BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,56
ALTIN 2.491,99
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan seçim yanlışı itirafı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mardin'de konuştu.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , seçim süresini 5 yıldan 4 yıla indiren düzenlemenin yanlış adım olduğunu söyledi.

''Bir yanlış yaptık 5 yıl olan seçim süresini 4 yıla indirdik, o zamanki bizimle cumhurbaşkanlığı seçimleri, seçimlerin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi gibi muhalefette olan bir partinin teklifini, biz bunlar 'ciddidir dürüsttür' diyerek, ona aldandık, ona kandık ve maalesef 4 yıla indirilmesiyle ilgili değişikliği yaptık. Yanlış yaptık, çünkü 4 yıl bir hizmet süresi için yeterli değil. Bunun 5 yıl olması lazım."

Erdoğan, Mardin'de partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, önlerinde yeni bir dönem ve hassas bir sürecin olduğunu söyledi.

''2014 yılının mart ayında mahalli seçimleri gerçekleştirecek inşallah yeni bir güven tazeleyeceğiz'' diyen Erdoğan, halkın itimadını güçlendirmiş olarak yollarında yürüyeceklerini belirti.

Seçimlere 13 ay kaldığını, 13 ayın çok süratle gelip geçtiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bir yanlış yaptık 5 yıl olan seçim süresini 4 yıla indirdik, o zamanki bizimle cumhurbaşkanlığı seçimleri, seçimlerin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi gibi muhalefette olan bir partinin teklifini, biz bunlar 'ciddidir dürüsttür' diyerek, ona aldandık, ona kandık ve maalesef 4 yıla indirilmesiyle ilgili değişikliği yaptık. Yanlış yaptık, çünkü 4 yıl bir hizmet süresi için yeterli değil. Bunun 5 yıl olması lazım. Halbuki seçimlere ilk girdiğimizde biliyorsunuz 5 yıl olarak girdik. Ama sonra bunu 4'e indirdik. Neyse olan oldu. Şimdi ise bu kalan 13 ay çok çabuk geçer. Artık seçim sathı mailine girmiş sayılırız. Şimdiden planlı, programlı aktif bir şekilde çalışmalıyız. AK Parti'nin yaptığı hizmetleri, reformları, ekonomiye, demokrasiye, hukuka, adalete katkılarını iyi bir şekilde, doğru bir şekilde halkımıza anlatmalıyız.''

Mardin'in, 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre, 764 bin 33 kişilik nüfusuyla büyükşehir olma hakkını elde ettiğini belirten Erdoğan, 2014 yerel seçimlerine Mardin'in büyükşehir belediyesi statüsüyle gireceğini ifade etti.

MARDİN'İ KAZANMAMIZ LAZIM

Mardin için artık yepyeni bir dönemin başladığını vurgulayan Erdoğan, ''Mardinli kardeşlerimi çok daha büyük, çok daha güçlü, çok daha modern, geleceği çok daha parlak olan bir Mardin bekliyor. Mardin'e, ilçelerine, köylerine, bugüne kadar hangi hizmetleri, hangi projeleri kazandırdığımızı, keza önümüzdeki dönemde Mardin'de neler değişeceğini, hizmet kalitesinin nasıl artacağını, nasıl yoğunlaşacağını da iyi bir şekilde anlatmamız lazım'' diye konuştu.

''Bu Mardin'i böyle görmek istemiyorum. Biz bu Mardin'i daha farklı görmek istiyoruz'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çünkü bu Mardin, kadim bir medeniyetin bu ülkede müstesna şehirlerinden bir tanesi. Bu müstesna şehir o kadim medeniyetin geleceğe yönelik bir yansıması olarak devam etsin istiyorsak Mardin Büyükşehir Belediyesi'ni AK Parti'nin kazanması lazım. Bunun için çok çalışmamız lazım. Bunun için çok gayret göstermemiz lazım. İnanın, eğer burada bir yanlışlık olursa, burada yanlış bir netice alınırsa, çok ah vah ederiz. Eğer Diyarbakır'ın başına gelenler Mardin'in başına gelsin istemiyorsak, arkadaşlar çok çalışacağız.

Bakın Diyarbakır, rezil edildi. Diyarbakır'da hiçbir altyapı çalışması yok. Diyarbakır'a bir hizmet, belediyecilik olarak verilmedi, verilmiyor. Bu zihniyetle 2014 seçiminde orada yine bir yanlışlık devam edecek olursa Diyarbakır'da, inanın Diyarbakır'ı bundan sonra çok daha büyük felaketler bekler. Niye bunu söylüyorum? Çünkü bu zihniyetin hizmet diye bir anlayışı yok. Bunların anlayışında bütün imkanları alsınlar, ondan sonra da maalesef arzu edilmeyen o bölücü terör örgütüne göndersinler. Ama bizim derdimiz ne? Bizim derdimiz hizmet. Biz çünkü insanımızı seviyoruz, halkımızı seviyoruz. Biz ne diyoruz? Biz size efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik diyoruz.''

Mardin'in bütün tarihi binalarının, bütün güzelliğiyle ortaya çıkmasını istediklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

''Yeni Mardin, alt yapısıyla, üst yapısıyla yerel mimariyle çok da ters düşmesin. Biz burada da örneğin TOKİ'ye bile hep talimatım var. Ama maalesef isteğim neticeyi aldığımı söyleyemem. TOKİ bile burada yaptığı konutlarını icabında yerel mimarıyla örtüşecek şekilde yapmalı. Onun adeta bir bu asırdaki yansıması olarak bu binalar da yapılmalı. İlla 10 kat, 15 kat, 20 kat, 30 kat binalar, bunlar Mardin'e yakışmaz. Belki beni eleştireceksiniz ama ben düşüncelerimi söylüyorum. Niye, çünkü bu tarih kenti adeta bizim üzerimizde hakkı olan o yapılanmayı görmek istiyor. Bizim onu vermemiz lazım. İnsan aslında toprağa yakın yaşamalı. Topraktan ne kadar uzak yaşarsa, o yaşam tarzı o kadar zordur.''

TEŞKİLATI AZİMLİ GÖRMEK İSTİYORUM

Mardin teşkilatını 2014 yerel seçimleri için çok azimli ve gayretli görmek istediğini ifade eden Erdoğan, onun için sandık esaslı çalışmada asla taviz vermemek gerektiğini söyledi.

Bütün ilçelerin, sandıklarında 9'ar kişiyi süratle hazırlaması, ana kademenin, kadın kollarının, gençlik kollarının ev ev toplantılarını yapması gerektiğini anlatan Erdoğan, ''Her an hazır olacağız, her an. Çünkü bu işin affı yok. Bu işin mazereti yok. Biz bu millete layık olmanın hesabı içerisinde, akşam yastığa başımızı koyarken 'Ben Mardin'deki halkıma, kardeşime karşı görevlerimi yerine getirdim mi getirmedim mi', bu soruyu kendimize soracağız ve çalışmayı da öyle yürüteceğiz'' dedi.

PARTİLERİN KAÇ ÜYESİ VAR

Yargıtay Başsavcılığı'nın, şu anda Türkiye'deki tüm siyasi partilerin toplam üye sayısını verdiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''10 milyon civarındaydı. Ve bunun yaklaşık söylüyorum, 7,5 milyonu AK Parti'ye ait üyeler. Anamuhalefet partisinin 900 bin, MHP ve BDP'nin de diğer kalanlar. Fakat bu işi çözüyor mu? Tamam 7,5'u bizim ama ben diyorum ki 7,5 milyon üyesi olmak ve bunun Yargıtay Başsavcılığı tarafından da tescillenmiş olması hoş bir şey, güzel bir şey de ama bizim burada bir şeyi başarmamız lazım. Acaba biz mensubiyet duygusunu üyelerimize verebiliyor muyuz, aidiyet duygusunu acaba biz üyelerimize verebiliyor muyuz? Yani herhangi bir kaydettiğim üye her yerde göğsünü gere gere 'Ben AK Partiliyim' diyebiliyor mu? Çok önemli. Eğer 'Ben AK Partiliyim' diyemiyorsa o zaman burada bir su kaçığı var demektir. İşte bizim bunu başarmamız lazım. 'Ben AK Partiliyim' diyebilenlerin sayısı 7,5'tan sonra zaten katlamalı gider''

Teşkilattan seçim sürecindeki beklentilerini dile getiren Erdoğan, herkese ulaşılmasını istedi. Bu davanın aynı zamanda bir tebliğ davası olduğunu belirten Erdoğan, ''Doğruyu tebliğ, hakkı tebliğ. Bunu yapacağız. Bunu da yumuşak bir dille yapacağız ve herkesi biz bu çatı altına davet edeceğiz. Biz bu görevi yaparız. Olursa olur, olmazsa olmaz, Allah kerim. Ama önce biz bir kapıyı çaldık mı? Önemli olan bu'' diye konuştu.

Aynı şeyi kadın kolları ve gençlerin de yapacağını ifade eden Erdoğan, ''Burada kadınlara çok iş düşüyor, hanım kardeşlerime çok iş düşüyor. Niye? Kale içerden fethedilir de onun için. Zaten kale düştü mü içerden, bitti. Ondan sonra erkek istediği kadar 'Ben vermiyorum' desin. Eğer hanımefendi diyorsa erkeklerin çoğu evvelallah gider, hanımın dediği yere oyunu verir. Bu işin kaderinde bu var. Ve hanım teşkilatımızın bu noktada Mardin'de güçlü olduğunu görüyorum. Biraz daha fazla çalışacağız, evvelallah bu işi çözeceğiz'' dedi.