BIST 10.154
DOLAR 32,29
EURO 35,00
ALTIN 2.452,88
HABER /  DÜNYA

Netenyahu olağandışı stres altında! ABD ve İsrail kararı engellemek için bastırıyor

İsrail basını, Tel Aviv ve Washington yönetimlerinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer İsrailli bakanlar hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) tutuklama emri çıkarmasını engellemeye çalıştığını ileri sürdü. 

Abone ol

Ülkenin en çok ziyaret edilen haber sitelerinden Walla, Lahey'deki Birleşmiş Milletler (BM) mahkemesinin tutuklama emri çıkarması ihtimali nedeniyle Başbakan'ın 'olağandışı stres altında' olduğunu, emri engellemek için son bir diplomatik çaba gösterildiğini belirtti.

Yüksek mahkemenin olası kararının İsrail'in uluslararası statüsünde büyük bir gerilemeye işaret edeceğini de belirten Walla, Netyanyahu'nun kararın alınmasını engellemek için "telefonda durmaksızın bastırdığını" ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden yönetimiyle iletişime odaklandığını ileri sürdü.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz de, İsrail hükümetinin UCM'nin İngiliz savcısı Karim Khan'ın bu hafta Netanyahu'nun yanı sıra İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hakkında savaş suçları davası açarak tutuklama emri çıkarabileceği varsayımı altında çalıştığını bildirdi.

"Mahkemenin kararı tehlikeli bir emsal olur"

Mahkemenin alabileceği karar hakkında cuma günü konuşan Netanyahu ise, "Kendimizi savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Lahey'deki mahkemenin kararları İsrail'in eylemlerini etkilemeyecek olsa da, suç teşkil eden terörizm ve saldırganlıkla mücadele eden herhangi bir demokrasinin askerlerini ve yetkililerini tehdit eden tehlikeli bir emsal olacaktır." 

Olası tutuklama kararını "mutlak bir ikiyüzlülük" olarak nitelendiren Dışişleri Bakanı Israel Katz da İsrail'in diğer bir popüler haber platformu N12'ye verdiği mülakatta, İsrail'in rehine anlaşması için Refah'taki operasyonu askıya almaya hazır oldu.

İsrail'den UCM'nin çıkarabileceği tutuklama kararlarına karşı büyükelçiliklerine "hazırlıklı olma" talimatı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarılması ihtimalinde oluşabilecek yansımalara karşı dünyadaki büyükelçiliklerinden hazırlıklı olmalarını istedi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın, ciddi bir Yahudi ve İsrail karşıtı olaylar dalgasına karşı tüm İsrail misyonlarına derhal hazırlanmaları talimatını verdiği" aktarıldı.

Katz'ın ayrıca, muhtemel eylemlere hazırlık kapsamında yurt dışındaki Yahudi örgütlerini de dahil etme ve yetkililerle koordineli olarak Yahudi kurumları etrafındaki güvenliğin güçlendirilmesi talimatı verdiği belirtilen açıklamada, UCM'nin İsrailli yetkililer aleyhine bir tutuklama kararı çıkarmamasını bekledikleri ifade edildi.

İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonunun 19 Nisan'daki haberinde, UCM'nin Gazze Şeridi'nde savaş suçları işlediği gerekçesiyle Başbakan Binyamin Netanyahu ve İsrailli üst düzey yetkililer hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarma üzerinde çalıştığı duyurulmuştu.

Güney Afrika'nın başvurusuyla İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda Gazze'deki eylemleri nedeniyle "soykırım" suçlamasıyla yargılanmıştı.

UCM'nin uluslararası tutuklama kararı çıkarması durumunda, İsrail'in aralarında "UCM'nin kararına karşı uluslararası düzeyde siyasi kampanya başlatılması" dahil olmak üzere bir dizi "acil önlem alınmasını" onayladığı aktarılmıştı.

İsrailli yetkililerin, uluslararası tutuklama kararlarının, alt seviyedeki askerler hakkında değil "politika yapanlar hakkında" çıkmasını beklediği belirtilmişti.