BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Daha uzun yaşamak için...

Kavga etmeyen çiftlerin daha uzun yaşadığı ileri sürüldü.

Abone ol

Uzmanlara göre bu daha az stres, daha iyi yemek ve daha az sigara anlamına geliyor.

Karı-koca arasında kavga etmek için bahane çok kolay bulunabilir. Para, kaynan, televziyon seyretmek veya çocuklar... Bu gerekçeleri daha da uzatabiliriz. Ancak yapılan son araştırmalar bu kavga gerekçelerinin gözardı edilmesini sağlayabilir. Araştırmaya göre kavga etmeyen çiftler daha uzun yaşıyor. Evlilik yaşamıyla ilgili 20 yıllık bir araştırmada kavga etmeyen çiftlerin düzenli olarak münakaşa eden çiftlere göre daha sağlıklı kaldığı ve daha uzun yaşadığı ileri sürüldü. Araştırmada kavga sebepleri arasında en yaygın olanları ise mali durum ve kaynana öne çıkıyor.

ABD'nin Utah eyaletindeki Brigham Young Üniversitesi'nden uzmanlar yakklaşık 1700 evli çifti 20 yılı aşkın bir süre takip etti. Fiziksel sağlık, tartışmaları konusunda düzenli anket, mutluluk ve yaşam kaliteleri ölçüldü. Araştırma sonunda çok fazla kavganın genel sağlığı olumsuz etkilediği ve mutlu olmanın ise uzun yaşam getirdiği tespit edildi.

Araştırmada kavga sebepleri arasında öne çıkanlar kaynana sorunu ve mali durum olarak belirtildi. Journal of Marriage and Family dergisinde yayımlanan araştırmada mutluluğun evlilikte her iki tarafa da sağlık getridiği kaydedildi. Mutlu çiftlerin daha çok birlikte yemek pişirdiği, beraber yemek yediği, diğer çiftlerde sie bu gibi davranışların daha seyrek görüldüğü idade edildi.

Araştırmaya öncülük eden Rick Miller mutluluk ile sağlık arasında bir ilişki olduğunu söyledi. Kavga olmayan bir ailede stresin düştüğü, depresyon, anksiyete, kötü yemek yemek, sigara içmek ve kötü uykunun da daha az olduğu araştırmalar tarafından ortaya kondu.