BIST 9.722
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.425,26
HABER /  DÜNYA

Süper lüks jetini satan prens

Suudi Arabistan Prensi El Velid, Orta Doğu firmalarına yatırım yapmak için Airbus A380 tipi özel jetini sattı.

Abone ol

Dünyanın en zengin 15. kişisi Prens El Velid Bin Talal El Suud, 2007 yılında aldığı Airbus A380 jet uçağını Suudi Arabistan ve Orta Doğu'da yaptığı yatırımları genişletmek için sattı.

57 yaşındaki Prens, gizlilik anlaşması nedeniyle alıcının isminin ve satış bedelinin açıklanmayacağını duyurdu.

New Yorklu yatırım danışmanları, prensin gerçek istihdam olanakları ile reel büyüme gösteren şirketlere yatırım yapma düşüncelerinden haber olduklarını, bu tür büyüme için gereken nakit gerektiğini, satışın nakit akışı sağlamak için yapıldığını söylüyorlar.

SERVETİ 29 MİLYAR

Riyad merkezli Krallık Holding Başkanı prens, Bloomberg milyarderler Endeksi'ne göre 29 milyar dolarlık servete sahip. Airbus SAS tarafından üretilen uçağın 2007 yılındaki fiyatı 319 milyon dolardı. Prens Alwaleed uçağı hiç kullanmadı.

a380.jpg

Prens Alwaleed’in servetinde Nisan 2012’de krallık hisselerinin değerinin neredeyse iki katına çıkmasıyla 8.5 milyar dolarlık artış olmuştu. Yatırım şirketinin kontrol ettiği hisseler arasında Citigroup Inc, News Corp ve Paris'te George V oteli hisseleri de var.

İLK O ALMIŞTI

Airbus, 2007’de Dubai Air Show'da özel jet A380’nin ilk müşterisinin milyarder Prens Alwaleed olduğunu duyurmuştu. 239 metre uzunluğunda olan özel jet, 853 koltuk kapasitesiyle ticari uçuşlar için kullanılacak şekilde değiştirilebiliyor.

Üretici şirket satış sözleşmesinin imzalanmasından sonra jet kabininin Prensin isteklerine göre düzenleneceği dışında bir açıklama yapmamıştı. Lüks taşımacılık sektöründe hizmet veren şirketler, özel jetlerin kabinlerini alıcıların zevklerine göre özelleştiriyor.

KONSER SALONLU UÇAK

Prensin jetini de İngiliz bir şirket 6 ay çalışarak dekore etmiş. İngiliz Daily Mail gazetesinden yayımlana habere göre uçakta kayar merdiven, konser salonu ve mermer kaplı bir buhar odası var.