BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,78
ALTIN 2.397,17
HABER /  DÜNYA

Morglar cesetlerle doldu !

Irak'da tam bir kargaşa var ! Son 24 saat içerisinde aralarında Türklerinde bulunduğu 100 kişi öldürüldü.

Abone ol

Iraklı Şiiler için en kutsal mekanlardan birisi olan Samarra'daki Askeriye Camii'ne dün düzenlenen saldırı ardından, Irak'ta şiddet tehlikeli bir tırmanışa geçti. Özellikle Sünnileri hedef alan ve misilleme amacı taşıdığı düşünülen saldırılarda son 24 saat içinde 100'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Hükümet güvenlik önlemlerini pekiştirmek üzere asker ve polislerin tüm izinlerini iptal etti. Ayrıca Bağdat ile Selahaddin eyaletinde bu akşam sekizden itibaren iki gün geçerli olacak şekilde, gece sokağa çıkma yasağı uygulanması kararlaştırıldı.

Yönetimin kriz hakkında acil toplantı girişimi ise, hedef alınmalarına tepki gösteren Sünnilerin boykotuyla karşılaştı. Ülkedeki en büyük Sünni partisi hükümet kurma görüşmelerine de katılmayacağını açıkladı.

Kurşuna dizildiler

Son 24 saatin en kanlı olayı Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Bakuba yakınlarındaki Nahravan yöresinde yaşandı. Silahlı bir grup, Sünnilerin yaşadığı bölgedeki karayolunu keserek bir tuğla fabrikasına işçi taşıyan üç otobüsü durdurdu.

Saldırganlar 47 kişiyi otobüslerden indirerek kurşuna dizdi. Saldırı sonrasında çıkan olaylarda sekiz kişi öldü Bağdat'ta da polis, son 24 saatte 50'den fazla kişinin kurşunlanmış cesetlerini buldu. Başta Sadr semti olmak üzere daha çok Şiilerin yaşadığı kesimlerde, altı farklı noktada bulunan cesetlerin çoğunun ellerinin bağlanmış olduğu belirtiliyor. Cesetlerin Askeriye Camii'ndeki saldırıya tepki amaçlı olarak öldürülen Sünnilere ait olmasından endişe ediliyor.

Samarra yakınlarında, Dubai merkezli El Arabiye televizyonunda çalışan üç gazetecinin cesetleri bulundu. Polis yetkilileri gazetecilerin Askeriye Camii'ne düzenlenen bombalı saldırı hakkında haber yapmak üzere Samarra kentine gittiklerini, burada kaçırıldıklarını söylüyor.

Televizyonun kadın muhabiri Atvar Behcet ile ses uzmanı ve kameraman öldürülürken ekipteki bir diğer kişi kaçmayı başardı. Irak'ın güneyindeki Basra'da ise bir cezaevini basan, polis kılığına girmiş silahlı kişiler ise 11 Sünni tutukluyu kaçırarak öldürdü. Öldürülenlerden en az ikisinin Mısır vatandaşı olduğu açıklandı.


Kaynak: BBC