BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

CHP'li Özgür Özel'den İlker Başbuğ açıklaması yine savunuruz

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, FETÖ'nün siyasi ayağı olarak AK Parti'yi işaret eden İlker Başbuğ'a milletvekillerina dava açmasını isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili "780 gün senden alacaklı olan Başbuğ'a dava açtırıyorsan biz yine avukatız. CHP'liler, Genel Başkanımız, senin açacağın davada yine Başbuğ'u savunuruz." dedi.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan kanuna ilişkin, "26 Haziran 2009'daki kanun teklifini getiren siyasiler araştırılsın. FETÖ'nün siyasi ayağı yok dersek gerçek inkar olur." ifadesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Milletvekilleri olarak hepiniz dava açmalısınız. FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması Meclise saygısızlıktır." açıklamasını değerlendirdi.

İlk fay kırıklığı dershanelerin kapatılmasıyla başladı

FETÖ'nün, yıllardır hazırlandığı devleti ele geçirme çabalarında en uygun ortamı son 17 yılda bulduğunu öne süren Özel, FETÖ'nün 17-25 Aralık'a, iktidarın nasırına basana kadar etle tırnak gibi olduğunu, ilk fay kırıklığının dershanelerin kapatılmasıyla başladığını söyledi.

"Başına bunlar gelir miydi?"

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, başbakan olduğu dönemdeki haftalık olağan görüşmelerinde Erdoğan'ı FETÖ konusunda en çok uyaran kişi olabileceğini belirten Özel, Başbuğ'un FETÖ kumpasıyla tutuklanarak 780 gün cezaevinde yattığına dikkati çekti. Başbuğ'un, FETÖ'cülerin hedefi olduğunu ifade eden Özel, "FETÖ, Başbuğ'dan memnun olsaydı başına bunlar gelir miydi? Başbuğ'un dediklerini dinleselerdi bu darbe gelir miydi?" diye sordu.

Özel, özür dilemeleri gerekirken AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in Başbuğ'u eleştirdiğini, Erdoğan'ın da "Milletvekilleri olarak hepiniz dava açmalısınız." dediğini anımsattı.

CHP Grup Başkanvekili Özel, 25 Haziran 2009'da dönemin AK Parti Grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Bekir Bozdağ ve Ahmet Aydın ile 3 milletvekilinin imzasıyla bir önerge sunulduğunu, kelime oyunlarıyla asker kişilere sivil yargılama yolunun açıldığını kaydederek, Başbuğ'un bu kanundan 3 yıl sonra yargılandığını belirtti.

CHP düzenlemeye evet dedi mi?

"CHP ile mutabakat vardı. Kemal Kılıçdaroğlu da görüşmelere katıldı." denildiğine işaret eden Özel, "İnsanda biraz korkma, utanma olur. Kılıçdaroğlu, grup başkanvekili ancak nöbetçi değil. Salonda Hakkı Suha Okay var. Kanunun tümü üzerinde CHP 'hayır' oyu veriyor. Ertesi sabah Okay, 'Böyle bir mutabakatımız yok' diyor. Davalar kabul edilse, Başbuğ'a ceza verilse 780 gün daha mı hapiste yatıracaksın?" dedi.

Sen yine aynı tarihi noktadasın

Özel, "Baykal'ın çağrısıyla bunu yaptık." denildiğini ifade ederek, "Vallahi de billahi de yalan. Son kanıt; bu maddeyi Anayasa Mahkemesine götürdük. Mutabakat olsa bu madde Anayasa Mahkemesine gider mi? Mahkeme bunu reddetmeyip kabul etse Başbuğ tutuklanmayacaktı. Başbuğ'un açıklaması, zorunuza mı ağrınıza mı gitti?" diye konuştu.

Senin açacağın davada yine Başbuğ'u savunuruz

FETÖ'nün yasama organı üzerindeki faaliyetlerinin sadece bu önergeyle sınırlı olmadığını savunan Özel, Ergenekon savcıları için Meclisten koruma yasaları çıkarıldığını söyledi. Özel, şunları kaydetti:

"Sen yine aynı tarihi noktadasın. Başbuğ ve onun gibi Balyoz'da, Ergenekon'da, askeri casuslukta nice mağdurlar varken doğruyu söyleyen, 780 gün senden alacaklı olan Başbuğ'a dava açtırıyorsan biz yine avukatız. CHP'liler, Genel Başkanımız senin açacağın davada yine Başbuğ'u savunuruz, siz yine FETÖ'cü savcıları savunduğunuz tarafta durun bakalım. Hiç sıkılmadan, utanmadan, Ergenekoncuların yanında saf tutan savcı olanların karşısında bu ülkenin yurtseverleri savunulacaksa biz yine bu avukatlığı yaparız. Tarih bizi yine haklı çıkartır."

Erdoğan ne demişti?

FETÖ'nün siyasi ayağı olarak AK Parti'yi işaret eden Başbuğ'a tepki gösteren Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşmuştu.

"Süratle hepiniz dava açmalısınız"

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri mahkemeleri tümden kaldırdıklarını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir genelkurmay başkanı,kendisini gayet iyi tanırım, bu düzenlemeyi bahane ederek Meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır. Şimdi ben özellikle kendi grubumuza sesleniyorum: Burada parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız. Çünkü Anayasa bunu buna amir ve Meclisin yasama yetkisini, dışardan birilerinin kalkıp da atıp tutmak suretiyle yere çalmaya hakkı yoktur. Maalesef bu açıklamalara CHP'den ve diğer partilerden kimi milletvekilleri de destek vermiştir. Daha önce aksi kararı aldıkları halde. Bundan yaklaşık 11 yıl önce tüm partilerin desteğiyle çıkarılan bir düzenlemenin üzerinden FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclise saygısızlıktır. Daha da önemlisi bu düzenlemeye destek veren tüm milletvekillerinin, böyle bir ithama maruz bırakılması, yasama dokunulmazlığına ve milli iradenin temsilcilerine yönelik gayet bilinçli bir saldırıdır. Vesayet döneminin hevesi olan bu yaklaşımların, kendileri de milletvekili sıfatı taşıyanlar tarafından desteklenmesinin ise anlaşılabilir hiçbir tarafı yoktur."

Erdoğan, milletvekili arkadaşlarına "parlamentonun hukukunu korumaları, hukukun gereği neyse yapmaları" çağrısında bulundu.

"Bu, boru göstermeye benzemez"

Meclisi ve milletvekillerini aşağılayarak yalnızca darbe ve vesayet zihniyetine hizmet edilebileceğini vurgulayan Erdoğan, "Bu, boru göstermeye benzemez. Bu defa parlamento hukuku boruyla sindirilemez. Emekli bir askerin peşine düşüp Meclisi, milletvekillerini, yasama dokunulmazlığını izama yeltenenler herhalde kendi geçmişlerinden utanıyorlar. Aksi takdirde böyle bir yanlışın içine düşmezlerdi." dedi.

Erdoğan, "CHP'nin geçmişinde hiç şüphesiz utanacak çok işi, eylemi, söylemi vardır ama müsterih olsunlar, bu konu göğüslerini gere gere savunabilecekleri bir meseledir. Meclis'te 2009'da görev yapan tüm arkadaşlarımız başta olmak üzere, tüm milletvekillerimizin bu tür ithamları dile getirenlere karşı hemen dava açarak, parlamentonun ve yasama dokunulmazlığının onurunu savunacaklarına inanıyorum." diye konuştu.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Döner baskınında mide bulandıran görüntüler
Foto Galeri Döner baskınında mide bulandıran görüntüler Galeriye Gözat