BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.498,03
HABER /  POLİTİKA

Türkiye, İsrail Büyükelçisi olarak Şakir Torunlar'ı atadı! Filistin 'Kudüs Yıldızı Nişanı' vermişti

TÜRKİYE ile İsrail arasındaki normalleşme sonrası karşılıklı büyükelçi atanması kararlaştırılmış ve İsrail Dışişleri Bakanlığı Komitesi, Irit Lillian'ın Ankara Büyükelçisi olarak atanmasına karar vermişti. Türkiye, İsrail Büyükelçisi olarak eski Kudüs Başkonsolosu Şakir Torunlar'ı atadı.

Abone ol

İsrail ve Türkiye arasında yürütülen normalleşme sürecinin ardından ilişkilerin tekrar büyükelçi seviyesine çıkarılmasına karar verilmişti. İsrail Dışişleri Bakanlığı Komitesi, Irit Lillian'ın Ankara Büyükelçisi olarak atanmasına karar vermiş, Bakanlar Kurulu'nun onayı bekleniyordu.  Türkiye'nin de İsrail Büyükelçisi belli oldu.

Dışişleri Bakanı, elçileri arayıp tebliğ etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun çarşamba gece saatlerinde yeni görev yerlerini tebligatta bulunmak için büyükelçilerine telefon açtığı belirtildi. Türkiye yeni İsrail Büyükelçisi olarak Şakir Torunlar' seçti. 

Abbas 'Kudüs Yıldızı Nişanı' takmıştı

Torunlar, 2010-2013 yılları arasında Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu olarak görev yapmıştı. Kudüs'te görev yaptığı dönemde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Torunlar'a ülkesinin en büyük devlet nişanı olan “Kudüs Yıldızı Nişanı”nı vermişti.

İsrail Ankara için Irit Lillian'ı seçti

19 Eylül'de İsrail Dışişleri Bakanlığı Komitesi, Irit Lillian’ın Ankara Büyükelçisi olarak atanmasına karar vermişti. Bu atamanın hayata geçmesi için hükümetin onayı bekleniyordu.

Şakir Torunlar kimdir?

TED Ankara Koleji'ni bitirip ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1982 yılında mezun oldu. Dışişleri Bakanlığı'na 1983 yılında girdi. Çeşitli dış görevlerde bulundu. Ortadoğu Genel Müdür yardımcılığı ve Güvenlik İşleri Genel Müdür yardımcılığı görevlerini üstlendi.

2008-2010 yıllarında Bangladeş Büyükelçisi olup, 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu olarak Filistin Büyükelçiliği görevini yaptı.

2014 yılı itibarıyla Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler (Güney Asya) Genel Müdürü. 17 Ocak 2017 - Mayıs 2021 tarihleri arasında Hindistan Büyükelçisi oldu. 2021 yılı itibarıyla Dış Politika Danışma Kurulu üyesidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Evli ve bir çocuk sahibidir.