BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,06
ALTIN 2.502,95
HABER /  GÜNCEL

Kartlarda anlaşmaya varıldı

AK Parti ile CHP'li milletvekilleri Kredi Kartları Yasa Tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''kredi kartı mağdurlarından ve CHP'nin baskısından, HAMAS'tan korkup kaçtığı gibi kaçamadığını''  söyledi.

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Kredi Kartları Yasa Tasarısı üzerinde AK Parti ile anlaştıklarını belirterek, ilk 6 ay içinde asgari ödenmesi gereken tutarın yüzde 20'den, yüzde 10'a düşürüleceğini bildirdi.

Koç, partisinin Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tasarıyla ilgili dünden itibaren siyasi diplomasi yaşadıklarını belirten Koç, ''Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in daveti üzerine, arkadaşlarımız biraraya geldi'' dedi.

Tasarının 24, 26 ve geçici 4. maddesiyle ilgili önerilerini ortaya koyduklarını, bunları AK Parti'ye ilettiklerini belirten Koç, ''Eğer bunlar kabul edilmezse, 53 maddelik tasarıda CHP, her maddede içtüzüğün kendisine tanıdığı hakları kullanarak direneceğini ve 1 ay süresince TBMM gündeminden geçemeyeceğini ifade ettik. Siyasi koz  değil ama siyasi duruş koyduk'' diye konuştu.

Koç, konuyla ilgili mutabakat sağlandığını vurgulayarak şöyle devam etti:

''Sayın Başbakan, Hamas ile karşılaşmaktan korktu ama kredi kartı mağdurlarından ve CHP'nin baskısından, Hamas'tan korkup kaçtığı gibi kaçamadı. Başbakan, burada CHP, sivil toplum örgütleri, mağdurlar ve
kamuoyunun baskısına yakalanmıştır. Bu süreç böyle giderse, yarın İmarzedelerin, İhlaszedelerin, İslami holding mağdurlarının baskısından ve yarın sandıkta da Türk milletinin baskısından kaçamayacaktır. Sır çözülmüştür. Tek adam demokrasisi, baskıyla gerilemektedir.''

-BORCU, TEMERRÜTTEN KURTARMA-

Komisyon üyesi, CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ise AK Parti'nin, CHP'nin tasarıyla ilgili önerilerinin tamamına yakınını  kabul ettiğini kaydetti. Tasarının 24. maddesinde asgari ödenmesi gereken tutarın yüzde 20
olarak belirlendiğini anımsatan Seyhan, bunun, ''kanunun yürürlüğe
girdiği ilk 6 ay içinde ödenmesi gereken asgari tutar yüzde 10''
olarak değiştirileceğini bildirdi. Seyhan, değişiklik önerileriyle, Merkez Bankası'nın, akdi faiz  oranlarına üst sınır getirmeye yetkili kılındığını, bunu, 3 ayda bir açıklama zorunluluğu getirildiğini kaydetti.

Geçici 4. maddede icraya düşenlerin kapsama alındığını anımsatan Seyhan, önerileriyle bu kapsamın genişlediğini ifade etti. Seyhan, ''borcunu ödenmesi için yazılı ihbar veya ihtar çekilmiş olanlar, haklarında icra takibi başlatılmış olanlar'' diyerek, borcunu ödemediği anda temerrüde düşen herkesi bu kapsama aldıklarını vurguladı.

Seyhan, ana parayı, temerrüde düşmekten kurtaracak bir çözüm getirdiklerini; asgari ödeme tutarının ödenmemesi veya eksik ödenmesinin, borçlunun temerrüde düşmesi için yeterli olacağını  kaydetti. Seyhan, ''temerrüt tarihindeki para, asli borç kabul edilir'' diyerek, borcu temerrütten kurtardıklarını vurguladı.

-SİCİL AFFI-

Tasarının 2 maddesi için AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ile
görüştüklerini söyleyen Seyhan, şöyle devam etti: ''Sayın Fatsa, kredi kartları limitinde belirleyicinin BDDK'nın olması konusunu Başbakan ile görüşeceğini iletti. Bir de tüketici kanununda sicil affı çıkarmıştık. 'Merkez Bankası
kayıtlarından silinir' demiştik. Fakat bu pratikte işlemedi. Devlet bankaları, diğer devlet bankaları, 'Merkez Bankası'ndan' dediği için kayıtlarından sicili silmediler. Özel bankalar hiç silmedi. Madem düzenleme yapıyoruz, hem kredi kartlarındaki sicili, hem de esnaf sicilini temizleyebilmek için 'banka kayıtlarından silinir' ibaresini kanuna yerleştirmeyi uygun bulduk. Sayın Fatsa, bu konuyu da Başbakan'a götüreceğini söyledi. Bu tasarı görüşülürken, sicil affını da birlikte çözeceğiz.''