BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.446,11
HABER /  DÜNYA

ABD seçim sonuçları kim kazandı? Joe Biden sevinçli Donald Trump'a büyük şok

ABD başkanlık seçim sonuçlarından son dakika haberler geliyor. Georgia'nın ardından Pensilvanya'da da Joe Biden, Donald Trump'ın önüne geçti. İşte ABD seçimlerinde son durum:

Abone ol

ABD'de 3 Kasım günü yapılan seçimlerin üzerinden üç gün geçti; ülkenin yeni başkanının kim olacağı henüz netleşmiş değil. Şu ana kadar her iki aday da Seçici Kurul'da 270 üyeye ulaşamadı. İlk sonuçlara göre Joe Biden rakibi Donald Trump'ın önünde götürdüğü yarışta zafere yakın olan isim. Seçimin sonucunu büyük ölçüde Georgia, Nevada, Arizona ve Pennsylvania'da devam eden oy sayımları belirleyecek. Joe Biden, sandıkların yüzde 99'unun açıldığı Georgia'da Trump'ın önüne geçti. ABD medyası ise Donald Trump'ı adeta süründürüyor. TV'ler yayınını kesti, CNN sunucusu dalga geçti, twitter kırmızı etiket koydu. 

Georgia'da oylar yeniden sayılacak

Georgia eyaletinin seçimden sorumlu yetkilileri, eyalette oy sayımının yeniden yapılacağını duyurdu.

Eyalet yasalarına göre oy farkı yüzde 0,5'in altında olursa sayımın tekrarlanması talep edilebiliyor.

Posta yoluyla kullanılan oyların da sayılmasıyla Biden Trump karşısında öne geçmişti.

Biden ile Trump arasında yaklaşık 1100 oy fark var. Bu da yüzde 0,1'den daha az bir orana tekabül ediyor.

Pensilvanya'da Trump'a şok

Georgia eyaletinin ardından Donald Trump yarışı önde götürdüğü Pensilvanya'dan da kötü haber aldı. Pensilvanya eyaletinde oyların yüzde 95'inin sayılmasıyla birlikte Demokratların başkan adayı Joe Biden, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump karşısında 5 bin 587 oy farkla öne geçti. Biden, 3 milyon 295 bin 304 oyla oyların toplam yüzde 49.4'ünü aldı. Rakibi Trump ise 3 milyon 289 bin 717 oyla oyların toplam yüzde 49.4'ünü aldı.

abd secim sonuclari

Kritik eyaletlerde son durum
Georgia'da sonuçlar bugün açıklanabilir. Trump'ın baştan beri önde götürdüğü Georgia eyaletinde Joe Biden çok az oyla öne geçti. Eyaletteki 'yeniden sayım' kurallarını bu noktada hatırlamakta fayda var. Kaybeden aday, eğer oy toplamları arasındaki fark yüzde 0,5'in altındaysa yeniden sayım talep edebiliyor. Oyların yüzde 99'unun sayıldığı eyalette, Biden yüzde 49,39 oy alırken, Trump yüzde 49,37 oy oranına sahip görünüyor.

Pennsylvania'da oyların yüzde 95'inin sayılmasıyla birlikte Demokratların başkan adayı Joe Biden, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump karşısında 5 bin 587 oy farkla öne geçti. Biden, 3 milyon 295 bin 304 oyla oyların toplam yüzde 49.4'ünü aldı. Rakibi Trump ise 3 milyon 289 bin 717 oyla oyların toplam yüzde 49.4'ünü aldı.

Nevada'da Joe Biden ile Donald Trump arasındaki fark 11 bin civarı. Oyların yüzde 89'u sayıldı.
Arizona'da Biden Trump'ın yaklaşık 7 bin oy önünde görünüyor.

ABD TV'lerinden Trump'a şok

ABD Başkanı Donald Trump, ülkede düzenlenen seçimlerde çok fazla hukuki süreç yönetecekleri ve belki de Yüksek Mahkemeye gidebileceklerini söyledi. Donald Trump, basın toplantısında seçimi kendisinin kazandığını ve Demokratların öne geçtiği eyaletlerde hile yaşandığını iddia etti. Televizyon kuruluşları, söz konusu iddialara tepki olarak Trump'ın canlı yayın konuşmasını yarıda kesti.

CNN sunucusu dalga geçti

Trump'ın konuşmasının hemen ardından durumu değerlendiren CNN sunucusu Jake Tapper sözlerine "ABD için çok üzücü bir gece" diyerek başladı ve şunları söyledi:

-"Bir ABD Başkanı'nın elinde hiçbir delil olmadan seçimlere hile karıştırıldığını iddia etmesi demokrasiye bir saldırıdır. (Trump) bizlere adeta bir yalanlar şöleni sundu. Seçimleri çalıyorlar diye yalan üzerine yalan konuşuyor. Söyledikleriyle ilgili hiçbir kanıtı yok. Bu doğru değil. Bu çok çirkin ve doğrusunu söylemek gerekirse içler acısı."

Twitter Trump'ı işaretledi

ABD kanalları gibi sosyal medya hesapları da Donald Trump'a darbe vuruyor. Twitter, Trump'ın yaptığı son 6 paylaşımın 5'ini 'yanlış bilgi içerebilir' etiketiyle işaretledi.

Trump'ın iddiası : Bizi yaklaştırmıyorlar

Oyların sayıldığı bölgelere yaklaştırılmadıklarını iddia eden Donald Trump şunları söyledi:
*"Oyların nasıl sayıldığını gözlemleyemiyoruz. Kampanya görevlilerimiz dürbünle dahi oyların nasıl sayıldığını göremiyor. Büyük bir farkla önde giderken aradaki fark giderek azalıyor. Nasıl oluyorsa Biden için bir yerlerden oy buluyorlar.

*Demokratlar seçime hile karıştırıyorlar. Michigan'daki oy sayma işleminde usülsüzlükler yapıldı. Seçmenleri sandıklardan uzak tutmaya çalışıyorlar. Seçimleri çalma girişimiyle karşı karşıyayız. Ancak bunun olmasına izin vermeyeceğiz." 

Biden twitle yanıt verdi

Joe Biden, Donald Trump'ın basın açıklamasının ardından ilk mesajını yayımladı. Seçmenlerine Twitter'dan seslenen Biden, "Hiçkimse demokrasimizi elimizden alamayacak. Ne şimdi ne de başka bir zaman. Amerika demokrasi hususunda çok yol katetti, çok savaşlar verdi ve bu günlerlere gelmek için uzun süre dayandı." ifadelerini kullandı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Joe Biden'in hayatı acılarla dolu! Eşi ve iki çocuğu neden öldü?
Foto Galeri Joe Biden'in hayatı acılarla dolu! Eşi ve iki çocuğu neden öldü? Galeriye Gözat