BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  GÜNCEL

NATO zirvesi ikinci gününde Stoltenberg'den flaş açıklamalar Türkiye detayı da var

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg NATO zirvesinin ikinci gününde kabul edilen yeni stratejik konsept sonrası açıklamalar yaptı. Stoltenberg Rusya ile savaş olabileceğini ve bunun yıkıcı olabileceğini söyledi.

Abone ol

İspanya'nın ev sahipliğinde Madrid'de düzenlenen 32. NATO Zirvesi, terörizm ve Kuzey Afrika konulu oturumla sona erdi. NATO 2010'dan sonra dün yayınlanan yeni stratejik konseptiyle Rusya "dış ortak" konumundan çıkarılarak "tehdit" olarak tanımlanmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya davet kararıyla ilgili resmi imzaların gelecek hafta salı günü dışişleri bakanları toplantısında atılacağını söyledi.

İspanya'nın ev sahipliğinde Madrid'de yapılan NATO Zirvesi'nin sonunda basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya davet edilmesi kararını burada aldık. Resmi imza, dışişleri bakanları ile gelecek salı günü atılacak." dedi.

NATO'nun Ukrayna'ya desteğinin güçlenerek devam ettiğini, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreçleriyle ilgili Rusya'nın atacağı adımlara karşı her türlü değişime hazır olduklarını kaydeden Stoltenberg, "Ukrayna'da gördüklerimiz Rusya'nın tam olarak bu savaşa yoğunlaşmış durumda olduğunu gösteriyor. Bu mesajı not aldık." diye konuştu.

Savaş olabilir yıkıcı olacak

"Rusya ile NATO arasında bir savaş olabileceğini, bunun yıkıcı ve çok daha kötü sonuçları olabileceğini biliyoruz." diyen NATO Genel Sekreteri, şu anda sadece Ukrayna özelinde de olsa Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir kriz ve savaş olduğunu, bunun daha da kötüleşebileceğini söyledi.

Stoltenberg, "Son 10 yılın en büyük küresel kriziyle karşı karşıyayız. NATO olarak çatışmaları önlemeye, barışı garanti etmeye, vatandaşların güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Hedef, caydırıcılık yoluyla savaşı engellemek." ifadesini kullandı.

Türkiye önemli rol oynuyor
Küresel boyutta gıda krizi yaşandığını, gıda fiyatlarının tarihi rekorlar kırdığını, Ukrayna'daki tahıl ürünlerinin deniz ve kara yoluyla çıkarılması için görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Stoltenberg, "Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan çıkarılmasında Türkiye çok önemli bir rol oynuyor." açıklamasında bulundu.

Stoltenberg, Irak'taki NATO misyonunun terör örgütü DEAŞ'ın dönüşünü engellemek olduğunu, NATO olarak ilk defa Moritanya için güvenlik yardımı yapma kararı aldıklarını, terörizmle mücadelede kararlılık, dayanışma ve istihbarat paylaşımıyla ilerleme kaydettiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya’nın başkenti Madrid’deki IFEMA Kongre Merkezinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesinin son oturumuna katıldı.

ABD yönünü Karadeniz'e çevirdi
Financial Times'da çıkan bir yorumda savaşla beraber ABD'nin Karadeniz stratejisi için şu yorum yapıldı: "Yalnızca bu zirvenin değil, tüm bu krizin sonuçlarından biri de, ABD'nin Karadeniz'e artık stratejik bir gözle bakmak zorunda kalması oldu. Bu da Türkiye ile ilişkileri düzeltmeyi içeriyor."

BU FOTO GALERİYE BAKIN
NATO'dan tarihi bildiri ve yeni konsept: Türkiye mutabakat imzaladı İsveç Finlandiya'yı üyeliğe davet ettik
Foto Galeri NATO'dan tarihi bildiri ve yeni konsept: Türkiye mutabakat imzaladı İsveç Finlandiya'yı üyeliğe davet ettik Galeriye Gözat