BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.488,67
HABER /  DÜNYA

İsveç'ten Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt: NATO mutabakatında din konusu yok

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, geçen yıl Haziran ayında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakata atıfta bulunarak, din konusunun mutabakatta yer almadığını söyledi.

Abone ol

İsveç'te bir aşırı sağcının Kur'an yakma eylemine izin verilmesi sonrasında Türkiye ile İsveç arasında yaşanan gerilim sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İsveç, boşuna uğraşma. Sen benim mukaddes kitabım Kur'an'ın yakılmasına, yırtılmasına müsaade ettiğin sürece biz sizin NATO'ya girmenize 'evet' demeyiz." sözlerine İsveç'ten tepki çekecek yanıt geldi.

İsveçli haber ajansı TT'ye konuşan Billström, NATO üyeliğiyle ilgili mutabakatta, ifade özgürlüğü konusunda tavizlerin bulunmadığını belirterek "din konusunun da Türkiye ile imzalanan anlaşmanın bir parçasını oluşturmadığını" söyledi.

Kur'an yakmaya ifade özgürlüğü savunması

İsveç hükümeti, Danimarka ve İsveç vatandaşlıklarına sahip aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan'ın Kur'an yakma eylemine izin verilmesi ve polisin müdahale etmemesi yönündeki eleştirilere, bu eylemin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu yanıtını vermişti.

Üçlü mutabakat, Haziran ayında Madrid'de yapılan NATO zirvesi çerçevesinde imzalanmıştı.

Dışişleri Bakanı Billström, yaşanan olaylarla ilgili Türkiye'nin öfkesini anladığını da belirterek Kur'an yakma eylemini "yasal olmasına rağmen saygısızca" diye niteledi. Billström, şu an tüm tarafların sakinleşmesi gerektiğini ve Türkiye ile görüşmelerin süreceğini kaydetti.

İsveç ile gerilim bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Macar mevkidaşı Peter Szijjarto ile Budapeşte'de yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında da gündeme geldi. Macaristan ve Türkiye, NATO'nun 30 üyesi arasında İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerini mecliste onaylamayan son iki ülke.

Macar bakandan İsveç'e "budalalık" eleştirisi

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, NATO üyeliği hedefinde Türkiye'nin onayını alması için İsveç'in "daha farklı hareket etmesi" gerektiğini söyledi. Stokholm'de Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an yakma eyleminin "kabul edilemez" olduğunu belirten Szijjarto, "Bir Hristiyan ve bir Katolik olarak, başka bir dinin kutsal kitabını yakmanın kabul edilemez bir eylem olduğunu söylemek zorundayım" dedi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un, eylemin İsveç'te ifade özgürlüğünü koruyan yasal düzenlemeler kapsamında bulunduğu yönündeki açıklamasını da eleştiren Szijjarto, "Kutsal bir kitabı yakmanın ifade özgürlüğünün bir parçası olduğunu ifade etmek salt budalalıktır" ifadesini kullandı.

Macaristan parlamentosunda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili oylamanın geçen yılın sonuna kadar yapılması planlanıyordu. İki ülkenin NATO üyeliklerini desteklediklerini ve konunun bu ay parlamentonun ilk oturumunda gündeme alınacağını belirten Szijjarto, ancak hiçbir şekilde Türkiye'yi etkileme girişiminde bulunmayacaklarını söyledi ve "Hiçbir yabancı hükümetten bizi ilgilendirmeyen konularda bir şeyler yapmasını talep edemem" diye konuştu.