BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan çok sert darbe açıklaması

Başbakan Erdoğan TÜBİTAK Kurultayı kapanış oturumunda Mısır'daki askeri darbe için çok sert açıklamalarda bulundu

Abone ol

İNTERNETHABER/ Başbakan Erdoğan Mısır'daki askeri darbe için çok sert açıklamalarda bulundu. Batı'nın yaşanan olay karşısındaki tutumunu yerden yere vuran Erdoğan Mısır'ın Türkiye'yi referans alması gerektiğini söyledi.

Hangi ülke olursa olsun Türkiye'nin yaşananlar karşısında aynı tutumu sergileyeceğini söyleyen Erdoğan, ''Darbeler kötüdür darbelerin hedefi demokrasidir. Ben Batı'ya şaşıyorum. Batı bu olaya darbe diyememiştir. Avrupa Birliği özellikle Mısır'daki darbeye tepki göstermeyerek kendi ülkelerini ayaklar altına almıştır. Sandık demokrasinin namusudur. Sandıkla gelen iktidar demokrasiyi rafa kaldırmak hakkına sahip değildir. Elindeki silah gücüne güvenen demokrasi inşaa edemez. Demokrasi sadece sandıkta inşaa edilir.'' dedi.

Başbakan Erdoğan TÜBİTAK Kurultayı kapanış oturumunda konuştu. Başbakan Erdoğan başka ülkelere de olsa darbe karşısında aynı tutumu sergileyeceklerini ve yaşananlar karşısında batının tutumunu şaşkınlıkla karşıladığını söyledi.

TÜRKİYE İLE MISIR KARDEŞ ÜLKELERDİR

Türkiye içinde bulunduğu coğrafyada en köklü devlet geleneğine sahip ülkedir. Türkiye farklı bir yerde ve konumdadır. Türkiye ile bilikte Mısır eski devlet geleneğine sahiptir. İki ülkenin ortak tarihleri eskiye dayanır.Bugüne kadar fiziki mesafe aramızda ayrılık nedeni olmamıştır.Türkiye ve Mısır ortak medeniyetin kaynaştırdığı halkları kardeş olan ülkedir. Mısır'ın şehirleri, isimleri, gelenekleri ailenin fertleri kadar birbirine aşinadır.  

TÜRKİYE ÖNEMLİ REFERANSTIR

Mısır halkı askeri ve sivil büroksasisi Türkiye'nin yakın tarihini okumalı. Türkiye'nin tecrübesini dikkata almalıdır. Demokrasisinin standatlarını yükselten ülke olarak Türkiye önemli referanstır. Demokrasi yolunda çok zorluklar yaşadık. Çok ibretlik hadiselere şahit olduk. Türkiye'nin yaşadığı tecrübeler ortadayken diğer ülkelerin aynı bedelleri ödemesini istemeyiz. Askeri darbe Türkiye'ye onlarca yıl kaybettirmiştir. Askeri darbe Türkiye ekonomisini felç etmiştir. Her askeri darbe genç nesillere ağır bedel ödetmiştir. Türkiyenin yakın tarihinde askeri darbeler uzun zamanda emellerine ulaşamamıştır. Bu darbelerin sahipleri milletin vicdanında mahkum edilmiştir.

DARBELER KÖTÜDÜR

2010 yılında yaptığımız anayasa değişikliği ile darbe girişiminde bulunanlara yargı yolunu açtık. Bu darbenin sahipleri ömürlerinde yargıya hesap vermişlerdir. Mısır'da darbeyi gerçekleştirenlerin Türkiye'den ders almaları gerekir. Darbeler kötüdür darbelerin hedefi halktır, darbelerin hedefi demokrasidir. 

DEMOKRATİK DARBE OLAMAZ

Ben Batı'ya şaşıyorum. Batı bu olaya darbe diyememiştir. Afrika Birliğini tebrik ediyorum. Afrika Birliği Mısır'ın üyeliğini askıya almıştır. Bu samimiyet testidir. Batı samimiyet testinde sınıfta kalmıştır. Demokratik darbe olmaz. Yaşam ile ölüm ne kadar birbirinin zıttı ise demokratik darbe olumlu darbe kavramı saçmadır. Bazıları çıkıyor 'darbeler kötüdür ama...' diye cümleler kuruyor. Aması lakini yok, darbeler kötüdür. Mursi'nin hataları var diyorlar. Hatasız insan var mı dünyada?

SANDIK DEMOKRASİNİN NAMUSUDUR

Bu hataları ödettirecek olan sandıktır. Darbelere kılıf üretmek için çabalayanlar hatta sessiz kalanlarda en az darbeciler kadar sorumlu ve kötüdür. Darbe Mısır'da değil başka ülkede de olsa bunu kötü görürüz. Avrupa Birliği özellikle Mısır'daki darbeye tepki göstermeyerek kendi ülkelerini ayaklar altına almıştır. Demokrasi çifte standartı kabul etmez. Sandık demokrasinin namusudur. Demokrasi genel ve eşit oy ilkesine dayanır. Demokrasinin sandık dışında kıstasları vardır. Sandıkla gelen iktidar demokrasiyi rafa kaldırmak hakkına sahip değildir. Elindeki silah gücüne güvenen demokrasi inşaa edemez. Demokrasi sadece sandıkta inşaa edilir. 

MEYDAN GÖRÜNTÜLERİ YANILTICI OLABİLİR

Ülkelerin hissiyatlarını tek başına meydanlar yansıtmaz. Meydan görüntüleri yanıltıcı olabilir. Dünya 1 yıl içerisinde  Mısır'a 1 kuruş destek vermemiştir. Mısır'a destek olmayanlar bugün ipini çekenlerdir.

Sandıkta kaybedenler çoğunluğu yok saymayı tercih etmiştir. Türkiye'de sandıktan değil demokrasi yollardan medet umanlar Mısır'da ahlak dışı yolları destekliyor. Çoğunluğun azınlığa zulmetmesine hayır. Mısır Türkiye'nin kardeşidir. Şuan da Mısır'da darbe ile işbaşına gelenler Mursi'yi içeri atmanın planlarını yapıyorlar. Bunu Mısır halkına dünyaya bize nasıl izah edecekler? Biz Mısır halkına eşit mesafedeyiz. Mısır'ın diktatörlükten kurtulmasına Mısırlılar kadar sevindik. 25 Ocak kazanımlarının heba edilmesine üzülürüz. 

DARBE İNSANLIK DIŞIDIR

Mısırlılar da iyi bilir ki halka dayanmayan irade diktatörlüktür. Nerede kime karşı olursa olsun darbeler kötüdür, insanlık dışıdır, demokrasinin açık düşmanıdır. Mısır'da demokratik kurallar derhal devreye girmeli seçimler bir an önce yapılmalıdır.


KAHİRE'DE MURSİ'YE DESTEK MİTİNGİ

Mısır'ın başkenti Kahire'nin Rabiatül Adeviye Meydanı'nda Mursi'ye destek amacıyla 10 binlerin katılımıyla miting yapılıyor.

3650.jpg