BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Julian Assange gözaltına alındı! Wikileaks efsanesinin son hali şok etti

İNGİLTERE polisi, Wikileaks'ın kurucusu Julian Assange'nin gözaltına alındığını açıkladı, ünlü kaçak son haliyle şaşkına çevirdi.

Abone ol

Londra polisinden yapılan açıklamada, Ekvador'un verdiği sığınma hakkını geri çekmesinin ardından Assange'ın bu ülkenin Londra'daki büyükelçiliğinde gözaltına alındığı bildirildi. 

Açıklamada, Assange'ın "mümkün olan en kısa sürede mahkemeye çıkarılana kadar Londra'daki bir polis karakolunda tutulacağı" belirtildi. 

julian assange son dakika tutuklamaJulian Assange'nin gözaltına alındığı ana ait görüntülerde bir hayli değiştiği, saç sakalının birbirine karıştığı gözlendi.

Assange'ı "Metropolitan Polis Servisi" gözaltına aldı

Yapılan açıklamada, "47 yaşındaki Julian Assange, Metropolitan Polis Servisi (MPS) yetkililerince Ekvador Büyükelçiliğinde bugün gözaltına alındı" ifadeleri kullanıldı.

Assange Haziran 2012'den beri hiç dışarı çıkmadan elçiliğin bir odasında yaşıyordu.

Büyükelçilik verdi

WikiLeaks tarafından yapılan açıklamada ise, İngiliz polisinin uluslararası hukuku çiğneyerek Assange'ı büyükelçilik binası içerisine girerek gözaltına aldığı bildirildi. Buna karşılık Ekvator büyükelçiliğinin polisi binaya davet ettiği öğrenildi. 

2012'den beri büyükelçilikte yaşıyordu


ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinde yaşıyordu. 

Julian Assange'nin dış dünyayla tek bağlantısı olan interneti geçen yıl elçilik tarafından kesilmişti.

Son hali şaşırtı
7 yıldır bir odada dışarı çıkmadan yaşamak zorunda kalan Julian Assange çökmüş ve yaşlanmış haliyle objektiflere yansıdı. İnternetinin kesilmesi ile birlikte dünyadan tecrit olmuş bir şekilde yaşayan Assange, elçilikten dışarı çıkarken direniş gösterdi. 

julian assange gözaltı

7 yıl boyunca hiç dışarı çıkmadan elçilikte yaşayan Assange, çökmüş ve yaşlanmış haliyle objektiflere böyle yansıdı. 

Assange neyle suçlanıyor?

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. 

İsveç mahkemesi 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador ise Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

İngiliz Bakan : O bir kahraman değil
İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twitter hesabından, "JulianAssange bir kahraman değil. Kimse kanunların üstünde de değil. Yıllarca gerçeklerden kaçtı. Assange'ın adalete hesap vermesinin sağlanmasında gösterdikleri iş birliği için Ekvador'a ve Başkan Lenin Moreno'ya teşekkür ederim." paylaşımında bulundu. 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Assange'ın İngiltere'de adalete hesap vermesinin haklı olduğunu belirterek, "Bundan sona ne olacağına mahkemeler karar verecek." dedi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi de İçişleri Bakanı Sajid Javid'in bugün konuyla ilgili parlamentoda açıklama yapacağını duyurdu. Wikileaks ise Ekvador'un Assange'ın sığınma hakkını yasa dışı şekilde geri çektiğini savundu. Sitenin açıklamasında, "Assange elçilikten çıkmadı. Ekvador Büyükelçisi, İngiliz polisleri davet etti ve Assange anında gözaltına alındı." ifadesi kullanıldı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Kara delik fotoğrafının arkasından 29 yaşında genç bir kadın çıktı
Foto Galeri Kara delik fotoğrafının arkasından 29 yaşında genç bir kadın çıktı Galeriye Gözat