BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.495,00
HABER /  SAĞLIK

Japonya'dan koronavirüs için rahatlatan açıklama Dünyanın yüzde 60-70'ini hasta olmayacak

2018'de Tokyo için metropolde enfeksiyonların yayılmaması için önlemler rehberi hazırlayan ünlü Japon enfeksiyon uzmanı ve epidemiyolog Dr. Sato Akihiro, "Enfekte olanların nüfusun yüzde 60-70'ini bulacağı" yönündeki tahminler için "Doğru değil" dedi ama uyardı...

Abone ol

Japon bilim adamı Dr. Sato Akihiro, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) mevsimsel bir hastalığa dönüşmesinin neden kötü bir senaryo olacağını ve enfeksiyonun önlenmesi için atılması gereken adımlar hakkında bilgi verdi.
Koronavirüse yakalanan yaşlılar arasında ölüm oranının yüksek olduğunu ve İtalya’da ölenlerin yüzde 98’inin 60 yaşın üstünde olduğunu hatırlatan Sato, sadece yaşlıların kalabalık ortamlardan uzak tutulmasının yanlış olacağını, buna tüm aile bireylerinin uyması gerektiğini belirtti.

Evden çıkmayın toplu taşıma araçlarına binmeyin

Japon bilim adamı Sato, şu ifadeleri kullandı:

"Genç aile bireyleri eve enfeksiyon getirebilir ve yaşlılara bulaştırabilir. Evlerinde yaşlı insanlar bulunan kişilerin kalabalık yerlerden uzak durmaları gerekiyor. Zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkılmaması ve mümkünse metro, tren ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarından kaçınılması ve bunlar yerine gidilecek yerlere yaya olarak ya da özel araçlarla gidilmesini tavsiye ederim."

Gençler hızla iyileşir ancak evdeki yaşlılara virüs getirir

İstatistiklerin enfekte olan gençlerin hızla iyileştiğini ve yüzde 80’inin bunu soğuk algınlığı şeklinde geçirdiğine vurgu yapan Sato, gençlerin hastalığı hafif bir şekilde veya semptomlarını hissetmeden geçirebileceklerini, ancak aynı zamanda yaşlı aile üyeleri için birer enfeksiyon kaynağı haline gelebileceklerini belirtti.

Ölüm oranlarını azaltmadaki en önemli faktörlerden birinin hastalıkların hızının yavaşlatılması olduğunu belirten Dr. Sato, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Enfekte olan insan sayısı henüz azken önlemler alınmalı. Japonya’da ABD, İtalya ve Güney Kore’den farklı olarak hastalığın büyümesinin önüne geçildi. Japonya’da olduğu gibi büyümenin yavaşlatılması ideal olurdu. Çünkü, her gün enfekte olan insan sayısı artsa bile, aynı gün iyileşen ve taburcu edilen başka hastalardan dolayı sağlık sistemi durumla başa çıkabiliyor. Hastalığın büyümesinin yavaşlaması, sağlık kurumlarının durumu kritik olan hastalara yardım etmesine fırsat veriyor. Eğer büyüme hızlı ve dikey olursa, müdahale etmenin mümkün olmadığı hastalar çıkabilir. Bu eşiğe gelinmemesi gerekiyor."

Yüzde 70 tahminleri doğru değil

Enfekte olanların sayısının nüfusun yüzde 60-70'ini bulacağı yönündeki tahminlerin gerçekleşmeyeceğini belirten Sato, bunun spontan bir enfeksiyon dalgası anlamına geldiğini, ancak şimdi tüm ülkelerin enfeksiyonun yayılmasını önlemek için tedbirler aldığını kaydetti.