BIST 9.953
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.433,19
HABER /  DÜNYA

Kiev'de şehir savaşı başlamak üzere Çeçenler akıl hastanesini bastı Zelenski'den şok eden açıklamalar

RUSYA'nın Ukrayna'yı işgalinin 11. gününde bölgeden ve dünyadan çarpıcı haberler gelmeye devam ediyor. Rus güçlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ulaşması için sadece 5 km mesafe kaldı. Çeçen askerler ise Ukrayna'da bir akıl hastanesini basarak tüm hastaları rehin aldı.

Abone ol

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 11'inci gününde... Ukraynalı sığınmacıların sayısı 1.5 milyonu aşarken ülkeye askeri ve insani yardımlar son sürat devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülke basınında çıkan haberleri doğruladı. Blinken, "ABD, Ukrayna'ya Polonya savaş uçakları için anlaşma üzerinde aktif olarak çalışıyor" dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise "Rus füzeleri Vinnitsa Havaalanı'nı tamamen yıktı" şeklinde konuştu. Ukrayna, Rusya'nın bir nükleer tesisi daha hedef aldığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı diğer ülkelerin hava üslerinin Ukrayna Hava Kuvvetlerince kullanılmasının söz konusu ülkelerin çatışmaya dahil olması olarak görülebileceğini duyurdu. İşte dakika dakika Ukrayna savaşında yaşananlar...

Şehir savaşı başlayacak
İrpin'deki savunma hattının delinmesi durumunda şehir çatışması başlayacak. Artık Rus birlikleri İrpin nehrine kadar geldi ki bölgedeki köprü Ukrayna askerleri tarafından yıkılmıştı. Rus ilerleyişinin engellenebilmesi için arada 10 kilometrelik bir mesafe var, o mesafe aşılırsa artık Kiev'in kuzey mahallelerine Rus birlikleri ulaşmış olacak ve bölgede sert bir çatışma başlayacak.

Harkov'da TV kulesi vuruldu

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken Rus birlikleri tarafından Harkov'da bulunan televizyon kulesinin vurulduğu duyuruldu.

TikTok, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı

TikTok, 'sahte haber' yayanlara hapis cezası öngören yasa nedeniyle Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı. Platform, çalışanlarını ve kullanıcılarını korumak için canlı yayın yapma ve yeni videolar yükleme özelliğini geçici olarak kaldırdı.

Protestolar sürüyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 11. gününde birçok kentte halk Rus ordusunu protesto etmeye devam ediyor. Ukraynalılar Herson'a bağlı Nova Kakhovka ve Geniçeks'te sokağa inerek Rus ordusunu protesto etti. Rus ordusu ise protestolar sırasında sivillerin üzerine ateş açtı. Gösterilerde sivillerin yaralandığı bildirildi.

Johnson ile Zelenskiy görüştü

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonda görüştü

American Express de Rusya operasyonlarını askıya aldı

Visa ve Mastercard'ın ardından American Express de Rusya'da tüm operasyonlarını askıya aldı. American Express, Belarus'ta da işlemlerini durdurdu.

Rus uçağı düşürüldü

Ukrayna'nın Harkov kentinde Ukrayna askerleri tarafından Rusya'ya ait bir savaş uçağı düşürüldü.

AB'den 'savaş suçu' açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı harekat ile savaş suçu işleyip işlemediğine dair soruşturma açılmalı" dedi.

Fransa'dan açıklama geldi

Fransa Cumhurbaşkanlığından Putin-Macron görüşmesine ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamaya göre; Fransa lideri telefon görüşmesinde Putin'e Ukrayna'nın nükleer alanlarının korunmasının ve buradaki güvenliğin sağlanmasının önemini hatırlattı. Macron, Ukrayna'da askeri operasyonların sonlandırılması, uluslararası hukuka riayet edilmesi ve insani yardım çabalarına izin verilmesi yolundaki taleplerini Putin'e bir kez daha iletti.

Ukrayna'nın hava unsurları imha edildi

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın savaşa uygun tüm hava unsurlarının imha edildiğini duyurdu, diğer ülkelerin hava üslerinin Ukrayna Hava Kuvvetlerince kullanmasının söz konusu ülkelerin çatışmaya dahil olması olarak görülebileceğini açıkladı.

ABD: Ukrayna'da yaşananları belgeliyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna'da sivillere yönelik kasıtlı saldırılar yapıldığına dair güvenilir haberler gördüklerini ve bunun savaş suçu oluşturacağını ifade etti. CNN International'dan Jake Tapper'e konuşan Blinken, şu anda yaşananları belgelediklerini ve uygun kurum ve kuruluşların savaş suçu işlenip işlenmediğini soruşturduğunu ifade etti. Blinken "Biz bu haberlere bakıyoruz, bu haberler çok güvenilir ve her şeyi belgeliyoruz" şeklinde konuştu.

Rusya boru hattına zarar verdi

Ukrayna Milletvekili İnna Sovsun, Rusya'nın Donets-Mariupol boru hattına zarar verdiğini ve yaklaşık 700 bini aşkın kişinin eski derecelerde ısınma imkânının kalmadığını duyurdu.

Putin'den dikkat çeken imza!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yetkililerin banka hesaplarındaki mevduata üç yıllık süreç içinde bildirimde bulundukları geliri aşıyorsa el koymaya olanak tanıyan yasayı imzaladı.

Rusya bir kez daha nükleer tesisi hedef aldı

Ukrayna Ulusal Güvenlik Servisi, Rusya'nın bir kez daha bir nükleer tesisi hedef aldığını açıkladı. Harkiv Fizik ve Teknoloji Enstitüsünün Rus ordusu tarafından hedef alındığını belirten yetkililer bu hamlenin 'büyük çaplı bir ekolojik felakete' yol açabileceği uyarısında bulundu. Harkiv Fizik ve Teknoloji Enstitüsü, Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ilk nükleer bombanın temellerinin atıldığı tesis olarak biliniyor.

Putin ve Macron telefonda görüştü

Rusya Devlet Başaknı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. Yapılan görüşmeye dair Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin, Macron'a Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin gidişatı hakkında bilgi verdi, diyaloğu sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti.

Ateşkes bozuldu, siviller tahliye edilemedi

Mairupol Belediye Meclisi'nden yapılan açıklamada, Rusya'nın bombardımanı nedeniyle bugün planlanan tahliyelerin gerçekleştirilemediğini duyuruldu. Rusya ile ilan edilen geçiçi ateşkes kapsamında bugün yerel saat 10 ile 21.00 arasında sivillerin Mariupol'den tahliye edilmesi bekleniyordu. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Ukrayna'nın Mariupol kentinde yaklaşık 200 bin sivilin tahliyesinin durdurulduğunu bildirdi.

Zelenski: Ruslar füzelerle havalimanını vurdu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, paylaştığı yeni videoda sekiz Rus füzesinin Vinnytsa Havalimanı'nı vurduğunu söyledi. Havalimanının tamamen tahrip edildiğini söyleyen Zelenski, Batı'ya uçuşa yasak bölge ilan edilmesi çağrısını yinelerken "en azından Ukraynalıların kendilerini hava saldırılarına karşı savunması için destek göndermelerini" istedi.

Eski İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri, Ruslarla savaşmak için Ukrayna'ya geldi.

Rusya saldırılarında 38'i çocuk 71 kişi öldü

 Ukrayna İnsan Hakları Komiserliği Rus saldırılarındaki son durumu açıkladı. Saldırılarda 38 çocuğun öldüğü, 71 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Bu işgale zalimce, alaycı bir şekilde hazırlandılar

Devlet Başkanı Zelenski, esir alınan Rus askerlerinin ifadelerinin alındığını belirterek, “Askerlerimiz tarafından esir alınan Rus askerleri konuşturuluyor. Bunların arasında şehirlerimizi bombalayan uçakların pilotları da var. Onların anlattıklarını duyuyoruz. Bu planlar dün yapılmadı. Bu işgale zalimce, alaycı bir şekilde hazırlandılar” dedi. Rusların, Ukrayna’daki diğer kentleri de bombalamaya hazırlandığını duyuran Zelenski, “Odessa'yı bombalamaya hazırlanıyorlar. Odessa’yı ve tüm kentlerimizi savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kremlin: Operasyon Rusya'nın talepleri karşılanırsa durur

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Operasyon plana ve takvime göre ilerliyor. Rusya'nın talepleri karşılanırsa durur" denildi.  Askeri operasyonun plana ve takvime göre ilerlediği belirtilirken, Rusya'nın taleplerinin karşılanması durumunda operasyonun sona ereceği ifade edildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukraynalı müzakerecilerin daha yapıcı bir yaklaşımda olması gerektiğini belirtildi. Kremlin'den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in görüşmesine yönelik yapılan açıklamada, "Rusya diyaloğa hazır" ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna'dan 1.2 milyon kişi ayrıldı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Sadece 240 bin kişi Moldova'ya geçiş yaptı. Rusya insani bir krize yol açtı" derken, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 209 bin 976 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini açıkladı.

İngiltere: Bu savaş günler içinde bitmeyecek

Rusya'da 16 şehirdeki savaş karşıtı protestolarda 316'dan fazla kişi gözaltına alındı. İngiltere Başbakan Yardımcısı Raab, "Bu savaş günler içinde bitmeyecek. Putin Ukrayna'da aylarca belki yıllarca başarısız olacak" dedi.

Bir şehirde ateşkes başladı, sağlık tesisleri vuruluyor

Mariupol Kent Konseyi, yerel saat 10.00 itibariyle Rusya ile geçiciği ateşkesin başladığını duyurdu. İnsani koridorlar için yapılan ateşkesin yerel saat ile 21.00'e kadar süreceği açıklandı.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros, Ukrayna'daki bazı sağlık tesislerinin saldırıya uğradığını duyurdu. Tedros, saldırıların ardından ölü ve yaralıların olduğunu açıkladı. 

Rusya, Kiev'deki askeri havalimanını vurdu

Rusya, Ukrayna'nın batısında yer alan Kiev'e 300 KM uzaklıkta olan Starokostyantyniv kentindeki askeri hava üssünü uzun menzilli silahlarla vurdu.

Ukrayna 11 bin Rus askeri öldürdük

Ukrayna Savunma Bakanlığı, "11 binden fazla Rus askeri öldürüldü, 285 tank, 44 uçak 48 helikopter imha edildi" açıklaması yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı ise "Rus silahlı kuvvetleri 5 Mart'ta Ukrayna birliklerine ait 61 askeri altyapı vurdu" bilgisini verdi.

İngiliz istihbaratı açıkladı! Putin neden sivilleri vuruyor?

İngiltere istihbaratı Rusya'nın sivil bölgeleri hedef aldığını öne sürdü. Raporda 'Ukrayna direnişinin ölçeği ve gücü Rusya'yı şaşırtmaya devam ediyor' denildi ve Moskova'nın buna sivil bölgeleri hedef alarak yanıt verdiği bilgisine yer verildi. Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir C-17A Globemaster, Ukrayna'ya kritik askeri teçhizat ve tıbbi malzeme teslim etti .

ABD, Ukrayna'ya savaş uçağı veriyor

Wall Street Journal'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, Washington, Varşova Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik edilmesi konusunda görüşmelerde bulunuyor. Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin Polonya'ya belirli sayıda F-16 sağlayabileceğini, Varşova'nın ise Kiev'e Sovyet döneminden kalma savaş uçakları tedarik edebileceğini söyledi.

6 bölgedeki 16 gaz dağıtım istasyonu kapatıldı

Ukrayna Gaz İletim Sistemi Operatörü (GTSOU), 6 bölgedeki 16 doğal gaz dağıtım istasyonunu kapatmak zorunda kaldıklarını bildirdi. GTSOU'nun açıklamasında, Rusya'nın saldırıları nedeniyle Kiev, Harkiv, Mıkolayiv, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk şehirlerinde 16 doğal gaz dağıtım istasyonunun kapatıldığı belirtildi. Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle ülkedeki altyapı tesisleri de zarar görüyor.

Batılı medya kuruluşları Rusya'dan çekiliyor

Putin'in Rusya-Ukrayna savaşına dair sahte bilgi yayanlara 15 yıl hapis cezasına onay vermesi sonrası CNN, Bloomberg, BBC ve ZDF gibi birçok Batılı medya kuruluşu Rusya'da yayınlarını durdurdu.

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna lideri Zelensky görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna’nın güvenliği, Ukrayna’ya mali destek konuları ve Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Görüşme sonrası Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden özellikle, Visa ve Mastercard'ın bu akşam Rusya'daki hizmetlerini askıya alma kararını memnuniyetle karşıladı" denildi.

Ukrayna lideri Zelensky, Elon Musk ile görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD'li iş adamı Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Zelenski, "Elon Musk ile görüştüm. Sözleriyle ve eylemleriyle desteklediği için teşekkür ederim. Kozmik projeler ve kendisinin savaştan sonra Ukrayna ziyareti ihtimali ile ilgili konuştuk" ifadelerini kullandı.

Çeçen işgalciler akıl hastanesini basıp hepsini rehin aldı

Ukrayna’nın Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov tarafından Ukrayna’ya gönderilen askerlerin, ülkenin Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka kentindeki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerdeki akıl hastalarını ve hastane personellerini rehin aldığını duyurdu. Kuleba, Kadirov'un askerlerinin hastanenin etrafına mayın döşeyerek, o bölgeden Ukrayna ordusuna topçu atışları yaptıklarını duyurdu.

Düşman hastaların arkasına saklanıyor
Vali Kuleba açıklamasında, düşmanlarının 'sivillerin arkasına' saklandığına dikkat çekerek, "Borodyanka kentinden aldığımız bilgilere göre Kadirov'un askerlerinin ruh ve sinir hastalıkları hastanesine girip içerdekileri rehin aldığını öğrendik. Hastanenin etrafına mayın döşedikten sonra oradan Ukrayna askerlerinin üzerine topçu atışları gerçekleştiriyorlar. Hastanede, 100’ü yatılı, 500 civarında hasta mevcut. Personeller ve hastalar işgalcilerin elinde. Düşman, çocukların ve hastaların arkasına saklanıyor" ifadelerini kullandı.

Visa ve Mastercard Rusya'da faaliyetlerini durdurdu

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Ukraynalı sığımacıların sayısının 1.2 milyonu aştığını açıkladı. Visa ve Mastercard, Rusya operasyonlarının tamamını askıya alacağını duyurdu. 

ABD 'Sürgünde Ukrayna Hükümeti'ne hazırlanıyor

ABD'nin yüksek tirajlı gazetelerinden Washington Post, ABD ve müttefiklerinin sessizce Ukrayna'da uzun bir mücadeleye ve sürgündeki bir Ukrayna hükümetine hazırlandığını belirtti. Gazetenin ABD ve Avrupa'dan yetkili kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya ordusunun Ukrayna'da ilerleyişini sürdürerek ülkede işgale karşı kanlı ve uzun bir isyana zemin hazırlayacağına inanıldığı ifade edildi. Haberde, ismi gizli tutulan bir yetkilinin, "Zelenskiy'in Polonya'da sürgündeki bir hükümet kurduğu bir senaryo da dahil olmak üzere, şu anda her olasılık için acil durum planlaması yapıyoruz." ifadesine yer verildi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Ukrayna'da sinema saloları silah eğitim merkezi oldu! Rusya vurmasın diye heykeller ambalajla kaplandı
Foto Galeri Ukrayna'da sinema saloları silah eğitim merkezi oldu! Rusya vurmasın diye heykeller ambalajla kaplandı Galeriye Gözat