BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Böyle vefalı eşe az rastlanır

Kocaeli'de yaşayan İhsan Büyüktepe, böbrek yetmezliği bulunan 27 yıllık eşine kendi kendi böbreğini verdi.

Abone ol

Kocaeli'de 3 yıldır böbrek yetmezliği rahatsızlığı bulunan İhsan Büyüktepe, 27 yıllık eşinin bağışladığı böbreğiyle sağlığına kavuştu.

Böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören İhsan Büyüktepe, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine doktorlar tarafından diyalize girmesi gerektiğini söylendi. Bunun üzerine eşi Rabia Büyüktepe, hastaneye başvurarak böbreğini eşine vermeyi istedi.

Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) yapılan tetkiklerde böbrek naklinin uygun olduğuna karar verilmesi üzerine ameliyata alınan Rabia Büyüktepe'nin böbreği, eşine nakledildi.

3 GÜN ÖNCE AMELİYAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

KOÜ Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Levend Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, çiftin yaklaşık 6 ay önce organ nakli için kendilerine müracaat ettiğini belirterek, tüm hazırlıkları tamamladıktan sonra 3 gün önce ameliyatı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Şu anda çiftin sağlık durumunun iyi olduğunu dile getiren Özkan, Rabia Büyüktepe'yi taburcu etmeyi planladıklarını, eşinin de birkaç gün daha tedavi altında tutulacağını kaydetti.

Özkan, KOÜ Organ Nakli Merkezinin 2010 yılında açıldığını anlatarak, "Genel başarımız gayet yüksek. Bir kamu hastanesi için elimizden geldiğince en hızlı şekilde hastaları ameliyata hazırlayıp, en uygun zamanda ameliyatlarını yapıyoruz" dedi.

TOPRAĞA GİDECEK ORGAN BEDENE DÖNSÜN İSTİYORUZ

Nefrolog Doç. Dr. Erkan Dervişoğlu ise Türkiye'de yaklaşık 60 bin böbrek bekleyen hastanın bulunduğuna dikkati çekerek, kadavradan nakil sayısının artması gerektiğini ifade etti.

Dervişoğlu, insanların organ bağışçısı olması yönünde çaba sarfetmesi gerektiğini vurgulayarak, "Böbrek yetmezliği olan hasta sayısı her geçen gün artıyor. Diyenet İşleri Başkanlığı vurguluyor, Sağlık Bakanlığı vurguluyor ama hala organ bağışı konusunda istenilen seviyede değiliz. Toprağa gidecek organ bedene dönsün istiyoruz" diye konuştu.

HER GÜN GÖZÜMÜN ÖNÜNDE ERİYORDU

Eşine böbreğini veren 44 yaşındaki Rabia Büyüktepe de 27 yıldır evli olduklarını ve eşinin rahatsızlığı nedeniyle yaklaşık 3 yıldır hastaneye gittiklerini anlattı.

Eşinin hayatının kurtulmasına çok sevindiğini belirten Büyüktepe, şöyle konuştu:

"Çünkü her gün gözümün önünde eriyordu. Böbreğimi kendi isteğimle verdim. Onun kurtulmasından mutluyum. Zor bir karar ama hayat müşterektir. Belki ben aynı durumda olsam o da bana böbreğini verirdi. Ben 15 yaşında onun yanına geldim. Onun yanında büyüdüm diyebilirim. O yüzden seve seve böbreğimi verdim."

ONU EL ÜSTÜNDE TUTMAM LAZIM 

İhsan Büyüktepe (51) ise eşinin bu fedakarlığının kelimelerle anlatılamayacağını dile getirerek, "3 yıldır tedavi oluyordum artık diyalize girmem gerekiyordu. Eşim 'Artık uyuyorsa böbreğimi vereceğim' dedi. Bunu söylediği zaman 3 gün üst üste ağladım. İyileştikten sonra onu el üstünde tutmam lazım" şeklinde konuştu.

Büyüktepe, can kurtarmanın çok güzel bir duygu olduğunu vurgulayarak, bütün insanların organ bağışında bulunması gerektiğini kaydetti.