BIST 9.080
DOLAR 32,46
EURO 35,09
ALTIN 2.324,05
HABER /  GÜNCEL

HDP'den 65 milletvekili CHP'ye mi geçecek!

Türkiye ilk kez seçim hükümetine doğru giderken önemli bir detay gündeme geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hükümeti kurmakla görevlendirilmesi durumunda MHP'yi ikna edebilirse HDP'den 65 milletvekili CHP'ye geçecek.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 63. Hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade etti. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, önceki gün biraraya geldiği Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tüm tekliflerini reddetmesinin ardından gözler CHP'ye çevrildi.

GÖREV VERİLİRSE PARTİLERLE TEMAS KURULACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümet kurma görevini vermesi halinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partilerle temas kuracak. Ancak Kılıçdaroğlu'nun AK Parti'siz hükümet kurabilmesi için MHP ve HDP'yle anlaşması gerekiyor. MHP, HDP'li bir formüle kapıyı kapattığı için, Kılıçdaroğlu'nun hükümet kurma olasılığı mümkün görünmüyor. Ancak siyasetin değişkenliği içinde Kılıçdaroğlu'nun MHP lideri Bahçeli'yi ikna etmesi durumunda HDP'den 65 milletvekili CHP'ye geçebileceği gündeme geldi.

HDP'DEN 65 MİLLETVEKİLİ İSTİFA EDİP CHP'YE GEÇERSE

Yeni Şafak yazarı Salih Tuna, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'in “3 günde hükümeti kurar, 6 günde de dünyayı kurtarır" ifadelerinin işaret ettiği hükümet kurma planına dikkat çekti. “Güneş Motel Olayı" olarak bilinen, 1977'de, Ecevit'in CHP'sininhükümet kurmak için Demirel'in Adalet Partisi'nden (AP) milletvekili transferi yolunu hatırlatan Tuna benzer bir olayın yaşanabileceğini belirtti. CHP'nin 131, MHP'nin de 80 milletvekilinin olduğunu, hükümet kurmak için 65 milletvekili nin daha olması gerektiğini hatırlatan Tuna "İmdi, soru şudur: Nerden bulunacak bu sayı?" sorusunu yöneltti.

Tuna yazısına şöyle devam etti:

MHP, HDP'nin desteğini kabul etse, değil 65, alayı (80) hazır olduğunu, CHP'nin tavrından anlıyoruz.
Peki, HDP'den 65 milletvekili istifa edip CHP'ye geçerse?

Yaaa!..

Sayın Bahçeli bir nevi “hülle" yoluyla şişen böylesi bir CHP'yle koalisyon kurmayı kabul eder mi (veya midesi kaldırır mı) bilmiyoruz.

İşin tuhafı, an itibariyle sorsak, kabul edip etmeyeceğini Bahçeli'ninde bileceğini sanmam.
Bana sorarsanız HDP Eşbaşkanı Demirtaş da 65 milletvekilinin ayrılıp CHP'ye geçmesine rıza gösterip göstermeyeceğini an itibariyle bilmez.