BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD seçimi son durum! Amerika'da kim kazandı Joe Biden ve Donald Trump'ın oyu

AMERİKA'daki seçim sonuçlarından son dakika haberler dünya gündeminin ilk sırasında. ABD'de başkanlığına yakın olan isim Joe Biden gibi görünürken Donald Trump mahkemeye gidiyor. Biden geriden geldiği Georgia'da geriden geldiği seçimde öne geçti. Pensilvanya'da fark azaldı. İşte ABD seçim sonuçları:

Abone ol

ABD'yi dört yıl yönetecek başkanı seçmek için 150 milyondan fazla insan 3 Kasım'da sandığa gitti. Ancak ülkede halen başkanın kim olduğu kesinleşmedi. Joe Biden'ın ABD'nin 46. başkanı olma ihtimali yüksek. Şu anda seçim Nevada, Arizona, Pensilvanya, Kuzey Caroline ve Georgia eyaletleri arasında sıkışmış durumda. Son olarak 5 milyondan fazla oyun kullanıldığı Georgia'da Biden, geriden gelerek çok az bir farkla öne geçti.

Seçimin sonucu bu eyaletlere bağlı

Toplamda 50 eyalette düzenlenen seçimin sonucu halen netleşmedi. ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat rakibi Joe Biden halen 270 delegeye ulaşmak için bekliyor. Seçim Nevada, Arizona, Pensilvanya, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletleri arasındaki sonuca bağlı.

Georgia'da Biden öne geçti

Arizona ve Nevada'da önde olan Biden, geriden geldiği Georgia eyaletinde 917 oy farkla öne geçti. Arizona ve Nevada'yla 270 delegeyi tuttumuş gibi görünen biden Georgia'yı da alırsa delege sayısını 286'ya çıkartacak. Associated Press'in aktardığı verilere göre Georgia'da sandıkların yüzde 99'u açılmış durumda. 

Pensilvanya'da fark azaldı

Öte yandan Biden, 500 bin oy geriden geldiği Pensilvanya'da da eşitliği yakalamak üzere. ABD Başkanı Trump, 20 delegenin bulunduğu Pensilvanya'da sadece 17 bin oy farkla önde. Sandıkların yüzde 97'si açılmış durumda. 

Oy sayım yerine katliama gidiyordu

Philadelphia polisi, eyalette sayımların yapıldığı Pensilvanya Kongre Merkezi'ne yönelik bir saldırı planının açığa çıkarıldığını açıkladı.  Bir aracın saldırı amacıyla Virginia'dan hareket ettiği ipucu üzerine harekete geçen polis ekipleri, düzenledikleri operasyonda araçtaki bir kişiyi gözaltına aldı. Yapılan aramada ise bir silah ele geçirildi. Yakalanan şüphelinin hangi suçlamayla karşılaşacağı henüz bilinmiyor.  

Michigan'ı Biden kazandı
CNN ve NBC'ye göre, Biden, Michigan eyaletinde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı geride bırakarak 16 delegeyi hanesine yazdırdı. ABD'de şu ana kadar açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, Biden'ın 264, Trump'ın 214 delegesi bulunuyor.

En büyük zaferlerden birini kazanacağız
ABD seçimlerinde son durum henüz netleşmezken, Demokratların başkan adayı Joe Biden Delaware'de halka seslendi. Biden konuşmasında, zafer ilan edebilmek için tüm oyların sayılması gerektiğini söyledi. Biden ayrıca, "ABD'de görülmüş en büyük zaferlerden birini kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Trump'ın iki itirazı reddedildi
Donald Trump’ın hukuk ekibinin bazı eyaletlerde sayımlara dair yaptığı itirazlara yanıt gelmeye başladı. Biden’ın kazandığı Michigan’da bir yargıç, postayla kullanılan oyların sayıldığı her kurulda bir gözlemci bulunana kadar sayımların durdurulmasına, halihazırda postayla sayılmış oyların da tekrar sayılmasına yönelik başvuruyu reddetti. Georgia eyaletinde de Trump ekibi postayla kullanılan ve seçim gününden sonra ulaşan oyların sayılmasına itiraz etmişti. Dosyayı inceleyen bir yargıç, başvuruyu reddetti. Article share tools

Biden'den yeni tweet
Demokratların adayı Joe Biden, Neveda'daki oy oranlarının açıklanmasının ardından twitter'dan Trump'ın suçlamalarına cevap verdi. Biden, Trump'ın söylediğinin aksine onurlu bir demokrat gibi yürüttüğünü ve ülkeyi de Amerikan başkanı gibi yöneteceğini söyledi.

Reuters'in geçtiği sonuçlar
Seçici Kurul'da 6 delegesi bulunan Nevada'da oy sayımının tamamlanmasına az kaldığı açıklandı. Reuters'ın geçtiği son sonuçlara göre eyalette Demokrat aday Joe Biden yüzde 49.4 ile önde. Trump'ın oy oranı ise yüzde 48.5.

Las Vegas'ı da barındıran Clark vilayetinden yetkili Joe Gloria, sayılmış olan 51 bin pusulanın sonucunun da yarın açıklanacağını belirtti. Eyaletin genelinde ise 63 bin 200 sayılacak oy kaldı.

Michigan'da ise Biden geride başladığı sayım sürecinde, Demokratların kalesi olarak bilinen Detroit şehrinden postayla gönderilen oyların açılmaya başlamasıyla birlikte öne geçti ve akşam saatlerinde yapılan hesaplamalarla da kazanacağı tahmin edilen eyaletler arasına eklendi.

Trump: Bu seçimi bizden çalabilirler

Nevada başta olmak üzere bir kaç eyalette istediği sonuçları alamayan Trump, bir kez daha oy sayımıyla ilgili twitter'dan Biden taraftarlarını uyardı. İşte Trump'ın attığı o tweet;

"Yasal yollarla kullanılmış oyları sayarsınız ben bu seçimi kolaylıkla kazanıyorum! Yasal olmayan ve geç gelen oyları sayarsanız, (Demokratlar) bu seçimi bizden çalabilirler."

abd seçimleri son durum kim kazandı

Bu eyaletler sonucu belirleyecek

Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili kampanya ekiplerinin gözü, sayım işleminin devam ettiği Georgia, Kuzey Carolina, Arizona, Nevada ve Pennsylvania'da. Buralardan çıkacak sonuca göre ABD'nin yeni başkanının kim olacağı sorusunun netleşmesi bekleniyor. Başkanı seçecek kurulda Pennsylvania'nın 20, Arizona'nın 11, Georgia'nın 16, Nevada'nın 6, Kuzey Carolina'nın 15 delegesi var.

Trump'a kötü haber
Oy sayımının devam ettiği kritik eyaletlerden Georgia'da Donald Trump'ın seçim kampanyası ekibinin oy sayımının durdurulması yönünde açtığı davaya mahkemeden ret yanıtı geldi. Georgia eyaletinde yüzde 98'i sayılan mevcut sonuçlarla Trump her ne kadar yüzde 49,2'ye karşı yüzde 49,5'le önde olsa da kalan oyların büyük kısmının Biden lehine değişeceği ön görülüyor. Zira posta yoluyla kullanılan oyların önemli kısmının, sonucu Joe Biden lehine çevirebileceği yorumları yapılıyor. 

Trump'tan 'Hileyi sonlandırın' twiti 
Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı ve mevcut ABD Başkanı Donald Trump, oy sayımının sonlandırılması yönündeki çağrısının ardından bir Twit iletisi daha yazarak 'Hileyi sonlandırın' ifadelerini kullandı. Trump'ın bu çağrıyı ne için yaptığı ya da hangi seçim bölgesi için yaptığı henüz anlaşılamadı. 

"Biden'a dava açacağız"

ABD Başkanı Donald Trump, rakibi Joe Biden ekibinin Nevada ve Pensilvanya'da seçimleri kazandıklarını açıklaması üzerine, "Biden'ın kazandıklarını açıkladığı yerlerde seçimlerde usulsüzlük nedeniyle dava açacağız." açıklamasında bulundu. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Biden'ın kazandıklarını açıkladığı yerlerde seçimlerde usulsüzlük nedeniyle dava açacağız. Elimizde çok fazla delil var. Sadece medyaya bakın. Biz bu seçimleri kazanacağız. Önce Amerika." ifadesini kullandı. Trump'ın bu iletisi, Twitter tarafından 'yanıltıcı' bulunduğu gerekçesiyle etiketlendi.

Müslümanlar kime oy verdi?

ABD'de yaşayan Müslüman seçmenlerin yüzde 69'nun, 3 Kasım başkanlık seçiminde Demokrat başkan adayı Joe Biden'a destek verdiği açıklandı. Sivil haklar konusunda faaliyet gösteren ülkenin en geniş Müslüman sivil toplum organizasyonlarından Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), “2020 Müslüman Seçmen Başkanlık Seçimi Çıkış Anketi” başlıklı bir çalışma yayımladı. Buna göre, 59. başkanlık seçimlerinde bir milyondan fazla Müslüman seçmenin oy kullanırken, bu oyların yüzde 69’u Biden’a, yüzde 17’si de Cumhuriyetçi aday Donald Trump’a gitti.

Yahudiler kime oy verdi?

İsrail eski İletişim Bakanı Eyüb Kara, Amerikan Yahudilerinin büyük çoğunluğunun başkanlık seçiminde Demokrat Partinin adayı Joe Biden'a destek vererek Başkan Donald Trump'a "ihanet" ettiğini savundu.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Joe Biden'in hayatı acılarla dolu! Eşi ve iki çocuğu neden öldü?
Foto Galeri Joe Biden'in hayatı acılarla dolu! Eşi ve iki çocuğu neden öldü? Galeriye Gözat