BIST 10.333
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.458,87
HABER /  GÜNCEL

Çanakkale abidesi çöküyor

Çanakkale şehitleri anısına yaptırılan Çanakkale Şehitleri Abidesi çökmek üzere.

Abone ol

Bakımsızlık ve inşaat sırasında kullanılan malzemelerin kötü oluşu nedeniyle temelleri çürüyen abidenin, taşıyıcı kolonlarında korozyon oluştu ve sonunda çökme tehlikesine karşı abide ziyarete kapatıldı.

Milliyet ekibi, Eceabat Kaymakamı Muhterem İnce ile abidenin en alt katını gezdi. Nemden nefes almanın bile zor olduğu bodrumda abideyi ayakta tutan taşıyıcı direklerin içindeki demirler dışarıya çıkmış, bir kâğıt parçasına dönüşmüştü. Ana taşıyıcıları birbirine bağlayan kolonlar nemden sırılsıklam olmuştu. Beton toprak gibi dağılıyordu. Abidenin altı, yılların ihmaliyle çöplük görüntüsü veriyordu, üzerinde toplanan yağmur suları, bir boruyla taşıyıcı sisteminin dibine akıyor, çöplüğe dönüşen drenaj sistemi tıkandığından yağmur suları temellerde birikiyordu.

'Ufak bir depremde bile yıkılır'
En ufak bir depremde yapının yıkılabileceğini söyleyen Kaymakam İnce, "Kalabalık gruplardan ve deprem tehlikesinden korktuğumuz için abideyi ziyarete kapattık. Kolonlardaki demirler tahta parçası gibi kopuyor. Biz hep makyaja önem veriyoruz. Altını görmüyoruz. Şehitliğe yapılacak en önemli hizmet burayı bir an önce güçlendirmektir" diyordu.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün'ün tespitleri de İnce'ninkinden farksızdı: "Dışarıdan muhteşem görünen devasa abidenin altına girdiğimizde korkunç bir manzarayla karşılaştık. Biz oraya müze yapmak düşüncesiyle girmiştik. Ancak bundan önce güçlendirmenin yapılıp tehlikenin ortadan kaldırılması gerektiğini fark ettik. Hemen hazırlıkların yapılmasını istedik. Gerçekten de betonların durumunu görünce şok yaşadım. Abideyi taşıyan betonlar sanki topraktan yapılmıştı."