BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,05
ALTIN 2.324,97
HABER /  DÜNYA

ABD'nin İran politikalarından rahatsız olan İsrail rotayı Çin'e çevirdi

ABD'nin İran ile nükleer müzakerelere geri dönmesinden rahatsız olan İsrail, Çin'in bölgede istikrarı sağlayabileceğini ve Ortadoğu'da ABD'nin yarattığı boşluğu doldurabileceğini düşünüyor.

Abone ol

İsrail, bölgede ABD'yle rekabet etmesi için rotayı Çin'e çevirdi. ABD'nin İran ile nükleer müzakerelerin yeniden başlamasına onay vermesinden tedirgin olan İsrail'in önde gelen kuruluşlarından Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (INSS), Çin'in bölgede daha aktif rol oynaması gerektiğine yönelik bir rapor yayımladı.

"İsrail'i İran'dan kurtarabilir"

INSS Başyazarı Kevjn Lim'in hazırladığı rapora göre; dünya siyasetinde ağırlığını hissettirmek isteyen Çin, kendisini daha sorumlu bir küresel güç olarak göstermek amacıyla daha fazla çaba göstermeye başladı. Bu bağlamda Pekin yönetiminin Ortadoğu'da daha aktif rol oynayacağına inanan Lim, Çin'i İsrail'i potansiyel İran tehdidinden kurtarabilecek birkaç aktörden biri olarak görüyor. İran'ın ABD yaptırımlarına karşı Pekin'le derin iş birliğinin olduğunu vurgulayan araştırmacıya göre Çin, Ortadoğu'da yeni bir denge kurabilir ve ipleri eline alabilir.

"Tahran'a baskı yapılmalı"

Çin'in İsrail için Tahran'la bağları asla koparmayacağını vurgulayan Lim, "Çin'i İran'a yaptırım yapmak için baskılamak ters tepebilir. İlk başlarda İran'ın tavrını yumuşatması için baskı yapılması gerekli" sözlerine raporunda yer verdi. İsrail'in Çin'i bu alanda teşvik etmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda, "İsrail, Pekin yönetimini İran'ın saldırganlığını azaltması için baskı yapması ve nükleer silahların yayılmasını engellemesi konusunda katı bir duruş sergilemesi için teşvik etmelidir" denildi.

"Çin zararlı çıkar"

Öte yandan; Ortadoğu'da daha aktif rol oynayacak bir Çin'in bölgede istikrar sağlamasının kendi ticaretine ve ekonomik çıkarlarına fayda sağlayacağına işaret edildi. Olası bir İran-İsrail çatışmasında Çin'in ticari faaliyetlerinin sekteye uğrayacağını söyleyen Lim, tansiyonun yükselememesi için Çin'in sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Lim, aksi takdirde bu işten zararlı çıkacak taraflardan birinin Pekin yönetimi olacağı konusunda da uyarıda bulundu. (Haber 7)