, tanıtım toplantısına genel başkan seviyesinde davet edildi. HDP, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi ise toplantıya davet edilmedi. 

Türkiye'nin Yüzyılı logosunun şifreleri...

AK Parti, "Türkiye Yüzyılı" vizyon yaklaşımı kapsamında hazırladığı logoyu, geçen hafta kamuoyuyla paylaşmıştı. Cumhurbaşkanlığı forsundaki görsel form ve anlamsal çerçeveden esinlenerek oluşturulan logodaki 16 yıldız, kadim Türk tarihinin asli unsurlarını sembolleştirirken Türk bayrağının tamamlayıcısı tek yıldız ise ortak mirası temsil ediyor. Türkiye Yüzyılı vizyonunun küresel karakteri logonun dairesel konturu ile vurgulanıyor, hilal etrafından yayılan 100 güneş ışınının her biri Cumhuriyetin her bir yılını simgeliyor. Dairesel form ve altın efektli özel renkle ise dünyada Türkiye Yüzyılı'nın bir güneş gibi doğduğu ilişkisi kuruluyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
'Türkiye Yüzyılı' işte 16 maddede AK Parti'nin yeni vizyon belgesi
Foto Galeri 'Türkiye Yüzyılı' işte 16 maddede AK Parti'nin yeni vizyon belgesi Galeriye Gözat