BIST 9.881
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,33
HABER /  SAĞLIK

Türk Tabipler Birliği'nden aşılamayla ilgili 'toplum aldatılıyor' eleştirisi

Türk Tabipleri Birliği kongre öncesi üyeleriyle bir araya gelerek aşı oranlarıyla ilgili haberlerin toplumun aldatılmasına aracılık ettiğini iddia etti ve aşılama hedefin gerisinde olunduğunu söyledi. DSÖ ise Türkiye'nin aşılamada örnek ülke olduğunu söylüyor.

Abone ol

Türkiye aşılamada hızla ilerlerken Türk Tabipler Birliği ise bu oranların 'aldatıcı' olduğunu iddia etti. Dünya Sağlık Örgütü ise Türkiye'den övgüyle söz ederek aşılamada örnek ülke olarak gösteriyor.

TTB basın açıklaması yaptı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "Aşı için toplumsal, küresel dayanışmayı artırmak hepimizin sorumluluğudur. Aşı dayanışmasını hep birlikte güçlendirelim." dedi.

Türk Tabipleri Birliğinin CerModern'de gerçekleştirilen 73. Büyük Kongresi sırasında üyeler, "Tedirgin Olma Aşı Ol" yazılı pankart ile basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, salgının devam ettiğini ve rehavete kapılma zamanı olmadığını belirterek, küresel düzeyde de Türkiye'de de salgının henüz kontrol altına alınmadığını söyledi.

Aşı oranları toplumun aldatılmasına aracılık ediyor

Son dönemde artan aşı oranlarıyla ilgili haberlerin toplumun aldatılmasına aracılık ettiğini ileri süren Fincancı, toplum bağışıklığı için nüfusun yüzde 70'inin iki doz aşıyla bağışık hale getirilmesi gerektiğini ancak ülkede bu hedefin oldukça gerisinde olunduğunu savundu.
Fincancı, en kritik toplumsal korunma önleminin aşı olduğunu belirterek, herkese hızlı, etkili ve güvenli aşı yapılması için kamunun tüm olanaklarının harekete geçirilmesi gerektiğini söylemeye devam edeceklerini vurguladı.

Aşının sadece Türkiye için değil Türkiye'nin yakın komşuları ve dünya için de kritik önemde olduğunun bilinciyle hareket ettiklerine dikkati çeken Fincancı, "Herkes güvende değilse hiçbirimiz güvende değiliz. Aşı için toplumsal, küresel dayanışmayı artırmak hepimizin sorumluluğudur. Aşı dayanışmasını hep birlikte güçlendirelim." diye konuştu.
Fincancı, şunları kaydetti:

"Önlemlerin tamamen kaldırıldığı bu dönemde bir kez daha hatırlatıyoruz, pandemi devam ediyor. Rehavete düşürmeye çalışanlara, algı yöneticilerine toplum aldanmamalıdır. Sağlık Bakanlığına, gerçekle yüzleşmeden, salgın kontrolünde sağlık emekçileri ve örgütleriyle birlikte hareket etmeden başaramayacağını bir kez daha hatırlatıyoruz. Önlemleri almaya devam etmenin, toplumsal önlemlerin yaşama geçirilmesi için baskı oluşturmanın ve bu konuda sesimizi yükseltmenin önemli olduğunu biliyoruz."

DSÖ Temsilcisi: Türkiye aşılamada lider ülkelerden biri

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, 2020'den itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını sürecini DSÖ olarak yakından takibe devam ettiklerini anlattı.

Son 10 hafta içinde Avrupa'daki vaka sayılarında bir azalma yaşandığını söyleyen Berdyklychev, "Fakat farklı eğilimler de söz konusu. Bazı Avrupa ülkelerinde vakalar yükseliyor. Bu faktörlerin başında Delta varyantının olduğunu görüyoruz. Daha bulaşıcı hale geldiği için bu varyant dominant hale geldi. Endişe verici bir durum ortaya çıkıyor" dedi.

Berdyklychev, Türkiye'nin COVID-19 salgınıyla çok başarılı şekilde mücadele ettiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığının aşılama konusundaki çalışmalarını başarılı bulduğunu anlatan Berdyklychev, şunları söyledi:

"Gerçekten aşılama oranları sevindirici bir seviyede. Türkiye aşılama konusunda lider ülkelerden biri oldu. Aşıların herkese açıldığını görüyoruz. Birçok insan 2 dozunu almış durumda. 3. doz aşılar da yapılmaya başlandı. Herkesin aşılanması gerekiyor. Virüsdolaşımda olduğu sürece hasta olan kişiler olacaktır. Bulaşmanın azalması için aşılanmaya devam etmek gerekiyor. Türkiye bu konuda çok iyi durumda. Sağlık Bakanlığının aşılanmanın artması için ünlülerle başlattığı bir kampanya var. Onu da takip ediyoruz. Ne kadar gerekli olduğunu görüyoruz."

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Randevu almadan aşı nerelerde yaptırılır?
Foto Galeri Randevu almadan aşı nerelerde yaptırılır? Galeriye Gözat