BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,01
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Karşıyaka Belediyesi'ne yargı freni

Seçimlerin hemen ardından işten atılan sendikalı işçiler dava açtı, mahkeme işçilerin iadesine karar verdi.

Abone ol

Karşıyaka Belediyesi şirketi Kent AŞ'de çalışırken, seçimlerden hemen sonra işten çıkarılan işçiler tarafından açılan üç davadan ikincisinde de işçiler lehine karar çıktı.

Karşıyaka 3. İş Mahkemesinde görülen ve 98 işçiyi kapsayan ''işe iade'' davasında mahkeme heyeti, bu işçiler için işe iade kararı verdi. Kararın 8 gün içerisinde temyiz edilebileceği, işçilerin işe alınmaması halindeyse belediyenin kıdemlere göre tazminat ödemesine karar verdi.

İşten çıkarılan 260 işçi üç dava açmış, bu davalardan biri daha önce Karşıyaka 1 Nolu iş Mahkemesi'nde sonuçlanmış ve mahkeme 91 işçinin işe iadesine kararı vermişti. Karşıyaka 2. İş Mahkemesi'ndeki davada da önümüzdeki günlerde karar çıkması bekleniyor.

Karşıyaka 3. İş Mahkemesinde görülen duruşmanın ardından açıklama yapan Kent AŞ işçilerinin avukatı İrfan Demirci, mahkemenin 91 işçinin davasında olduğu gibi aynı yönde ve şartlarda karar verdiğini söyledi. Mahkemenin Kent AŞ işçilerini belediye işçisi olarak tanımladığını ifade eden Demirci, ''İşe alma, sevk edilme ve çıkarma gibi kararlar belediye yönetimi tarafından alındığı için mahkeme, işçileri belediye işçisi olarak görüyor. Belediye, ilk mahkemenin kararını Yargıtaya giderek temyiz etti. Bu kararın da temyiz edileceğini düşünüyoruz. Bu süreç 3-4 ay daha sürer. Belediyeden hukukun gereklerini yerine getirmesini bekliyoruz'' dedi.

Belediye binasının karşısında bulunan adliye önünde toplanan işçiler, mahkeme kararını alkışlarla kutladı. İşçiler, ''Başkanımız her zaman hukuk kurallarına saygılı olduğunu söylüyordu. Para, pul değil işimizi geri istiyoruz. Belediyeden çıkarıldığımız için kimse bizi işe almıyor. Özel şirketlere yaptığımız başvurular da kabul edilmedi. Biz adam öldürmedik. Sadece hakkımızı aradık'' şeklinde konuştu.

5747 Sayılı Yasa gereği nüfusunun yüzde 43'ü, yüz ölçümünün yüzde 60'ı Bayraklı'ya geçen Karşıyaka'da, bölünmenin ardından belediyenin şirketi olan Kent AŞ'de 260 işçi 30 Nisan 2009'da işten çıkarılmıştı.