BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.468,10
HABER /  GÜNCEL

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Türkiye programı netleşti işte masada konuşulacaklar

Dışişleri Bakanlığından, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, 5-6 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret edeceği açıklandı. Görüşmenin içerğine dair konular da belli oldu.

Abone ol

Bakanlık, ziyarete ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 6 Kasım'da yapılacak görüşmede, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkiler hakkında fikir alışverişinde bulunulmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Blinken ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yarın yapılacağı belirtilen görüşmede Türkiye’nin gündeminde 4 önemli başlık var.

Türkiye Blinken'a önce ateşkes diyecek 

Bunlar acil ateşkes ilan edilmesi, çatışmanın bölgeye yayılmaması, garantörlük formülü ve insani yardımlar olarak sıralanıyor. Türkiye ve bazı bölge ülkeleri ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterirken, ABD ve Batı ülkeleri İsrail’i desteklemeye devam ediyor.

Blinken sivillere insani yardıma vurgu yapacak

ABD Dışişleri Bakanlığı ‘ndan yapılan açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın insani meseleleri öne plana çıkaracağı görülüyor. Blinken’ın Ankara’da, “İsrail ve Gazze’deki sivillerin hayatlarını korumanın önemini ve Gazze’deki sivillere insani yardımın artan şekilde ulaştırılmasını kolaylaştırma konusundaki ortak kararlılığı” vurgulayacağı belirtildi.

Öte yandan Türkiye'nin Tel Aviv büyükelçisi Ankara'ya çağırıldı. Açıklamada göre, İsrail'in ateşkes çağrılarını kabul etmeyerek sivillere yönelik saldırıları sürdürmesinden, kesintisiz insani yardım girişine izin vermemesinden dolayı Gazze'de yaşanan insani trajedi dikkate alınarak, Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar, istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağırıldı.