BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Mısır'da meydanlarda ateş açıldı

Mısır halkı Mursi'nin ve Müslüman Kardeşlerin çağrısına uyarak darbeye karşı protestolarını sürdürüyor.

Abone ol

İNTERNETHABER -  Mısır'da askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçileri ile karşıtları arasında dünden beri süren çatışmalarda en az 30 kişi hayatını kaybetti.

İskenderiye’deki şiddet olaylarında 12 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı bildirildi. Başkent Kahire’de de en az 5 kişi yaşamını yitirdi.

El Ariş’in Kuzey Sinai kasabasındaki olaylarda 5 polis memurunun ve 2 göstericinin öldürüldüğü kaydedildi. Ülkenin değişik bölgelerinde 6 kişinin daha hayatını kaybettiği öğrenildi.

İHVAN'IN İKİ NUMARASI TUTUKLANDI

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır tutuklandı.

Basın sorumlusu El Fakharani Mursi'nin serbest bırakılacağı bilgisinin doğru olmadığını söyledi.

Ordunun Mursi'ye koalisyon önerdiği iddia edildi.

Mursi yanlıları Adeviye'de karşıtları ise Tahrir'de toplanmayı sürdürüyor.

RESMİ ÖLÜ VE YARALI RAKAMLARI

Sağlık Bakanlığı ölü sayısının 17 olduğunu ölü sayısının 500'ü aştığını duyurdu.

Bir çok bölgede ordunun içinde çatışmaların başladığı ve emre uyulmayıp geri çekilmelerin başladığı belirtiliyor.

Diğer taraftan Mursi taraftarları Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı kuşatma altına aldı. Diğer illerdeki Mursi yanlıları da Kahire'ye gitmek için harekete geçti.

Kimliği belirsiz kişilerin Mursi taraftarlarına saldırdığı bildirildi. Ezher şeyhi çatışmaların durması için herkesi göreve çağırdı.

6 EKİM KÖPRÜSÜ'NDE ÇATIŞMA

6 Ekim Köprüsü üzerinde Baltacılar ve Mursi yandaşları arasındaki çatışma devam ediyor.

İskenderiye'de polisin halka ateş açtığı belirtiliyor

Mısır'da Mursi taraftarı yüzbinler Tahrir Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Polis, İhvan taraftarlarını Nil üzerindeki köprülerde karşıladı, çatışmalar başladı.


Mursi taraftarları ile darbe yandaşları birbirlerine taş, molotof ve havaifişeklerle saldırıyor.


HELİKOPTERLER BOMBALADI

Sina'da iki güvenlik görevlisinin öldürülmesinin ardından, Mısır ordusuna ait helikopterler El-Ariş Havaalanı'na yakın bölgeleri bombaladı.

Asyut kentinde Mursi destekçilerine ateş açıldı 2 kişi daha öldü. Kahire'de de gündüz açılan ateşte 4 kişi ölmüştü.

BEYYUMİ VE KATATNİ SERBEST BIRAKILDI (HABERİN DEVAMI...)

TAHRİR'E YÜRÜNÜYOR

Mursi taraftarlarının bazıları Tahrir'e yürüyüşe başladı. Ordu ateş açılacağı uyarısında bulundu.

KURAN OKUNUYOR

Adeviye meydanında Kuran'ı Kerim okunmaya başlandı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN MEYDANLARA ÇIKIN ÇAĞRISI

Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Mısır ordusunun herhangi bir grubu himaye etmemesi veya taraf olmaması gerektiğini vurgulayarak, Mısır halkını, Muhammed Mursi'nin yeniden görevine dönmesi için meydanlara çıkmaya davet etti.

Kahire'de Adeviye Meydanı'ndaki 1 milyondan fazla Mısırlıya seslenen İhvan lideri Bedii, Mursi'nin görevi iade edilmedikçe meydanlardan çekilmeyeceklerini söyledi

MISIR'DA MECLİS FESHEDİLDİ (HABERİN DEVAMI...)

MURSİ'NİN TUTULDUĞU BİNAYA YÜRÜYORLAR

Mısır’ın başkenti Kahire’de Müslüman Kardeşler taraftarı göstericilerin devrik lideri Muhammed Mursi’nin tutulduğu askeri binaya doğru yürüdüğü bildirildi.

4 ÖLÜ! 

Kahire'de sokaklara çıkan halkın üzerine asker ateş açtı; ilk belirlemelere göre 4 kişi öldü. İki vali darbeye tepki olarak istifa etti. Adeviye Meydanı'nda ise kalabalık 1 milyonu aştı. Görgü tanıkları olayda yaralananlar da olduğunu aktarıyor.

Darbeye direnmek için meydanlara inen halkın üzerinden gün boyunca helikopterler alçak uçuş yaparak eylemcileri taciz etti. Gün boyunca savaş jetleri de Kahire semalarında ara ara uçmaya devam etti.

mursi.20130705192454.jpg 

SİLAHLI ÜÇ KİŞİ YAKALANDI

Darbeye karşı ayaklananların toplandığı Nahda Meydanı'nda "baltacılar" olarak nitelendirilen ve üzerlerinden silah çıkan üç kişi eylemciler tarafından yakalandı.

Mısır'da askeri cuntanın ikin gün önce silah zoruyla, Mursi'yi koltuğundan indirmesi üzerine eylemlere başlayan halk, iktidarın geri verilmesini, liderlerinin serbest bırakılmasını istiyor.

Günlerdir meydanlarda bekleyen halk, yoğunluk olarak Kahire'deki Adeviye Meydanı ile Nahda Meydanı'nda toplanmış durumda.

Adeviye Meydanı'ndaki kalabalığın 1 milyonu aştığı belirtiliyor.

Meydanın girişindeki sokaklarda bazı molotoflu şahısların, kalabalığı tehdit ettiği gelen bilgiler arasında.

İKİ VALİ MURSİ İÇİN İSTİFA ETTİ

Mısır'da Mursi'ye destek gösterileri yayılıyor. Garbiyye ve Süveyş valileri Mursi'ye yapılan darbeye tepki olarak görevlerinden istifa etti.

YARGIDA İKİ ÖNEMLİ GELİŞME

Bugün yargıda önemli iki gelişme daha yaşandı. Birincisi Mursi'nin de içinde bulunduğu 36 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. İkincisi ise Mursi'nin görevinden aldığı başsavcı Abdulmecid müdahalenin ardından görevine dönmüştü. Abdulmecid'in üç günlük görevinden istifa edeceği açıklandı. Özellikle de 6 Nisan hareketi Abdulmecid'in geri dönmesinden son derece rahatsız olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu açıklamıştı.

GÖSTERİCİLER MURSİ'NİN BULUNDUĞU BİNAYA YÜRÜYOR

Göstericilerin ise Mursi'nin bulunduğu binaya yaklaştığı gelen bilgiler arasında.

MURSİ İÇİN MİTİNG

"Askeri Darbeye Hayır" adı altında düzenlenen gösteri için başkent Kahire'nin doğusundaki Rabiatu'l-Adeviyye Meydanı'na akın eden göstericiler, "Uyan Sisi, liderimiz Mursi", "Mursi çok yaşa", "Bozguncuların aramızda yeri yok" sloganları atıyor.

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu ve sayıları giderek artan göstericiler, Mısır bayrakları ve Mursi'nin fotoğraflarını da taşıyor.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, El-Cemaatu'l-İslamiyye ve Mursi'ye destek veren bazı İslami partilerin katılımıyla yapılan gösterilerin güvenliğini sağlamak için, eylemi organize eden gruplar tarafından önlemler alındı.

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, çarşamba akşamı, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu, anayasanın askıya alındığını ve erken seçimler yapılıncaya kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adli Mansur'un geçici cumhurbaşkanı olarak atandığını açıklamıştı. Mansur, yapılan törenle geçici cumhurbaşkanlığı görevi için yemin etmişti.

misirmursi.jpg